Η Ελλάδα θα πληρώσει τη διαφωνία Τσίπρα-Κοτζιά στο Σκοπιανό;

Μακεδών

Ανεξαρτήτως τυχούσας επικύρωσης ή μη ανθελληνικής συμφωνίας, τα όσα συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ και καταγράφηκαν, θα αποτελέσουν τη βάση μελλοντικών συζητήσεων

Από καιρό έχει επισημάνει η στήλη τις διαφοροποιήσεις στις ακολουθούμενες πολιτικές μεταξύ πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ, της Ελλάδας. Μεγαλύτερο προβληματισμό μου προξένησε όμως το γεγονός της απουσίας του Ν. Κοτζιά από την συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στην Σόφια.

Όπου η άγνοια, αλλά και η μαρξιστική παιδεία του πρωθυπουργού, τον οδήγησαν στην αποδοχή μιας άκρως ανθελληνικής και προσβλητικής ονομασίας, σχετιζόμενης με την βουλγαρική προβοκάτσια και σφαγή αποκλειστικώς Ελλήνων από τους Οθωμανούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του Γιάννη Σιδέρη, στο Liberal, κατά τη συνάντηση που είχαν Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του την ονομασία Ίλιντεν. Ο Ν. Κοτζιάς δεν το μετέφερε στον πρωθυπουργό, ίσως δεν το αξιολόγησε σωστά, ίσως αγνοούσε κι αυτός περί τίνος πρόκειται. Έτσι, ο Α. Τσίπρας στη Σόφια βρέθηκε απαράσκευος ενώπιον του Ζάεφ και της πρότασής του.

Γράφει ο Γ. Σιδέρης, κρίνοντας την στάση του: «Είτε γιατί δεν γνώριζε τι συμβολίζει το Ίλιντεν -το πιο πιθανό-, είτε γιατί είχε μια θαμπή εικόνα με θετική φόρτιση, καθώς στην κομματική ιστορία του ΚΚΕ κάποτε η λέξη ακούστηκε με θετικό τρόπο, στάθηκε προσηνής. Ώσπου είδε έκπληκτος τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και ανέκρουσε πρύμναν».

Εγώ μένω στην μαρξιστική παιδεία του πρωθυπουργού, επειδή κάποτε ως αρχηγός της νεολαίας που περήφανα ονομάτιζε τα Σκόπια ως Μακεδονία, δεν φρόντισε την επαρκή στελέχωση του επιτελείου του με ειδικούς επί των εξωτερικών ζητημάτων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του καθηγητή νομικής, Δουζίνα, προέδρου της Επιτροπής της Βουλής επί Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος πρώτη φορά άκουγε για το Ίλιντεν, και για να ενημερωθεί μάς μετέφερε τις απόψεις της βουλγαρικής προπαγάνδας.

Επανέρχομαι στον Γ. Σιδέρη, ο οποίος εξηγεί ότι η αδυναμία του πρωθυπουργού να κατανοήσει τη σοβαρότητα που έχει η όποια συζήτηση επί εθνικών θεμάτων, γράφει ότι «Παρέδωσε εν λευκώ την διαχείριση των εθνικών θεμάτων σε έναν πληθωρικό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος νιώθοντας υπέρ αυτάρκης, τα μετέτρεψε σε προσωπικό θέμα ενασχόλησης και ίσως στοίχημα προσωπικής καριέρας».

Και έρχεται εχθές, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας να πυροδοτήσει το κλίμα και να δημοσιοποιήσει εμμέσως, αλλ’ εμφανώς, το περίεργο κλίμα που υπάρχει μεταξύ αυτού και του Α. Τσίπρα. Δήλωσε, μετά την τελευταία συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «Ολοκλήρωσαν ό,τι είχαν αναλάβει, ώστε και μετά από τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, η συμφωνία επαφίεται πλέον στους δύο πρωθυπουργούς».

Προσέξτε την διατύπωση… «Ολοκλήρωσαν ό,τι είχαν αναλάβει», είπε. Με αυτήν την φράση απεκδύεται πάσης ευθύνης, αφού εκτελούσε εντολές του πρωθυπουργού. Δεν άσκησε δηλαδή δική του πολιτική, αλλά την συγκεκριμένη που του ανέθεσε ο Α. Τσίπρας. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Η συμφωνία επαφίεται πλέον στους δύο πρωθυπουργούς». Ό,τι αποφασιστεί δηλαδή, όσο ανθελληνικό και αν είναι, δεν έχει σχέση με την δραστηριότητα του Ν. Κοτζιά, αφού ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει.

Αλλά, ο Ν. Κοτζιάς επί ένα χρόνο συζητούσε για να προετοιμάσει την λύση που θα υποδείξει στον πρωθυπουργό. Αυτός είναι ο ρόλος των υπουργών. Ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει, επί αυτών που ο Ν. Κοτζιάς αποδέχθηκε μέχρι σήμερα. Τώρα πετάει το μπαλάκι, όπως λένε, αντιλαμβανόμενος ότι θα ξεσηκωθεί ο λαός, και θα αποβεί θολό το πολιτικό μέλλον αυτών που θα υπογράψουν επονείδιστη συμφωνία, που είναι βέβαιο πως θα είναι επονείδιστη, συμφώνως προς τις πληροφορίες από σκοπιανές πηγές, αλλά και την άμεση και δραστική επέμβαση της Γερμανίας, απαιτούσα την πάση θυσία λύση. Η πάση θυσία λύση βεβαίως, αφορά εμάς.

Σημειώνεται και η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου, Εξέδωσε άτυπη ανακοίνωση αδειάζοντας τον υπουργό με ασυνήθιστο τρόπο: «Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», έγραψαν, συνιστώντας «υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου»! Το "χοπ", ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας το είπε.

Θα συνεχίσω και αύριο, επειδή διαφαίνεται πλέον όχι μόνον ο ερασιτεχνισμός στις διαπραγματεύσεις, ούτε η έλλειψη κοινής πολιτικής μεταξύ ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού, ούτε η άγνοια επί των διαπραγματευομένων ζητημάτων, αλλά και τα διαφορετικά κίνητρα των δύο ανδρών, που δεν γνωρίζω πόσο ανιδιοτελή είναι, αλλά που προφανώς εύχομαι να είναι.

Και επ’ αυτού θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον, ανεξαρτήτως τυχούσας επικύρωσης ή μη ανθελληνικής συμφωνίας, επειδή τα όσα συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ και καταγράφηκαν, θα αποτελέσουν την βάση μελλοντικών συζητήσεων.



Πηγή: voria.gr

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *