Παρά τις εξαγγελίες ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εργασίες στο μνημείο της Αμφίπολης!

Παρά τις εξαγγελίες ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εργασίες στο μνημείο της Αμφίπολης! Γενικόλογη απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου, σε ερώτηση της βουλευτή Σερρών Φωτεινής Αραμπατζή

Φωτεινή Αραμπατζή σε Λυδία Κονιόρδου:

  • Χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών στην Αμφίπολη
  • Επιζήμια η απώλεια του Προγράμματος Ανάλυσης των Οστών, σε μια κρίσιμη εθνικά, συγκυρία
  • Γενικόλογη απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού

Να ξεκαθαρίσει η Υπουργός Πολιτισμού πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι εργασίες του ΕΣΠΑ για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου της Αμφίπολης, αν θα προσληφθεί προσωπικό και με ποια κριτήρια, ζήτησε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στη χθεσινή (12-3-2018) συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για την Κυβερνητική ανικανότητα στον Τομέα του Πολιτισμού.

Η Σερραία βουλευτής επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πλήρη απαξίωση του μνημείου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφενός με την παντελή εγκατάλειψη όχι μόνο της ανασκαφής αλλά και των στοιχειωδών εργασιών συντήρησης του αφετέρου με τη χρονολόγηση του μνημείου, ότι τάχα δεν είναι μακεδονικό.

«Αναρωτιέμαι σήμερα, κυρία Υπουργέ, πώς αισθάνονται όλοι αυτοί που αμφισβήτησαν την ελληνικότητα του μνημείου, σήμερα που οι ανιστόρητες και αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Όταν σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, ανασκαφείς και θετικοί επιστήμονες -γεωλόγοι, στατικοί, σεισμολόγοι- ρητά και κατηγορηματικά απεφάνθησαν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., θέση επίσημα δημοσιευμένη εδώ και ένα εξάμηνο»

σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την μηδενική κρατική χρηματοδότηση, η κ. Αραμπατζή στηλίτευσε τις ατυχείς προσπάθειες της κ. Κονιόρδου να οικειοποιηθεί την χρηματοδότηση τόσο από το ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – που λίγο έλειψε «να τιναχτεί στον αέρα» από τον ελλιπή φάκελο του Υπουργείου, όσο και από το Interreg, η μελέτη του οποίου εκπονήθηκε από τον Δήμο Αμφίπολης και βεβαίως αφορά περιπατητικές διαδρομές και όχι τον Τύμβο.

Υπενθύμισε δε στην Υπουργό Πολιτισμού ότι επί της προηγούμενης διακυβέρνησής της, η ΝΔ είχε διαθέσει 580.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανασκαφής, «όταν κανείς δεν πίστευε τί θησαυρό κρύβει η Μακεδονική Γη στα έγκατά της». Αντιθέτως, 3 χρόνια τώρα δεν δόθηκε ούτε ευρώ για την Αμφίπολη, σε αντίθεση με άλλα μνημεία. Ούτε από τα 17 εκατ., που το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων απέδωσε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2017, ούτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

3 μήνες μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει

Όπως μάλιστα σημείωσε, ακόμη και τώρα, 3 μήνες μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ζητώντας από την κ. Κονιόρδου να απαντήσει, αν το Υπουργείο έχει τουλάχιστον κάνει όλη την απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε «ο βαρύς Μακεδονικός χειμώνας του 2017, να είναι ο τελευταίος χαμένος χειμώνας για το μοναδικό μνημείο του Λόφου Καστά, που παραμένει «εξόχως και πολυποίκιλα σημαντικό, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του νεκρού».

Ξεκάθαρη απάντηση από την κ. Υπουργό ζήτησε και για τη φάση, στην οποία θα παραδοθεί το μνημείο, εάν και εφόσον τηρηθούν οι προϋπολογισμοί και τα χρονοδιαγράμματα, με την κ. Κονιόρδου να μην απαντάει δυστυχώς σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε η Βουλευτής Σερρών. Αντιθέτως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι υπεραμύνθηκε ουσιαστικά των καθυστερήσεων, προκαλώντας εκ νέου μάλιστα με την αναφορά της ότι «η ανασκαφή δεν έγινε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν σεβάστηκε τους αρχαιολογικούς χρόνους»!


Aπώλεια του Προγράμματος Ανάλυσης των Οστών

Ιδιαίτερα δε καυστική υπήρξε η κ. Αραμπατζή αναφορικά με την απώλεια του Προγράμματος Ανάλυσης των Οστών, που αφορά 1000 σκελετούς, που χρονολογούνται από το 1000 π.χ. μέχρι το 200 π.χ. από τα νεκροταφεία της Αμφίπολης και του λόφου Καστά. Μία ανάλυση, «που θα αποτελούσε ένα ακόμη πολύτιμο, αδιάψευστο, ιστορικό επιχείρημα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας μας», όπως τόνισε.

Μία Προγραμματική Σύμβαση δεσμευμένων 236.697 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΑΠΘ και του ΔΠΘ, που υπέγραψε η ΝΔ από τις 13-01-2015, και δυστυχώς εξέπνευσε άπρακτη τον Ιούλιο του 2017.

Απογοήτευση στους κατοίκους

Η κ. Αραμπατζή μετέφερε την πλήρη απογοήτευση και αγωνία των κατοίκων της Αμφίπολης αλλά και ολόκληρου του Ν. Σερρών για την εγκατάλειψη και απαξίωση της από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεπάγεται τεράστια διαφυγόντα κέρδη από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετικά επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ, για την αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, καλώντας την κ. Κονιόρδου να αναλογιστεί έστω και τώρα την ευθύνη της για την άδικη στέρηση πόρων και προοπτικών από μια κοινωνία και μια οικονομία που «αφαιμάζεται» από τις υφεσιακές πολιτικές της Κυβέρνησης.


Γενικόλογη η απάντηση της Υπουργού Λύδιας Κονιόρδου

Στην απάντησή της Επερώτησης της σερραίας βουλευτού η Υπουργός Πολιτισμού απάντησε(;) χωρίς να δώσει χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών. Ενώ για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα έγινε η ανασκαφή που δεν «σεβάστηκε τους αρχαιολογικούς χρόνους»

Αναλυτικά η Υπουργός είπε:

…Έρχομαι στην Αμφίπολη. Η Αμφίπολη είναι μια ιστορία που αναμφίβολα εκπροσωπεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα. Όμως, θεωρούμε ότι ο τρόπος που υπήρξε η αποκάλυψη του μνημείου δεν σεβάστηκε τους αρχαιολογικούς χρόνους. Εδώ λέω πολύ συχνά ότι οι αρχαιολόγοι παίρνουν τους αιώνες και τους παραδίδουν στους αιώνες. Επομένως, η αρχαιολογική σκαπάνη χρειάζεται ησυχία, ηρεμία, χρειάζεται το χρόνο της. Εδώ υπήρξε μια έμφαση στο επικοινωνιακό κομμάτι και δεν αφέθηκε ο ικανός χρόνος, ώστε το μνημείο αυτό να αποκαλυφθεί σταδιακά.

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έκαναν το καθήκον τους, διότι το μνημείο, έχοντας αποκαλυφθεί, είχε μεγάλες ανάγκες στερέωσης, στήριξης και επεμβάσεις για τα όμβρια ύδατα, για να μπορέσουν να μην καταστρέψουν επιπλέον το μνημείο. Το μνημείο δεχόταν πιέσεις από μια πλέον διαφορετική στάθμη και βάρος. Όσο ήταν μέσα στη γη, ήταν προστατευμένο. Τώρα είναι εντελώς απροστάτευτο. Γι’ αυτό οι Υπηρεσίες έδωσαν μεγάλη έμφαση στην προστασία και στη στερέωση του μνημείου.

Ωστόσο, όπως ξέρετε, το μνημείο αυτό έχει μπει πλέον στην πορεία με προγράμματα μέσω του INTERREG και μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και, επομένως, έχει μπει στη διαδικασία να μπορέσει να προχωρήσει η αναστήλωση, έτσι ώστε να παραδοθεί στους κατοίκους.

Πιστεύουμε, πραγματικά μαζί σας, ότι ένα μνημείο αποτελεί ένα θέμα, μια δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όμως δεν μπορούμε να λέμε ψέματα ότι αυτό θα γίνει αύριο. Χρειάζεται τον χρόνο του αυτό και το βλέπουμε από άλλα τέτοια εμβληματικά μνημεία που χρειάζονται έναν χρόνο για να αποκατασταθούν, να είναι επισκέψιμα και να δοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στους επισκέπτες.



Πηγή: Ανεξάρτητος

Ἀναδημοσίευση ἀπό: ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *