«Μνησίκακη μνήμη»
Παρακολούθησα, που λέτε, τις προάλλες μία διημερίδα με τίτλο «Πολιτισμική κληρονομιά: η διάσωση της μνήμης». Ένας εκ των πολλών που κλήθηκαν να καταθέσουν την εμπειρία τους ήταν ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ως επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτισμική Κληρονομιά. Μίλησε για το έργο της εν λόγω Επιτροπής για τη διάσωση των μνημείων του τόπου, μνημείων που για κάποιον ανεξήγητο και παράξενο λόγο χρήζουν προστασίας και διάσωσης. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί, αλλά μάλλον εμείς φταίμε πάλι, οι κάτοικοι, δηλαδή, αυτού του δύσμοιρου τόπου, αφού, κατά τον κύριο Τάκη, κεντρικό σύνθημα της δικοινοτικής αυτής Επιτροπής είναι: «Ό,τι χωρισμένοι καταστρέψαμε, ενωμένοι να τα διασώσουμε». Μάλιστα.
Εκάμαμεν τζι εμείς πολλά, αυτό το γνωρίζαμε. Καταστρέψαμε, λοιπόν, και τα μνημεία μας σ’ αυτόν τον τόπο, όπου ζουν κάτι ιθαγενείς που διακατέχονται από άκρατο ρατσισμό, ξενοφοβία και σωβινισμό απέναντι στην άλλη πλευρά και αλλόφρονες καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει και αυτή η Τεχνική Επιτροπή που συνέβαλε τα μέγιστα στο να «αφήσουμε πίσω μας τη μνησίκακη μνήμη», όπως εύστοχα τόνισε στην ομιλία του ο κύριος Τάκης. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, εκδόθηκε και το έντυπο της Τεχνικής Επιτροπής (επιχορηγημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηριζόμενο από το UNDP παρακαλώ) που περιλαμβάνει αριθμό παράνομων γεωγραφικών ονομάτων στις κατεχόμενες περιοχές, ονομάτων που επιβλήθηκαν με στρατιωτική βία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο… Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σημασία! Καιρός να αφήσουμε όλοι πίσω μας τη μνησίκακη μνήμη! Εξάλλου, όπως είπε ο κύριος Χατζηδημητρίου, πρέπει επιτέλους να ξεχάσουμε το «Δεν Ξεχνώ», αφού έχει «στατικό χαρακτήρα» και παραπέμπει «σε ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια».
Ξεχάστε, λοιπόν, το «Δεν Ξεχνώ», ξεχάστε τα πάντα, δεν υπάρχει κατοχή ούτε κατοχικός στρατός ούτε κατεχόμενα εδάφη. Υπάρχουν μόνο οι δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές με τις παραστάσεις τους στη Σαλαμίνα και τις αλλαγές των τοπωνυμίων των χωριών μας, χάριν του καλού κλίματος που πρέπει να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μέσω της ανάδειξης του δημοκρατικού χαρακτήρα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Εμπρός, λοιπόν, συμπατριώτες μου! Ξεχάστε το «Δεν Ξεχνώ». Για μία πολυπολιτισμική Κύπρο χωρίς μνήμη!
Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία
είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.
Μίλαν Κούντερα
Ιόλη
Αμείλικτα κι Απείλιχτρα
Πηγή: Εφημερίδα Ένωσις