Δίνεται λύση στα Ίμια, ακριβώς όπως δόθηκε και το 1996

Στα βίντεο που ανήρτησαν οι τουρκικές εφημερίδες, διακρίνονται τα τουρκικά πλοία να περιπολούν μετά το επεισόδιο, περί τα 300 μέτρα από τα Ίμια.

Εκπαιδευθήκαμε στις υποχωρήσεις, ώστε κι αυτή την φορά να ανασύραμε από το σχετικό συρτάρι την διαδικασία που ακολούθησε κι ο Σημίτης με τον Πάγκαλο. Μετά από συνεννόηση των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αποσύρονται τα πλοία και των δύο από τα Ίμια [ως πότε;]

Στα βίντεο που ανήρτησαν οι τουρκικές εφημερίδες, διακρίνονται τα τουρκικά πλοία να περιπολούν μετά το επεισόδιο, περί τα 300 μέτρα από τα Ίμια, ενώ ελληνικό πλοίο δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Κατά τα άλλα, μας αρκεί να λέμε μόνοι μας ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά.

Συμφώνως προς ρεπορτάζ του Defence-point, τα πλοία των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας απομακρύνονται από τα Ίμια σε μια προφανή πολιτική συμφωνία που θα αφήσει και τις δυο πλευρές να λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι, ή μάλλον για την ακρίβεια, αυτό που βολεύει καλύτερα τις επικοινωνιακές τους ανάγκες στο εσωτερικό, τον τρόπο δηλαδή που θα χειριστούν καλύτερα την αντιπολίτευση…

Γι’ αυτό ακριβώς υποστηρίζω, ότι δίδεται λύση όπως και το 1996. Οι Τούρκοι "γκριζάρουν" εκ νέου τα νησάκια, κι εμείς θα υποβαθμίσουμε το γεγονός. Ήδη, ένα από τα πρωινά παπαγαλάκια της κυβέρνησης, διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό, ότι το επεισόδιο δεν είναι σοβαρό, επειδή τα πλοία Ακτοφυλακής των Τούρκων υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο υπουργείο Άμυνας. Άρα, δεν "τρέχει τίποτε".

Την μείωση της έντασης την είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Είχαμε ρητά εκφράσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ότι η απομάκρυνση από τις εντάσεις θα είναι καλύτερη, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» είπε. Με την φράση "απομάκρυνση από τις εντάσεις" καταφανώς εννοεί απομάκρυνση από την εστία των εντάσεων, δηλαδή τα Ίμια.

Κατά τα άλλα, μόνο να μειδιάσεις μπορείς όταν μετά τη συνομιλία των δυο πρωθυπουργών, όπως έγραψα και εχθές, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Εμπιστοσύνη στους Τούρκους; Υπάρχουν άραγε περιστατικά, που να ενισχύουν αυτήν την άποψη; Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για τη θάλασσα του Αιγαίου, που θα πρέπει να είναι "θάλασσα φιλίας" ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι Τούρκοι φυσικά ένδειξη φιλίας θα αναγνωρίσουν δίνοντάς τους και τα λίγα που δεν μας πήραν ακόμη.

Επειδή ο πρωθυπουργός είχε βαλθεί επικοινωνιακά να μας πείσει ότι είναι δεύτερος Ανδρέας Παπανδρέου, κλείνω με μερικές αποστροφές από τους λόγους του Ανδρέα Παπανδρέου:

17 Οκτωβρίου 1978: «Οι θέσεις μας πάνω στον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι δοσμένες. Για μας ο διάλογος δεν έχει νόημα, εφόσον αμφισβητούν οι Τούρκοι το διεθνώς κατοχυρωμένο καθεστώς του Αιγαίου, εφόσον -δηλαδή- διεκδικούν εθνικό κυρίαρχο χώρο».

24 Ιουνίου 1985: «Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον περιβόητο διάλογο με την Τουρκία. Έχουμε θέσει δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η απόσυρση των στρατευμάτων από την Κύπρο. Δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με την Τουρκία, όταν κατέχουν κομμάτι του ελληνισμού. Τους δικαιώνεις. Τους επιβραβεύεις. Τους ενθαρρύνεις. Τους διευκολύνεις σε πράξεις άνομες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Και 23 Ιανουαρίου 1987: «Θα ξεχάσουμε την Κύπρο; Θα λύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα, με την Κύπρο να τελεί υπό κατοχή; Δεν καταλαβαίνουμε ότι εάν αυτό επιτραπεί και νομιμοποιηθεί, ότι ακολουθούν τα νησιά του Αιγαίου;».

Μακεδών


Πηγή: voria.gr

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *