Ώρα μηδέν για τη δημόσια υγεία

health

Γράφει η Ρίτα Βελώνη

Έχει ειπωθεί ότι τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα μιας χώρας δεν είναι μόνο τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, τα θέατρα κλπ. Είναι κυρίως τα νοσοκομεία της. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει μια κοινωνία και ένα κράτος τον άρρωστο, φαίνεται ο πολιτισμός, δοκιμάζονται οι ηθικές αξίες της κοινωνίας συλλογικά και του καθένα μας ατομικά. Όμως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στον χώρο της υγείας, που ως κυρίαρχη φιλοσοφία είχε την δραματική μείωση των δαπανών, βιώνουμε την απόλυτη διάλυση των κρατικών νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας γενικότερα. Μια διάλυση που συνίσταται στην μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού, σε απλήρωτο προσωπικό, (εφημερίες), σε ιατρικό εξοπλισμό υπό κατάρρευση, σε εργαστήρια με ελλείψεις αναλωσίμων (σύριγγες, γάζες, αντιδραστήρια κ.α.), στην υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν ‒επί πλέον όσων έχουν ήδη καταβάλει στα ταμεία τους‒ για ιατρικές εξετάσεις, για επεμβάσεις κ.α. Επιπλέον, την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων ασθενών λόγω της μεγάλης αύξησης της ανεργίας, ένας αριθμός που αγγίζει τα 3.000.000.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως θα πείτε ότι όλα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Μπορεί. Όμως συμβαίνουν και τα παρακάτω, που αξίζει να επισημανθούν…

Μια δωρεάν «όαση» για τους καρκινοπαθείς, έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, που το σύστημα υγείας καταρρέει και μαζί του το ιστορικό νοσοκομείο-σύμβολο του αντικαρκινικού αγώνα «Άγιος Σάβας» η μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», δωρεά της Μαριάνας Λάτση στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα (στις αρχές Ιανουαρίου) φάνηκε σαν όαση σε χιλιάδες καρκινοπαθείς, που είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες στη λειτουργία του. Ωστόσο σήμερα, 5 μήνες μετά την παράδοσή του στην Ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας το Κέντρο «Νίκος Κούρκουλος», δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ώρα, δεν έχει περιθάλψει ούτε έναν ασθενή. Και όμως – όπως μαθαίνουμε- είκοσι νοσηλευτές και 5 γιατροί θα αρκούσαν για να ανοίξει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε δεκάδες καρκινοπαθείς, συρρικνώνοντας την ασθένεια, αλλά και την ταλαιπωρία τους.

Τι μπορεί να προσφέρει; Το Κ.Η.Ν «Νίκος Κούρκουλος» που ανήκει στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, είναι ένα πρότυπο κέντρο διεθνών προδιαγραφών ανακατασκευασμένο, ανακαινισμένο και εξοπλισμένο από το μηδέν. Aποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. ενώ μπορεί να πραγματοποιεί ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν και εφόσον λειτουργήσει κανονικά, οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, το Κ.Η.Ν «Νίκος Κούρκουλος» θα συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του «Αγίου Σάββα», ώστε εκεί, να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά. Όπως είπε κατά την παράδοση του η κ. Λάτση: «Έζησα έντονα, εκείνα τα 6 χρόνια με τον Νίκο στα νοσοκομεία, τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ημίφως των θαλάμων αναμονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδομών. Όλα αυτά τα βίωσα βαθιά, και αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, θέλησα με την δωρεά αυτή – πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης θα την χαρακτήριζα εγώ – να συνδράμω όσο μπορώ στην προστασία και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια. Νοιώθω ευλογημένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλλω στην προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Πού έχει σκοντάψει λοιπόν, η πραγμάτωση του στόχου της δωρήτριας ;

Νησιά με έναν εφημερεύοντα γιατρό εν μέσω τουριστικής περιόδου

Kaι ενώ συμβαίνουν αυτά στα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) : «η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ΥΠΕ «δίνει τη χαριστική βολή στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας των νησιών του Αιγαίου και της ανατολικής Αττικής, και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου . Με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας περικόπτονται οι εφημερίες έτσι ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένα άλλος να είναι σε ετοιμότητα. Στους πιο τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος) προβλέπεται να υπάρχει και δεύτερος γιατρός σε ενεργό εφημερία. Όμως ένας γιατρός, είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού). Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στην σωματική κατάρρευση των γιατρών, θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των ασθενών, ενώ πρόσθετες δυσκολίες δημιουργούνται από τα γνωστά προβλήματα στο ΕΚΑΒ και στο σύστημα διακομιδών. Είναι δε εντυπωσιακό- τονίζει η ΑΡΣΙ- πως η εντολή περικοπής των προγραμμάτων εφημεριών δίνεται ΤΩΡΑ, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και σε μέρες που υπάρχουν στα νησιά κύματα προσφύγων».

Τα σχόλια δικά σας…



Πηγή: Fractal

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *