Η αγορά παραπαίει αλλά η κατάργηση των μετρητών προχωρά

digital

2.5 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές η χώρα ακόμα δεν διοικείται, με την παράταση της αβεβαιότητας να βλάπτει την υγεία της ελλαδικής οικονομίας. Αυτό βοηθά ακόμα περισσότερο τους παγκοσμιοποιητές να επιβάλλουν τα όποια μέτρα τους στην κοινωνία.

Το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί στην παρούσα φάση είναι στρατηγικός ελιγμός απέναντι στους δανειστές, προκειμένου να κερδηθεί κάτι για τον λαό. Ωστόσο στην κυβέρνηση είχαν υποσχεθεί πολλά και διάφορα πριν τις εκλογές και τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπο να εξηγήσουν στο εσωτερικό (κυρίως στις κομμουνιστικές συνιστώσες) την «πολιτική στροφή» που επιχειρείται.

Γι” αυτό και υφίστανται δημόσιες διαφωνίες μεταξύ υπουργικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα λέει π.χ. ο κ. Δραγασάκης σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, άλλα ο κ. Δρίτσας. Άλλα η κα Βαλαβάνη αναφορικά με την αύξηση ΦΠΑ σε νησιά άλλα ο κ. Βαρουφάκης. Βούρτσης και Στρατούλης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα πληρωθεί δόση στο ΔΝΤ, εφόσον υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων, ωστόσο ο ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε στην Κριστίν Λαγκάρντ πως όλες οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πιστωτές θα ικανοποιηθούν στο έπακρο.

Άλλοι απευθύνονται λοιπόν στο εσωτερικό (συνιστώσες, ψηφοφόροι) και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό (δανειστές, οικονομικοί οίκοι κ.ο.κ.).

Όλα αυτά σε βάρος των κυβερνητικών καθηκόντων του Μαξίμου, όλα σε βάρος της πραγματικής οικονομίας που δεινοπαθεί, με λουκέτα να απειλούν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που είχαν αντέξει την τελευταία πενταετία φοροεπιδρομών.

Μέσα σε όλα αυτά με αφορμή την φοροδιαφυγή από ΦΠΑ, τον οποίο το κράτος ακόμα να επιστρέψει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση προωθεί κανονικότατα την επέκταση του «ηλεκτρονικού χρήματος» και τον δραστικό περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά. Στόχος όπως σας έχουμε γράψει είναι η κατάργηση των συναλλαγών με μετρητά, ώστε όλοι να συναλλάσσονται με την Κάρτα του Πολίτη και αργότερα, γιατί όχι με εμφυτευμένο βιοτσίπ, ώστε όλοι και όλα να παρακολουθούνται (θυμηθείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Το σχέδιο, σύμφωνα με το «Έθνος», προβλέπει χρήση των ειδικών τερματικών μηχανημάτων (POS) για όλες τις πληρωμές που αφορούν λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.ά.) και σύνδεσή τους με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σταθερά POS θα υπάρχουν στα καταστήματα και στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ενώ οι «πλανόδιοι» ελεύθεροι επαγγελματίες θα εφοδιαστούν με «φορητά» μηχανήματα που θα έχουν το μέγεθος πακέτου τσιγάρων.

Στόχος του μέτρου, που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την αγορά και τους επαγγελματικούς χώρους, είναι η άμεση καταγραφή του τζίρου από τους πωλητές και η αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο. Με τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών, η Εφορία θα εντοπίζει το πραγματικό εισόδημα και τον φόρο που πρέπει να καταβληθεί. Έτσι θα κλείσουν οι δίοδοι στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και θα μπει τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων.

Εν ολίγοις αντιλαμβάνεστε ότι τα μετρητά χαρακτηρίζονται ως βασική αιτία φοροδιαφυγής και σταδιακά απαγορεύονται και κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύει απόθεμα για ώρα ανάγκης. Εγκαθίσταται σύστημα πιστωτικών μονάδων, διαχειρίσιμο μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις όποιες συναλλαγές των πολιτών, οι οποίες θα παρακολουθούνται και αυτές από τον «Μεγάλο Αδελφό».

Στην Ελλάδα μόνο το 5% των πληρωμών γίνονται σήμερα με «ηλεκτρονικό χρήμα» ενώ σε άλλα κράτη όπως η Μ. Βρετανία και Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από το 50%. Το γεγονός ότι η Ελλάδα τεχνολογικά έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες, καθιστά την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμής αρκετά δύσκολη.

Εμείς να τονίσουμε ότι η φοροδιαφυγή καταπολεμάται μόνο με λογική φορολογία σε σταθερό οικονομικό περιβάλλον.



Πηγή: ΠΥΓΜΗ.gr

Σχετικό άρθρο: Η μετάβαση σε μια αχρήματη κοινωνία δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί σε μια νύχτα.

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *