Αναστάση Γιακουμής, Καννάουρος Χριστόδουλος (18-11-1978)

Γιακουμής Αναστάση

Γιακουμής Αναστάση

Αναστάση Γιακουμής. Γεννήθηκε στο χωριό Καλογραία, της επαρχίας Κερύνειας. Πιθανή χρονολογία αναφέρεται το 1903.
Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1958 στο χωριό Χάρκεια, ενώ όργωνε το χωράφι του.
Σύζυγος : Μαρίτσα Γιακουμή
Παιδιά : Άννα, Ανάστα και Ανδριανή
Γονείς : Αναστάσης και Αννεζού Αναστάση

Ο Γιακουμής Αναστάση, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και κατοίκησε στη συνοικία Φώτης του χωριού Χάρκεια, όπου και νυμφεύτηκε. Ήταν γεωργός.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Αγώνα στην περιοχή του και υπηρέτησε ως σύνδεσμος. Μετέφερε αλληλογραφία, φυλλάδια και οπλισμό. Δούλευε σκληρά και αθόρυβα και κανείς δεν τον υποψιαζόταν.

Κοντά στο περιβόλι του, στο χωριό Χάρκεια, στην τοποθεσία Φώτης, υπάρχει ένα μέρος, από το οποίο κατηφορίζει ο δρόμος προς τη θάλασσα και στενεύει. Τόσο από τη δυτική όσο και από την ανατολική πλευρά υψώνεται απότομος γκρεμός. Από πάνω εκτείνεται τράχωνας (ισιοτόπι), η "Μούττη της Χαμπίνας". Για να μεταφέρουν οτιδήποτε στο στρατόπεδο τους στο Γιαϊλά, κοντά στη Χαλεύκα, οι Άγγλοι έπρεπε να περάσουν από εκεί. Αυτή την τοποθεσία επέλεξε η ΕΟΚΑ για επίθεση εναντίον τους.

Την ομάδα που θα διενεργούσε την επίθεση αποτελούσαν τρία μέλη της ΕΟΚΑ, ανάμεσα στα οποία ο Γιακουμής Αναστάση, ο οποίος και είχε μεταφέρει εκεί τη νάρκη πιέσεως που χρησιμοποιήθηκε. Αφού άνοιξαν λάκκο στο δρόμο όπου θα την τοποθετούσαν, κρύφτηκαν οι δυο και περίμεναν. Ο Γιακουμής φρουρούσε από το περιβόλι του και έδωσε το σύνθημα, όταν εμφανίστηκαν τα στρατιωτικά αυτοκίνητα. Οι άλλοι δυο τοποθέτησαν τη νάρκη και απομακρύνθηκαν. Ο Γιακουμής παρέμεινε εκεί οργώνοντας, τάχα, για να εμποδίσει το πέρασμα πάνω από τη νάρκη ιδιωτικού αυτοκινήτου, αν τύχαινε να εμφανιστεί.

Όταν η νάρκη έπληξε στρατιωτικό αυτοκίνητο από τη διερχόμενη φάλαγγα, Άγγλοι στρατιώτες ξεχύθηκαν στην περιοχή, τον είδαν που εργαζόταν και τον πυροβόλησαν απρόκλητα.



Χριστόδουλος Καννάουρος

Χριστόδουλος Καννάουρος

Καννάουρος Χριστόδουλος. Γεννήθηκε στο χωριό Κυπερούντα, της επαρχίας Λεμεσού, το 1908.
Σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες στη γενέτειρά του, στις 18 Νοεμβρίου 1958.
Σύζυγος : Χριστίνα Χριστοδούλου
Παιδιά : Μιχάλης, Ανδρέας, Ευτυχία, Παναγιώτα, Ελένη και Ρεβέκκα
Γονείς : Σάββας Κοιλιάρης και Ευσταθία Γιαννή Χατζηδημήτρη
Αδέλφια : Γιαννής, Στυλιανή και Κυριακού

Ο Χριστόδουλος Καννάουρος υπήρξε στέλεχος της Νέας Συντεχνίας Κυπερούντας και από τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ. Τα καθήκοντά του στον αγώνα ήταν η απόκρυψη οπλισμού, η διακίνηση της αλληλογραφίας και η φιλοξενία ανταρτών και καταζητούμενων, για την ασφάλεια των οποίων διατηρούσε κρησφύγετο στο σπίτι του. Το Φεβρουάριο του 1957 ο Παναγιώτης Αριστείδου, καταζητούμενος αντάρτης της ΕΟΚΑ, πληγώθηκε στη μάχη του Πελεντρίου, κατά την οποία έπεσαν οι ήρωες Σωτήρης Τσαγκάρης και Δημητράκης Χριστοδούλου και πληγώθηκε ο Στυλιανός Λένας. Ο Αριστείδου μπόρεσε να διαφύγει και κατέφυγε στο σπίτι του Χριστόδουλου, όπου κρύφτηκε και του προσφέρθηκε η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, μέχρι που έγινε καλά.

Στις 18 Νοεμβρίου 1958 συνελήφθη μεταξύ Αμιάντου - Κυπερούντας ο σύνδεσμος Κυπερούντας με όλη την αλληλογραφία που προερχόταν, τόσο από την ανταρτική ομάδα, που βρισκόταν την ημέρα εκείνη στον Αμίαντο, όσο και από άλλα μέλη της περιοχής. Με βάση το περιεχόμενο των επιστολών οι αγγλικές αρχές επιδόθηκαν σε συλλήψεις και έρευνες στην περιοχή.

Ο Γεώργιος Κάζανος από την Κυπερούντα, που ανέμενε να παραλάβει την αλληλογραφία, ειδοποιήθηκε για τα συμβάντα και μετέβη στο χωριό Αγρίδια όπου ενημέρωσε τον υπεύθυνο της ΕΟΚΑ Κυπερούντας, ο οποίος ήταν δάσκαλος διορισμένος στα Αγρίδια. Γυρίζοντας πίσω στο χωριό του κατά τα μεσάνυκτα, πήγε να μείνει για ασφάλεια στο σπίτι του Χριστόδουλου Καννάουρου, όπου υπήρχε κρησφύγετο. Μόλις μπήκε μέσα και προτού τακτοποιηθεί στο κρησφύγετο κτύπησε η πόρτα και Άγγλοι στρατιώτες, που συνοδεύονταν από Τούρκους επικουρικούς, πυροβόλησαν θανάσιμα τον Χριστόδουλο Καννάουρο, ελευθέρωσαν την είσοδο, όρμησαν μέσα και συνέλαβαν τον Γεώργιο Κάζανο.

Με βάση το επίσημο ανακοινωθέν, ο Χριστόδουλος Καννάουρος, μόλις άνοιξε την πόρτα, αποπειράθηκε να αφαιρέσει το όπλο Άγγλου στρατιώτη, για να καθηλώσει τους υπόλοιπους, οπότε πυροβολήθηκε θανάσιμα.



Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *