Ιεροσυλία η ταύτιση των Βορειοηπειρωτών με τους Αλβανοτσάμηδες

Μακεδών

Πώς κάποιοι, παραποιούν ιστορικά γεγονότα, με φόβο να καταργηθεί από εμάς, και όχι από τους Αλβανούς η ελληνικότητα της περιοχής;

Υπάρχουν πολλοί από άγνοια, αλλά και πολλοί από σκοπιμότητα, που δεν γνωρίζουν ή αποσιωπούν, τι ακριβώς είναι το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, και τείνουν να το χαρακτηρίσουν ως ακροδεξιά ιμπεριαλιστική επιδίωξη.

Ως προς δε το ισχυριζόμενο από τον Ν. Κοτζιά, ότι δεν συζητά για υποβάθμιση του βορειοηπειρωτικού, πρόκειται μάλλον για μισή αλήθεια, επειδή, όπως αποκαλύπτει το ΥΠΕΞ Αλβανίας, γίνεται λόγος για κατάργηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, με το οποίο όμως έχει αναγνωριστεί η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, και η αναγνώριση ελληνικής εθνικής κοινότητας και όχι απλώς μειονότητας.

Δεν χρειάζεται επομένως να αναφερθεί καθόλου ο όρος Βόρεια Ήπειρος. Αρκεί η κατάργηση του εν λόγω Πρωτοκόλλου. Κι επειδή προφανώς αγνοούν οι πολιτικοί μας, πόσο μάλλον ο ελληνικός λαός, τι είναι αυτό το Πρωτόκολλο, να σημειώσουμε εν περιλήψει τα κυριότερα στοιχεία του.

[Την άγνοια της πλειονότητας των πολιτικών, την θεωρώ δεδομένη, από την στιγμή που ο τοποθετηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρόεδρος της Επιτροπής επί των Εξωτερικών Υποθέσεων, καθηγητής νομικής, σύντροφος Δουζίνας, αγνοούσε τι είναι το Ίλιντεν, και ανέτρεξε σε πηγές Βουλγάρων κομιτατζήδων να πληροφορηθεί εκ των υστέρων, σκέψου τι γνώσεις έχουν οι άλλοι].

Το πλέον συνταρακτικό που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι Έλληνες είναι ότι το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, η Αλβανία το έχει υπογράψει στις 17 Μαΐου 1914 όχι με αντισυμβαλλόμενη την Ελλάδα, αλλά με την κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου έπειτα από ένοπλη σύγκρουση τριών μηνών. Το Πρωτόκολλο υπεγράφη και από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, στις οποίες περιλαμβάνονταν η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία, οι δύο προστάτιδες του νέου αλβανικού κράτους.

Αφ’ ης στιγμής δηλαδή, η κυβέρνηση ενός κράτους συνδιαλέγεται με εκπροσώπους περιοχής του, που κήρυξαν την Αυτονομία της, και υπογράφουν από κοινού Πρωτόκολλο, η Αυτονομία έχει αναγνωριστεί, με την συνυπογραφή μάλιστα, και ξένων Δυνάμεων. Με τη διεθνή αυτή συμφωνία η Αλβανία αναγνώριζε τον ελληνικό χαρακτήρα του πληθυσμού των Νοτίων Νομών, δηλαδή των περιοχών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, 99 χωριών εν τω συνόλω, και δεχόταν να ονομάζει τους κατοίκους της περιοχής "Ηπειρώτες".

Ελλείπει όμως η περιοχή της Χιμάρας. Και ελλείπει λόγω υπερβάλλοντος πατριωτισμού των Χιμαριωτών, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην διάσκεψη, επειδή όπως είχαν δηλώσει, πήραν τα όπλα για να ενωθούν με την Ελλάδα, και η Αυτονομία δεν τους αρκούσε.

Με την Αυτονομία, η Αλβανία αναγνώριζε στους Ηπειρώτες -όπως χαρακτηρίστηκαν στο Πρωτόκολλο- ενισχυμένα εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και αστυνομικά προνόμια. Το Πρωτόκολλο ισχύει. Η διαφωνία μέχρι πρότινος των Αλβανών ήταν να μη συμπεριλαμβάνεται η Χιμάρα στις αυτόνομες περιοχές, για τους λόγους που ανέφερα, καίτοι στην περιοχή υπήρχαν μέχρι την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, ελληνικά σχολεία.

Πώς λοιπόν κάποιοι, παραποιούν ιστορικά γεγονότα, με φόβο να καταργηθεί από εμάς, και όχι από τους Αλβανούς η ελληνικότητα της περιοχής; Το αίτημα μιας πατριωτικής Ελλάδας -που μετά την συμφορά του αριστερισμού, θα έρθει και ως αντίδραση οπωσδήποτε, και σ’ αυτό βοηθά και η κατάπτυστη συμφωνία των Τσίπρα-Κοτζιά με τους Σλάβους των Σκοπίων, που ανέδειξε το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων- δεν είναι η απόσπαση εδάφους από την Αλβανία. Είναι η τήρηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.

Οι πληροφορίες από το αλβανικό ΥΠΕΞ λέγουν ότι θα υπάρξει συμψηφισμός, με τους Αλβανούς να μη θέτουν επισήμως ζήτημα Αλβανοτσάμηδων. Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα φτάσει η κυβέρνηση της Ελλάδας, να ξεπουλήσει τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου, όπως ξεπούλησε τους Έλληνες των Σκοπίων, για τους οποίους καμιά αναφορά δεν γίνεται στην συμφωνία. Τι έγιναν οι εκεί Έλληνες, κύριε Κοτζιά;



Πηγή: voria.gr

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *