Ο νεαρός ναυτικός από τη Ζαγορά και το μαρτύριό του

Πηγή: Διακόνημα

Πηγή: Διακόνημα

Ο άγιος Τριαντάφυλλος συκοφαντήθηκε από μουσουλμάνους, φυλακίστηκε, βασαντίστηκε και αποκεφαλίστηκε στον ιππόδρομο της Πόλης

Γράφει ο Λάμπρος Κ. Σκόντζος
Θεολόγος-Καθηγητής

Μια πλειάδα νεομαρτύρων ήταν νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τα οποία παρά το άγουρο της ηλικίας τους ενέταξαν την εδραία πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό απέναντι στους αλλόθρησκους Οθωμανούς τυράννους, οι οποίοι ήθελαν να τους εξισλαμίσουν και αυτόματα να χάσουν και την ελληνική συνείδησή τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος νεομάρτυρας Τριαντάφυλλος.

Γεννήθηκε στα 1680 στη Ζαγορά του Πηλίου στα μαύρα χρόνια, όταν το Γένος μας και όλοι οι αρθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων ζούσαν κάτω από μία από τις πιο τυραννικές περιόδους της Ιστορίας. Οι γονείς του ήταν άνθρωποι απλοί και φτωχοί, αλλά θεοσεβούμενοι, οι οποίοι τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Στάλαξαν στην παιδική ψυχή του την πίστη στον μόνο αληθινό Τριαδικό Θεό, τον οποίο μας γνώρισε ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος Του Ιησούς Χριστός. Να έχει προσήλωση στην αγία Εκκλησία Του, το ασφαλές καταφύγιο κάθε ψυχής. Γι' αυτό και τον οδηγούσαν συχνά στην εκκλησία. Και εκείνος έτρεχε με χαρά και αγαλλίαση, για να βοηθά τον ιερέα και τον ψάλτη του χωριού. Έμαθε να αγαπά τον Χριστό και του αγίους, να τους θεωρεί φίλους του, να κουβεντιάζει ώρες ολόκληρες μαζί τους. Ιδιαίτερα σεβόταν και αγαπούσε την Παναγία μας και τον άγιο Γεώργιο, ο οποίος είχε υποφέρει και είχε πεθάνει ηρωικά για την πίστη του στον Χριστό.

Εχασε τους γονείς του νωρίς. Η ακράδαντη πίστη του στον Θεό τον στήριξε στη δύσκολη εκείνη περίοδο της ζωής του. Για να μπορέσει να επιβιώσει, αναζήτησε εργασία ως ναυτικός. Πράγματι, ένας καραβοκύρης τον πήρε στη δούλεψή του. Τον έκανε ναύτη στο καράβι του, το οποίο ταξίδευε στο βόρειο Αιγαίο, μεταφέροντας εμπορεύματα. Ο νεαρός Τριαντάφυλλος τον ευχαρίστησε και του υποσχέθηκε ότι δεν θα μετάνιωνε ποτέ που τον προσέλαβε στο πλοίο του, δείχνοντας ασυνήθιστη ευσυνειδησία, τιμιότητα, εργατικότητα και καλοσύνη.

Άπονη συμπεριφορά

Όμως οι άλλοι ναύτες, άνθρωποι σκληροί και άπονοι, συμπεριφέρονταν βάναυσα στον νεαρό Τριαντάφυλλο, τον οποίο λοιδορούσαν και περιέπαιζαν. Μεταξύ τους υπήρχαν και Τούρκοι, οι οποίοι τον περιγελούσαν για τη θεοσέβειά του, βλέποντάς τον να προσεύχεται συχνά και να μιλά για τον Χριστό και τους αγίους. Εκείνους τους απέκρουε με ευγένεια και ανεξικακία, και συνέχιζε να προσεύχεται με θέρμη και πίστη στον Θεό. Να εναποθέτει τις ελπίδες του σ' Αυτόν. Να προσεύχεται και γι' αυτούς, διότι ήξερε ότι ήταν θύματα του διαβόλου, ο οποίος έβαζε για να τον πειράξουν και να τον αποσπάσουν από την ευσέβειά του.

Ο καιρός περνούσε και ο ναύκληρος Τριαντάφυλλος κέρδιζε όλο και περισσότερο τη συμπάθεια των συναδέλφων του χριστιανών ναυτικών. Όχι όμως των μουσουλμάνων, οι οποίοι τον μισούσαν θανάσιμα και αποζητούσαν ευκαιρία να τον εκδικηθούν. Η ευκαιρία τούς δόθηκε σε ένα ταξίδι του πλοίου στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το αγκυροβόλι, μια παρέα από τους μουσουλμάνους ναύτες προκάλεσε διαμάχη με τον Τριαντάφυλλο, με σκοπό εκείνοι να τον παγιδέψουν. Μηχανεύτηκαν φρικτή συκοφαντία, ότι δήθεν τους είχε εκμυστηρευτεί ότι σκόπευε να αλλαξοπιστήσει και να ασπαστεί το Ισλάμ, και κατόπιν άλλαξε γνώμη. Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκδίκησης των Τούρκων κατά των Ελλήνων ήταν η συκοφαντία της δήθεν εκδήλωσης πρόθεσης εξισλαμισμού. Αυτό για τη σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό νόμο, αποτελεί σοβαρότατο παράπτωμα, το οποίο ισοδυναμεί ή με τον εκούσιο εξισλαμισμό του κατηγορούμενου ή με τη θανάτωσή του! Λόγω αυτής της συκοφαντίας βρήκε μαρτυρικό θάνατο πλήθος νεομαρτύρων.

«Τον αληθινό Θεό και σωτήρα μου Χριστό δεν θα δεχτώ ποτέ να απαρνηθώ»

Πήγαν, λοιπόν, οι απαίσιοι εκείνοι συκοφάντες στον επίτροπο του σουλτάνου για θρησκευτικά θέματα, τον διαβόητο Μουσταφά, στον οποίο τον κατήγγειλαν ως αρνητή του Ισλάμ, προσθέτοντας επίσης την κατηγορία ότι δήθεν είχε προσβάλλει τη θρησκεία τους και τον Μωάμεθ. Άλλωστε, απλή άρνηση εξισλαμισμού σήμαινε ύβρη κατά του Ισλάμ. Σε λίγη ώρα κατέφθασε απόσπασμα άγριων στρατιωτών, οι οποίοι συνέλαβαν, έδεσαν πισθάγκωνα τον Τριαντάφυλλο και τον οδήγησαν στον Τούρκο διοικητή της πόλεως για να απολογηθεί. Ο ανακριτής πασάς μεταχειρίστηκε αρχικά κολακείες και ταξίματα, προκειμένου να τον δελεάσει και να αλλαξοπιστήσει. Τον επαίνεσε για τα νιάτα του και τη λεβεντιά του, και του έταξε πλούτη, τιμές και αξιώματα αν απαρνιόταν την πίστη του και ασπαζόταν το Ισλάμ. Εκείνος όμως με ασυνήθιστο θάρρος αρνήθηκε και ομολόγησε: «Τον αληθινό Θεό και σωτήρα μου Ιησού Χριστό δεν θα δεχτώ ποτέ να απαρνηθώ»!

Έπειτα από αυτή την θαρραλέα ομολογία του, ο ανακριτής άρχισε τις φοβέρες και τις προειδοποιήσεις ότι, για να γλιτώσει τις τιμωρίες και τον θάνατο, έπρεπε να εξισλαμιστεί. Όμως, εκείνος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του και φώναζε δυνατά: «Είμαι χριστιανός και χριστιανός θέλω να πεθάνω»! Ύστερα από αυτό έδωσε διαταγή να αρχίσουν τα βασανιστήρια, ευελπιστώντας ότι το νεαρό παιδί θα λύγιζε μπροστά στα μαρτύρια και θα αλλαξοπιστούσε. Τον παρέδωσε σε άξεστους, άγριους και απάνθρωπους βασανιστές, οι οποίοι τον μαστίγωσαν ανελέητα και τον βασάνισαν φρικτά. Αλλά ο μάρτυρας έμεινε εδραίος παρά τους αφόρητους πόνους του.

Όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να τον μεταπείσουν, αποφάσισαν να τον θανατώσουν. Τον οδήγησαν στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες χριστιανοί έχυσαν το αίμα τους για την πίστη τους στον Χριστό. Ήθελαν να παρακολουθήσει ο όχλος την εκτέλεσή για παραδειγματισμό. Να σπείρουν τον φόβο στους υπόδουλους χριστιανούς, ώστε να μη διανοηθούν να σηκώσουν κεφάλι. Ο δήμιος πλησίασε τον μόλις 18χρονο μάρτυρα και του έκοχε το κεφάλι. Ήταν 8 Αυγούστου του 1680. Το νεαρό αυτό βλαστάρι, ένα από τα εύοσμα άνθη του μυστικού λειμώνα του Θεού, ο άγιος Τριαντάφυλλος, αντάλλαξε τα πλούτη και τις δόξες της επίγειας πρόσκαιρης ζωής με την αιώνια και ατελεύτητη ζωή. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Αυγούστου, την ημέρα του μαρτυρίου του.

Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία & ορθοδοξία
Αντιγραφή: Ἑλλήνων Φῶς

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *