20η ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 -ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ώρα 04:35, Σάββατο 20 Ιουλίου 1974. Η γραφική και πανέμορφη πόλη της Κερύνειας όπως την έβλεπαν οι Τούρκοι πιλότοι το πρωί του Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974 όταν άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ολόκληρης της Κύπρου αλλά κυρίως των βόρειων ακτών της Κυρήνειας και συγκεκριμένα στο σημείο "Πέντε Μίλι" δυτικά της πόλης της Κυρήνειας. Η επίθεση και απόβαση επικεντρώθηκαν κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος Κυρήνειας. Τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου της Γλυκιώτισσας (στο μοναστήρι της οποίου έδρευε το 256ον Ταγμαν Πεζικού) και Αχειροποιήτου (όπου έδρευε η 190η Μοίρα Αρμάτων / Τάγμαν Πεζικού) όπου έγινε και η απόβαση του Τούρκικου στρατού υπήρξαν τα πρώτα θύματα των Τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Ο Τούρκικη επίθεση είχε 3 άμεσους σκοπούς:
- Την αποβίβαση όσον το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού στρατευμάτων και εξοπλισμού στην περιοχή "5 Μίλι" δυτικά τηε Κυρήνειας και την δημιουργία προγεφυρώματος.
- Την ρίψη αλεξιπτωτιστών στους Τουρκικούς θύλακες Λευκωσίας-Αγύρτας και ενδυνάμωσή τους.
- Την αποδυνάμωση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και την τελική αποκοπή τους στα δύο με την προέκταση του προγεφυρώματος από την παραλία προς το βουνό Πενταδάκτυλος.
Δυστυχώς, το άφρων και προδοτικό Χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 επέφερε την πλήρη αποδιοργάνωση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αποβιβάσουν αρκετά στρατεύματα στην παραλία από την πρώτη κιόλας ημέρα και από το πιο δύσκολο σημείο.
Στις 05:30 του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε αλύπητα το 256 Τ.Π. (Τάγμα Πεζικού) το οποίο έδρευε στην Γλυκιώτισσα, της Αχειροποιήτου (190 ΜΑ/Τ.Π.), του Βοσπόρου 182 Μ.Π.Π. (Μοίρα Παράκτιου Πυροβολικού), καθώς και όλα τα παράκτια φυλάκια στους άμμους των Πανάγρων στα παράλια της Κυρήνειας. Τόση ήταν η προδοσία και αποδιοργάνωση στις τάξεις των Ελληνικών Κυπριακών δυνάμεων λόγω του πραξικοπήματος ώστε ακόμη και το ραδιόφωνο μετέδιδε πρωινή γυμναστική και εκκλησιαστικούς ύμνους αντί να καλεί σε επιστράτευση. Οι Τούρκοι ανενόχλητοι έβγαιναν στην παραλία απο ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΗΜΕΙΟ.
Τουρκικό άρμα Αμερικανικής κατασκευής Τ-47 βγαίνει στην παραλία "Πέντε Μίλι" στην Κυρήνεια. Οι Τούρκοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο προγεφύρωμα το οποίο άρχισαν να ενισχύουν με βαρέα όπλα, προμήθειες, και στρατεύματα.
Κάθε κίνηση από μέρους της Εθνοφρουράς για να αντιδράσει τραβούσε την προσοχή της Τουρκικής αεροπορίας η οποία βομβάρδιζε από πολύ χαμηλό ύψος με βόμβες "Ναπάλμ" κάθε κινητό στόχο.
Παράλληλα με την δημιουργία προγεφυρώματος στην παραλία οι Τούρκοι ενίσχυαν και τους θύλακες που είχαν στα μετόπισθεν και συγκεκριμένα στις περιοχές Λευκωσίας-Αγύρτας και Αγίου Ιλαρίωνα, γιατί δέχονταν επιθέσεις από την ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) και από δυνάμεις την Εθνικής Φρουράς σύμφωνα με το σχέδιο άμυνας της Κύπρου. Η ενίσχυση αυτή γινόταν με μεταγωγικά ελικόπτερα Αμερικανικής κατασκευής.
-Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.-
Τούρκοι Αλεξιπτωτιστές ανεμίζουν την Τουρκική σημαία μετά την ρίψη τους μέσα στους Τουρκοκυπριακούς θύλακες Λευκωσίας-Αγύρτας. Τα πρώτα κύμματα αυτών των αλεξιπτωτιστών υπέστησαν τρομερές απώλειες λόγω της άμεσης εξουδετέρωσής τους από δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ. Δυστυχώς οι κινήσεις της Ε.Φ. ηταν σπασμωδικές και ανοργάνωτες και έτσι δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν την ΕΛΔΥΚ με βαρέα όπλα (προπαρασκευαστικά πυρά η πυρά εγγυούς υποστηρίξεως) εκεί όπου έπρεπε να το πράξουν.
Δραματική φωτογραφία μιας εκ των αντεπιθέσεων της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) εναντίων Τουρκικών θέσεων στην περιοχή Λευκωσίας - Αγύρτας. Η ΕΛΔΥΚ αποδείχτηκε ως η αποτελεσματικότερη και πιο οργανωμένη μονάδα άμυνας της Κύπρου προκαλώντας τρομερές απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις που φτάνουν μέχρι και τους 2,000 νεκρούς. (Σημείωση: Η δύναμη της ΕΛΔΥΚ αποτελείτο από ΜΟΝΟ 450 νεοφερμένους από την Ελλάδα άνδρες Πεζικού, χωρίς την υποστήριξη αρμάτων ή πυροβολικού, και χωρίς οποιαδήποτε μηχανοκίνητα μέσα, ενώ το υπηρεσιακό τους τυφέκιο ήταν η ημιαυτόματη αραβίδα 8 φυσιγγίων Μ1.)
Τουρκικό άρμα Τ-47 τυλιγμένο στις φλόγες μετά από επιτυχή βολή ΠΑΟ (Πυροβόλον Άνευ Οπισθοδρομήσεως) της Εθνικής Φρουράς κάπου στην νότια πλευρά του Πενταδακτύλου. Οι Τουρκικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες κατά την Πρώτη Φάση της Εισβολής 20-22 Ιουλίου 1974.
Αιχμαλωτισμένο Τούρκικο άρμα Τ-47 οδηγείται πίσω στην μάχη από Έλληνες αρματιστές. Οι Τούρκοι στρατιώτες παρά την υπεροπλοία τους, χαρακτηρίζονταν από τρομερή δειλία μόλις εύρισκαν μπροστά τους κάποια αντίσταση.
Τούρκοι στρατιώτες προσεύχονται για τους νεκρούς τους. Η Τουρκική εισβολή κόστισε στην Τουρκία περισσότερους από 3,000 άνδρες, 14 πολεμικά αεροσκάφη, και 1 αντιτορπιλλικό (το Κοτσάτεπε) το οποίο βύθισαν οι ίδιοι κατά λάθος και το οποίο ήταν τότε η ναυαρχίδα του ναυτικού τους.
Αντικειμενικός στόχος των Τούρκων ήταν το Εθνικό ξεκαθάρισμα και ο τελικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων. Για να επιτύχουν αυτό το στόχο επιδίδονταν σε βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών για να σπείρουν τον πανικό και να αναγκάσουν τους πολίτες σε άτακτη φυγή. Η φωτογραφία αυτή λήφθηκε στην Αμμόχωστο.
Οι Τούρκικη αεροπορία βομβάρδισε αλύπητα πολλούς μη στρατιωτικούς στόχους, όπως σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, κλπ. Στην φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επιδρομής σε νοσοκομείο στην Αμμόχωστο, όπου ο άτυχος ασθενής εγκλωβίστηκε και έχασε την ζωή του κάτω από τόνους από μπετόν που τον καταπλάκωσαν μετά από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου
Στις γειτονιές της Λευκωσίας εξελίσσονταν σκληρές και αιματηρές μάχες. Οι Τούρκοι κατάφεραν να προελάσουν μέσα στην πόλη κυρίως λόγω των άγριων βομβαρδισμών των Ελληνικών θέσεων από την Τουρκική αεροπορία.
Η Αρμενική Σχολή Μελκονιάν στην Λευκωσία. Ήταν και είναι η μεγαλύτερη Αρμενική σχολή στην Κύπρο και συμπεριλαμβάνει νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, εξατάξιο Γυμνάσιο, καθώς επίσης και οικοτροφείο αφού σ΄αυτό διαμένουν πολλά παιδιά που φοιτούν εκεί από άλλες χώρες. Η Σχολή Μελκονιάν μετατρέπεται σε ερείπια κατά τους βομβαρδισμούς του 1974 από τουρκικά αεροπλάνα παρά το γεγονός ότι είναι κατ΄εξοχήν ΜΗ στρατιωτικός στόχος.
Η τουρκική βαρβαρότητα φάνηκε μετά από τους πρώτους κιόλας βομβαρδισμούς των Τούρκων με την χρήση των εμπρηστικών βομβών ΝΑΠΑΛΜ για την δημιουργία πανικού και χάους στις Ελληνικές Κυπριακές γραμμες. Η χρήση αυτών των βομβών είχε τρομακτικά αποτελέσματα προκαλώντας τρομερές απώλειες σε έμψυχο και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικές τρομερές καταστροφές από πυρκαγιές σε δάση. Στην φωτογραφία, ένα από τα θύματα των βομβών ΝΑΠΑΛΜ ενώ δέχεται περίθαλψη σε νοσοκομείο.
Καμένα θύματα από βόμβες Ναπάλμ της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Οι βόμβες Ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για τον βομβαρδισμό στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς, όπως αυτό της Αθαλάσσας στην Λευκωσία.
Στην φωτογραφία δίπλα μπορείτε να δείτε τα φρικτά αποτελέσματα από εγκαύματα από βόμβες Ναπάλμ. Είναι συχνό φαινόμενο η χρήση βομβών Ναπάλμ από τους βάρβαρους Τούρκους. Η χρήση αυτών των βομβών έχει απαγορευθεί μέσα από διεθνείς συμβάσεις λόγω του φρικτού θανάτου που προκαλεί. Οι Τούρκοι παρα ταύτα τις χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα.
Η φωτογραφία απεικονίζει Έλληνες Κύπριους αιχμαλώτους πολέμου οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και αρκετοί από αυτούς δεν επέστρεψαν ΠΟΤΕ. Οι συνθήκες κράτησης και αιχμαλωσίας ήταν απάνθρωπες. Συνολικά 1619 άνθρωποι αναφέρθηκαν σαν αγνοούμενοι σαν συνέπεια της Τουρκικής εισβολής.
Κανένας σεβασμός και καμιά εκτίμηση από τους Τούρκους ούτε στους ιερωμένους μας. Έλληνας Κύπριος ιερωμένος μεταφέρεται σε Τουρκικό πλοίο δεμένος πισθάγκωνα και με δεμένα τα μάτια. Προορισμός τα Άδανα της Τουρκίας όπου μεταφέρθηκαν πάρα πολλοί αιχμάλωτοι όπου υπέστησαν τρομερά βάσανα και εξανδροπισμούς.
Αυτή η φωτογραφία έχει ληφθεί από Τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε επί Άρματος Μάχης Τ48. Δεξιότερα μπορείτε να δείτε ένα ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού) Μ-113 Αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής 14-16 Αυγούστου 1974 με την κωδική ονομασία ΑΤΤΙΛΑΣ 2, ενώ προσεγγίζει Ελληνοκύπριους Εθνοφρουρούς. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Gunaydin στις 25 Αυγούστου 1974.
Σκηνή σε συνέχεια της παραπάνω φωτογραφίας και αφού οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Τούρκος αξιωματικός προσφέρει τσιγάρο σε αιχμαλωτισμένο Ελληνοκύπριο Εθνοφρουρό κατά την διάρκεια της ανάκρισης, και "χαλάρωση των νεύρων". Οι "ανακρίσεις" περιελάμβαναν βασανισμούς και επέφεραν ακόμη και τον θάνατο.
Σκηνή σε συνέχεια των παραπάνω φωτογραφιών. Οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες της φωτογραφίας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και αιχμαλωτίστηκαν από τον Τουρκικό στρατό μετά την διάσπαση των Αμυντικών γραμμών της Εθνικής Φρουράς στην Μια Μηλιά βόρεια της Λευκωσίας από μεγάλο όγκο τουρκικών αρμάτων που επιτίθονταν από δυτικά προς ανατολικά για εκκαθάριση της Μεσαορίας. Από τότε η τύχη αυτών των στρατιωτών αγνοείται.
Οι εικονιζόμενοι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί έχουν αναγνωρισθεί ώς οι ακόλουθοι:
- Κορέλλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, 30 ετών, από την Κυθρέα
- Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, 26 ετών, από την Άχνα
- Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, 25 ετών από το Δάλι
- Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαράλαμπους, 24 ετών, από την Αγλαντζιά
- Χατζηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, 19 ετών από την Αμμόχωστο
Η Τουρκία αρνείται να δώσει στοιχεία για την τύχη τους εμπαίζοντας με τον πιο προκλητικό τρόπο τους πάντες.
Οι μάνες και οι συγγενείς των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική μορφή του δράματος της Κύπρου αφού δεν έχουν μάθει ακόμη τί απέγιναν οι δικοί τους. Οι μάνες των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας συνεχίζουν να κρατούν το λάβαρο του αγώνα ψηλά. Βρίσκονται συνεχώς στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου ενημερώνουν τους τουρίστες για τα Τουρκικά εγκλήματα και τους αποτρέπουν έτσι από το να επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων Πατήστε ΕΔΩ.
1619 Έλληνες Κύπριοι έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι σαν συνέπεια της Τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης και απόβασης εναντίων της Κύπρου της 20ης Ιουλίου 1974. Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει μειωθεί στους 1588 μετά την ανεύρεση λειψάνων και χρησιμοποιώντας την μέθοδο συνταύτησης γονιδίων. 613 αγνοούμενοι είναι πολίτες χωρίς στρατιωτική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένων 116 γυναικών. 484 αγνοούμενοι υπηρετούσαν τότε στην Εθνική Φρουρά είτε σαν κληρωτοί, είτε σαν μόνιμοι αξιοματικοί, και τέλος 514 αγνοούμενοι είναι έφεδροι Αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι επιστρατεύθηκαν για να αντιμετωπίσουν την Τουρκική εισβολή. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων Πατήστε ΕΔΩ.
Η φωτογραφία στα δεξιά λήφθηκε αμέσως μετά την εισβολή και δείχνει το δράμα ενός παιδιού με μάτια βουρκωμένα από το κλάμα που έχασε και ψάχνει και τους 2 του γονείς.
Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων μας αδελφών, διαιωνίζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο αυτό το τόσο καυτό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Η αναγνώριση 5 πτωμάτων αγνοουμένων έγινε μετά από ενέργειες των συγγενών τους στην Αμερική και πιέσεων που ασκήθηκαν από την οικογένεια Χασάπη στον Λευκό Οίκο. Οι 5 αυτοί αγνοούμενοι ήταν Αμερικανοί Υπήκοοι. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων Πατήστε ΕΔΩ.
Στη φωτογραφία μια νεαρή Ελληνοκύπρια ψάχνει να βρεί τα αγαπημένα της πρόσωπα με τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.
Από το 1974, πάμπολλες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και ζητούν την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας του 1974. Ο αγώνας θα συνεχίζεται όσα χρόνια κι' περάσουν μέχρι την διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου.
Στην φωτογραφία μικρά Ελληνόπουλα της Κύπρου ζητούν να μάθουν για την τύχη των γονέων τους κρατώντας πινακίδες με επιγραφές όπως
"FREE OUR FATHERS=ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ"
Αυτά είναι τα τερατουργήματα των Τούρκων εισβολέων και κατακτητών σε βάρος των Ελλήνων Κυπρίων, και εναντίων της Ελληνικής ύπαρξης και πολιτισμού στο 37% της Κύπρου.
Στην φωτογραφία, ο "Εσταυρωμένος Χριστός θρυμμένος, ριγμένος στο πάτωμα, κειτόταν μέσα σε ούρα". Καμιά εκτίμηση ούτε για τα θρησκευτικά σύμβολα του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.
Οι Τούρκοι, μεθοδικά και συστηματικά καταστρέφουν κάθετί Ελληνικό από τις κατεχόμενες περιοχές τις Κύπρου (εκκλησίες, μοναστήρια, νεκροταφεία, μνημεία ηρώων), ενώ ξεπουλούν στο εξωτερικό αρχαιολογικούς θυσαυρούς ανυπολόγιστης αξίας.
Οι Τούρκοι μεθοδικά και συστηματικά καταστρέφουν όλα τα νεκροταφεία στην κατεχόμενη Κύπρο σε μια προσπάθεια παντελούς εξάλειψης καθετί του Ελληνικού από τις κατεχόμενες περιοχές.
Κατεστραμμένος τάφος στο χωριό Γιαλούσα στην Καρπασία επαρχίας Αμμοχώστου.
Δεν υπάρχουν λόγια... Μόνο μνήμες, δάκρυα και ελπίδα...
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους