Εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή»!! Που ειναι το πρόβλημά σας;

Τελευταία πολύς θόρυβος έγινε και συνεχίζεται να γίνεται για το γνωστό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή». Έγιναν αρνητικά σχόλια και εκδόθηκαν απαγορεύσεις, αποβλήθηκαν μαθητές από Λύκεια των Αθηνών που το τραγούδησαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρεται να ενοχλήθηκε επειδή η Μπαντα του Λιμενικού Σώματος το παιάνισε στους δρόμους της Αθήνας και να ζήτησε εξηγήσεις. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) εγκαλείται οτι εξέδωσε σχετικές σιωπηΡέσλερ απαγορεύσεις προς παρελαύνοντα ή απλώς βαδίζοντα στρατιωτικά τμήματα, χωρίς όμως αυτο να επιβεβαιώνεται απο πουθενά. Απειλές εκτοξεύθηκαν από τους κρατούντες, και πιο πρόσφατα, το ΚΚΕ έκανε επερώτηση στη Βουλή κατηγορώντας στελέχη των ΕΔ ότι «Με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον αλυτρωτισμό, αναπαράγοντας το ανιστόρητο σύνθημα “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική“, με τις διοικήσεις των Μονάδων να κάνουν τα στραβά μάτια» και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Ο ΥΕΘΑ απήντησε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη του, δεν επιβεβαιώνεται η αναφώνηση τέτοιου είδους συνθημάτων».

Δεν γνωρίζω εάν πράγματι αναφωνούνται αλυτρωτικά συνθήματα, αν εχουν εκδοθει σιωπηλές απαγορεύσεις, ή εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε μέτρα και προσωπικά δεν έχω λόγους να αμφιβάλω για την αναφορά του ΥΕΘΑ στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο συνθημα πραγματικά δεν νομίζω ότι μπορεί να αξιολογηθεί ως αλυτρωτικό.

Εκείνο που φοβάμαι και θεωρώ απολύτως απαράδεκτο είναι ότι όλο το εμμονικό μένος των υποστηρικτών της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει στραφεί κατά του γνωστού εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο κυβερνητικοί και πολιτειακοί παράγοντες προσπαθούν με διαταγές, κραυγές και απειλές να απαγορεύσουν και να εξαλείψουν από την ιστορική μνήμη του λαού μας και από τις παραδόσεις των ΕΔ. Έτσι από μόνοι τους συμβάλλουν στο να καταστήσουν το εμβατήριο αυτό σύμβολο της αντίδρασης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανεξάρτητα από αυτό για ακόμα μία φορά, αποδεικνύεται το πόσο τραγικά ανιστόρητοι είναι, καθώς η όλη τους προσπάθεια εδράζεται σε λάθος βάσεις.

Το εμβατήριο αυτό γράφτηκε από άγνωστο συνθέτη για να υμνήσει τη νίκη του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους και είναι ύμνος σ’ αυτούς που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας που ήταν και το μεγαλύτερο τρόπαιο του πολέμου. Μάλιστα ο τρίτος στίχος, «που έδιωξες τους βάρβαρους», αρχικά ήταν «που έδιωξες τους Βούλγαρους». Προφανώς άλλαξε, για λόγους πολιτικής ορθότητας όταν εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία στη δεκαετία του 1980. Σωστά έγραφε για τους Βούλγαρους, γιατί αυτούς αναχαιτίσαμε κατά τον Μακεδονικό αγώνα και αυτούς νικήσαμε στο Β´ Βαλκανικό Πόλεμο. Είναι γνωστό και ιστορικά αποδεκτό. Και αυτό το ξέρουν και το ομολογούν και οι ίδιοι οι Βούλγαροι. Σωστά έγινε και η αντικατάσταση της λέξης «Βούλγαροι» με το «βάρβαροι» για λόγους καλής γειτονίας και πολιτικής ορθότητος. Πλέον, σε κανένα σημείο τους οι στίχοι απειλούν ή προσβάλουν οποιοδήποτε εκ των γειτονικών κρατών ούτε εκφράζουν αλυτρωτική επιθετικότητα. Εκτός και αν αποφασίσαμε να τους παραχωρήσουμε και το ότι εμείς «είμαστε του Αλεξάνδρου η χώρα» ή ότι η δική μας Μακεδονία «είναι και θα είναι ελληνική, Ελλήνων το καμάρι». Υπάρχει κάποιο λάθος σ’ αυτούς τους στίχους; Εγώ τουλάχιστον δεν το βλέπω.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις επιθέσεις και τις απαγορεύσεις του εμβατηρίου. Είναι ως ιδέα μεγαλύτερο και πιο καταξιωμένο από καθετί το οποίο οι οργίλοι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών επιστρατεύουν. Αυτοί που θέλουν να το απαγορεύσουν απλώς αγνοούν ηθελημένα ή αθέλητα την ιστορία της χώρας μας. Ίσως εκεί να οφείλεται και η υποστήριξή τους στην ενδοτική αυτή συμφωνία. Ανεξάρτητα πάντως από το αν είναι αδαείς, ανιστόρητοι, νεοκομμουνιστές, διεθνιστές ή απλώς παραπλανήθηκαν από την ανόητη επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί αναβάθμισης του ρόλου ή προσέλκυσης επενδύσεων στη Μακεδονία, το εμβατήριο δεν τους φταίει σε τίποτα. Δεν είναι στοιχείο της διαμάχης και δεν πρέπει να γίνει τέτοιο. Οι ηγεσίες των Ένοπλων Δυνάμεων και ο ΥΕΘΑ που προέρχεται από τις τάξεις μας οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διαφυλάξουν. Η διατήρηση και η συνέχιση της ιστορίας και της παράδοσής μας είναι μεγαλύτερο θέμα από την διαφωνία μας για μια ενδοτική Συμφωνία. Το εμβατήριο γράφτηκε για να εξυμνήσει τους νεκρούς και ζωντανούς ήρωές μας και είναι τμήμα της παράδοσής μας. Και λαός και Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς παράδοση και ιστορία είναι καταδικασμένες.

Παρακάτω παραθέτω και τις πέντε στροφές του εμβατηρίου. Εμένα δεν μου φαίνονται ούτε αλυτρωτικές ούτε εχθρικές. Δοξάζουν τους ήρωές μας και αυτό δεν μπορούν να μας το στερήσουν.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ
Μακεδονία ξακουστή
του Αλεξάνδρου η χώρα,
που έδιωξες τους βάρβαρους
κι ελεύθερη είσαι τώρα.

Είσαι και θα 'σαι ελληνική
Ελλήνων το καμάρι
κι εμείς τα Ελληνόπουλα
σου πλέκουμε στεφάνι.

Το διαμαντένιο στέμμα σου
για βάλε στο κεφάλι,
για να φανεί η δόξα σου,
Μακεδονία, πάλι.

Οι Μακεδόνες δε μπορούν
να ζούνε σκλαβωμένοι,
όλα και αν τα χάσουνε,
η λευτεριά τους μένει.

Μακεδονόπουλα μικρά,
χορέψατε και χαρείτε,
γιατί στην ομορφότερη
πατρίδα τώρα ζείτε.Πηγή: Mikhail Kostarakos

Σχετικά άρθρα...

4 Σχόλια

 1. Ο/Η Ἑλλήνων Φῶς λέει:

  Η Συμφωνία των Πρεσπών καταργεί το «Μακεδονία Ξακουστή» στον ελληνικό στρατό

  Ο Έλληνας στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος εξέφρασε την απογοήτευσή του σε εικαζόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι παρελαύνοντες με το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» στην Ελλάδα, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές που υποστηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων, Νόβα Μακεντόνια.

  Η «Μακεδονία Ξακουστή» είναι ένα εμβατήριο που οι Έλληνες στη Μακεδονία το θεωρούν πατριωτικό και ανεπίσημο ύμνο της περιοχής αυτής. Το τραγουδούν στις παρελάσεις και στις εθνικές εορταστικές εκδηλώσεις.

  Στο αντικομμουνιστικό εμβατήριο αναφέρονται τα ελληνικά κατορθώματα για την υπαγωγή της Μακεδονίας του Αιγαίου στην Ελλάδα και το διώξιμο των Βουλγάρων που κατέλαβαν την περιοχή κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, σημειώνει το δημοσίευμα.

  Πηγή: © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

 2. Ο/Η Ἑλλήνων Φῶς λέει:

  Ἡ κ. Γεροβασίλη ἐνοχλεῖται ἀπό τό «Μακεδονία Ξακουστή»

  Συμφώνως πρός πληροφορίες τῆς «Ἑστίας», ἡ ὑπουργός ἐνοχληθεῖσα ἀπό τό γεγονός –πού ἀκούσθηκε ἡ μπάντα νά παίζει τό «Μακεδονία Ξακουστή» καί ὄχι τό Bella Ciao– ἐπικοινώνησε θυμωμένη μέ κορυφαῖο ἀξιωματικό τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος καί τόν ἐπετίμησε γι’ αὐτό. Τοῦ δήλωσε τήν ἐνόχλησή της.

  Κάτι πού διεδόθη μεταξύ τῶν ἀνδρῶν τῆς μπάντας μέ καθυστέρηση μηνός καί ἀποτελεῖ πλέον τόν μέγα ψίθυρο τοῦ λιμανιοῦ. Δέν γνωρίζουμε ἐάν ἔκτοτε ἡ μπάντα παιάνισε ξανά τό «Μακεδονία Ξακουστή» ἤ ἐάν σιώπησε. Δέν γνωρίζουμε ἐπίσης ἄν ὑπάρχει μετά τό περιστατικό γραπτή διαταγή τῆς Κατεχάκη πρός τήν μπάντα τοῦ Λιμενικοῦ ἀλλά καί τῶν λοιπῶν Σωμάτων Ἀσφαλείας νά μήν ἀνακρούεται τό ἐμβατήριο, γιατί οἱ Σκοπιανοί τό θεωροῦν …ἀλυτρωτικό μέ ἐπίσημες δηλώσεις ὑπουργῶν τους.

  Γνωρίζουμε ὅμως κάτι ἄλλο. Τήν διαδικασία κοινοβουλευτικοῦ ἐλέγχου. Καλοῦμε τόν τομεάρχη Δημοσίας Τάξεως τῆς ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο ἤ ὅποιου ἄλλου κόμματος ἐνδιαφέρεται νά καταθέσει ἐρώτηση στήν Βουλή μέ τήν ὁποία νά ζητεῖται γραπτῶς ἡ θέσις τῆς Κυβερνήσεως: Ἔχει ἀπαγορευθεῖ γραπτῶς τό «Μακεδονία Ξακουστή» στίς μπάντες, τίς χορωδίες τῶν σχολείων, τίς ἐθνικές ἐπετείους ἤ ἐπιτρέπεται ἀκόμη; Τί ὁρίζει ἡ Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν γι’ αὐτό; Ἀναμένομεν.

  Πηγή: Ἐφημερίς «Ἑστία»

 3. Ο/Η Ἑλλήνων Φῶς λέει:

  Βρίσκομαι σε Μακεδονικά εδάφη και έτσι όπως φεύγω από το ελικόπτερο στο κενό άρχιζα να αγναντεύω από κει ψηλά την Ελλάδα μας,την Μακεδονία μας....Στα πρώτα κιολας δευτερόλεπτα που αγναντεύω την Ελλάδα μας με έπιασε μια συγκίνηση και μια θλίψη για την πληγωμένη μας Ελλάδα,την πουλημένη μας Ελλάδα καθώς πρόγονοι μας άφησαν το αίμα τους σε αυτά τα εδάφη για την ελευθερία την δικιά μας σήμερα...Έτσι Λοιπον αναφώνησα ένα τραγούδι για την Μακεδονία μας σε αυτούς που την πούλησαν χωρίς την θέληση μας....Για μας τους Έλληνες όμως η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική....Έτσι Λοιπον αυτό το βίντεο θα ηθελα να φτάσει σε αυτούς που πούλησαν την Μακεδονία ώστε να καταλάβουν ότι Έλληνες δεν πουλιούνται ούτε αγοράζονται και όταν θα έρθει ύστατη στιγμή ολοι Έλληνες θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους....Στο δια ταύτα εσείς που τα πουλήσατε όλα να ξέρετε ότι μόνο στα χαρτιά έχετε πουλήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες....Αντιθέτως ,την ψυχή μας και τον ηρωισμό μας δεν πρόκειται να τον πουλήσετε ποτέ και όσο ζούμε θα υπερασπίζουμε την πατρίδα....Ένα μήνυμα από τον Καταδρομέα/Αλεξιπτωτιστή Μπουχλη Εμμανουηλ...
  https://www.facebook.com/manolis.bouhlis.10/videos/1604440802991889/?t=0

  ΝΤΡΟΠΗ! Τιμώρησαν τον καταδρομέα που τόλμησε να τραγουδήσει το «Μακεδονία Ξακουστή» Με άμεση αποβολή(!) από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών Ασπροπύργου τιμώρησε το ΓΕΣ τον στρατιώτη Εμμανουήλ Μπούχλη, ο οποίος εμφανίζεται να τραβά βίντεο τον εαυτό του, τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή», την ίδια στιγμή που πραγματοποιούσε άλμα με αλεξίπτωτο από στρατιωτικό ελικόπτερο σε περιοχή του κάμπου της Λάρισας

 4. Ο/Η Ἑλλήνων Φῶς λέει:

  Οταν φτανεις να συζητας το αδιαπραγματευτο ..τοτε το εχεις χασει ηδη ….

  Βλεπω παντου αρθρα , τελικα θα επιτρεπεται να τραγουδαμε το μακεδονια ξακουστη; ..

  Και αναρωτιεμαι τι σκατα ψεκαζουν και εχουμε γινει τοσο ζωντοβολα ..!

  Οταν ο οποιοσδηποτε σου στερει την ελευθερια της εκφρασης και τους λογου και εσυ καθεσαι και μιλας μαζι του για το αν σε αφηνει να μιλησεις η οχι … τι εισαι;

  Γιατι υπαρχει καν θεμα να μιλησουμε με καποια εξουσια αν θα σε αφησει να μιλας η οχι;..απο που και ως που υπαρχει εξουσια που μπορει να το κανει αυτο;

  ..Ποιος εδωσε εξουσια στην «εξουσια» να μπορει να αποφασισει αν θα τραγουδαμε οτι γουσταρουμε ξερεις ;.. Εσυ την εδωσες …γιατι δεν τα εχεις κανει ολα ισωμα ..!!

  Αλλα στο φυτευουν εντεχνα σαν εντολη , στο ταδε σχολειο εγινε αυτο , ο ταδε επαθε αυτο , ο φανταρος παρα λιγο να χασει την θεση του κοκ κοκ κοκ…!

  Και μειναμε να διαπραγματευομαστε τι ? Το αδιαπραγματευτο της ελευθεριας μας ;…

  ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΕΣ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ;….

  Και εσυ ζητας σεβασμο απο τους γυρω σου ;..Γιατι αφου εισαι πλεον σκλαβος !

  Μονο οι σκλαβοι ζητανε αδεια να μιλησουν …ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ!

  https://youtu.be/yNIrJ49jKtk

  Stranger….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *