EYAΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

lempesis

TΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ, ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ εξακολουθεί να αποτελεί προσωπικότητα που συγκεντρώνει τη βαθύτατη εκτίμηση και θαυμασμό των μεγαλύτερων σε ηλικία, χωρίς παρά ταύτα να παύει να εκπλήσσει, να εντυπωσιάζει και να συναρπάζει τους νεώτερους ανθρώπους που έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στο έργο του.

Το κοφτερό, ανήσυχο και ασυμβίβαστο πνεύμα του, η ικανότατη πένα του και ο αμείλικτος λόγος του, που προκαλούσαν σχόλια και αναταραχή στην εποχή της ακμής του, παρέδωσαν έργα που σήμερα είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ, καθώς προσδιορίζουν και εικονογραφούν την εποχή μας, ταραγμένη, προβληματισμένη, ίσως και παραπαίουσα... απαράλλαχτη με την τότε.

Ο Ευάγγελος Λεμπέσης χάρισε στην επιστήμη και τη διανόηση απαράμιλλης αξίας, βαθύτατης ανάλυσης και μοναδικής οξύνοιας έργα, με κυρίαρχη ίσως στην συνείδηση και την εκτίμηση των αναγνωστών του την μελέτη του «Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΒΙΩ, 1941», λόγω της εύστοχης επιλογής και της εκπληκτικής ανάλυσης του θέματος, συμπληρωμένη από την ισάξια απάντησή του στα ποικίλα σχόλια γύρω από αυτήν, με τον τίτλο «DE IMBECILLITATE», που όμως συντροφεύει ισάξια (ή, όπως ο ίδιος πίστευε, υπερβαίνει κατά πολύ) πλήθος άλλων βιβλίων, μελετών, αρθρογραφίας κ.ά., που θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε υπό μορφή έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης.

Το βιογραφικό σημείωμα του Ευάγγελου Λεμπέση, με το οποίο επιλέγουμε να αρχίσουμε την βιογραφική του παρουσίαση, είναι γραμμένο από τα χέρια του και αφορά κυρίως τη μεταγυμνασιακή περίοδο της ζωής του και μέχρι την υποβολή της διδακτορικής του διατριβής προς έγκριση.

Ωστόσο, και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο αυτό, ας δώσουμε συνοπτικά το χρόνο και χώρο της γέννησής του. Μύτικας Χαλκίδας, λοιπόν, το 1904 και η οικογένεια του Βασίλη και της Παναγιώτας Λεμπέση υποδέχεται το νέο μέλος της, τον Ευάγγελο Λεμπέση.

Ο λόγος τώρα στον ίδιο: ... «Περατώσας τας εν Αθήναις γυμνασιακάς μου σπουδάς, μετέβην τω 1920 εις Γερμανίαν, ένθα ενεγράφην εις το Πανεπιστήμιον της Φραγκφούρτης. Εσπούδασα επί 10ετίαν πολιτικάς, οικονομικάς και κοινωνικάς επιστήμας, επί 6 και ήμισυ έτη εν Γερμανία, επί 2 έτη εν Παρισίοις και επί εν και ήμισυ έτος εν Ιταλία».

Κύριος κλάδος εις ον ησχολήθην εις τας πανεπιστημιακάς μου σπουδάς και επί του οποίου έγραψα την διδακτορική μου διατριβήν, γενομένην δεκτήν υπό του καθηγητού μου Franz Oppenheimer είναι η Κοινωνιολογία. Αι λοιπαί σπουδαί εις τας οποίας επεδόθη, ήσαν, πλην της Κοινωνιολογίας, 2) η Φιλοσοφία, 3) η Ψυχολογία, 4) η Πολιτική Οικονομία, 5) η Δημοσιονομία, 6) Αρχαί Δημοσίου Δικαίου, 7) Συνταγματικόν Δίκαιον, 8) Διοικητικόν Δίκαιον, 9) Διεθνές Δίκαιον, 10) Ανθρωπολογία και Εθνολογία, 11) Κοινωνική Πολιτική, 12) Αγροτική Οικονομία και Αγροτική Πολιτική, 13) Επιστημονική Δημοσιογραφία.

Επιπροσθέτως ησχολήθην, εξ ιδίας προαιρέσεως, με την Ιστορίαν της Τέχνης, με την Ευρωπαϊκήν Λογοτεχνίαν, Ποίησιν και Κριτικήν και με την Ευρωπαϊκήν Δημοσιογραφίαν.

Επίσης κέκτημαι το Πανεπιστημιακόν δίπλωμα των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών...

Πηγή: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ -από τις εκδόσεις ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΚΕΙΜΕΝA-

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *