Αναθεώρηση Συνθηκών.

Η Συνθήκη των Σεβρών και η Συνθήκη της Λωζάννης περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, ανακατανομές και διακανονισμούς για τις εξής περιοχές και το καθεστώς τους:

  • Συνθήκη Σεβρών: Συρία, Μεσοποταμία, Παλαιστίνη, Κουρδιστάν, Αρμενία, Χετζάζ, Αίγυπτος, Σουδάν, Κύπρος, Λιβύη, νησιά του Αιγαίου.
  • Συνθήκη Λωζάν(ν)ης: Βουλγαρία, Ελλάδα, Δωδεκάνησα, Συρία, Ιράκ.

Συρία, Μεσοποταμία (χρειάζεται να γράψω οτιδήποτε; Τι συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ;), Παλαιστίνη (Ισραήλ, Λίβανος, Συρία). Κουρδιστάν (ουδέν σχόλιο). Σουδάν (Χωρίστηκε σε νότιο και βόρειο πριν λίγα χρόνια. Ανεξαρτησία νότιου Σουδάν το 2011). Κύπρος (αναμονή νέου σχεδίου). Λιβύη (2011-2014). Νησιά Αιγαίου (γκρίζες ζώνες, αναθεώρηση καθεστώτος). Χετζάζ (Τι ήταν το Χετζάζ, το Βασίλειο του Χετζάζ; Την αμερικάνικη εκδοχή του μας την παρουσίασε ο Ralph Peters στον περίφημο χάρτη του [Blood Borders], ως Ισλαμικό Ιερό Κράτος). Αρμενία (Nakhchivan, Nagorno-Karabakh. Το αρμενικό και το κουρδικό, μέχρι ενός ορισμένου σημείου, διαπλέκονται).

Όποιος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις μέρες μας, τα τελευταία χρόνια, είτε εθελοτυφλεί, είναι αφελής, είτε παραπλανά, είναι ιδιοτελής. Έχουμε αναθεώρηση συνθηκών. Μην σας κοροϊδεύουν πολιτικά και δημοσιογραφικά ανθρωπάκια.

Η Τουρκία προφανώς γνώριζε αυτά τα πράγματα και φρόντισε να είναι όσο ισχυρότερη μπορούσε την κατάλληλη ώρα. Αντίθετα, η Ελλάδα αποδυναμώθηκε, είναι - και θα παραμείνει - «δεμένη», παθητικό αντικείμενο και υποχείριο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διακανονισμοί.

Φέτος, το 2016, κλείνει ένας αιώνας από τη Συμφωνία Sykes-Picot. Το 2020 θα ολοκληρωθεί ένας αιώνας από τη Συνθήκη των Σεβρών και το 2023 ένας αιώνας από τη Συνθήκη της Λωζανης.

Σημειώσεις

[-] Η Συνθήκη των Σεβρών αναφέρεται επίσης στο καθεστώς της Κωνσταντινούπολης, των Στενών και της Σμύρνης, του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Αιγύπτου (Ανοιξιάτικα πράγματα).

[-] Με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών (χωρίς δυνατότητα αυτοδιάθεσης).

[-] Οι φωνές που ακούμε, από πλευράς Τούρκων, για τους Κούρδους «ανατολικά του Ευφράτη», προκύπτουν από αναφορά που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη των Σεβρών.

[-] Στη Συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίζονται τα Τουρκό-Συριακά σύνορα που καθορίστηκαν μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας (Κυβέρνηση Άγκυρας) στη Συμφωνία-Συνθήκη της Άγκυρας (1921), η οποία ουσιαστικά τερματίζει τον πόλεμο Γαλλίας-Τουρκίας (Άγκυρας) και μεταβάλλει-ανατρέπει τη Συνθήκη των Σεβρών.

[-] Καλό είναι να ρίχνουμε καμιά ματιά στις Συνθήκες. Οι συνθήκες δεν αποτελούν δημοσιογραφικά, κομματικά, οικονομίστικα ή κοινωνιολογικά κείμενα υποκειμενικής ή ιδεολογικής ερμηνείας.

.~`~.
Περιεχόμενα από τη Συνθήκη των Σεβρών



Πηγή: Δ`~. Κοσμοϊδιογλωσσία

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *