Με το συμπάθειο κ. Αντιπρόεδρε των ΗΠΑ: Δεν απειλείται η ειρήνη από το όνομα των Σκοπίων

US Vice President Mike Pence

File Photo: US Vice President Mike Pence speaks at the United States Capital for the 37th National Annual National Peace Officers Memorial Service in Washington, DC, USA. EPA, TASOS KATOPODIS

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Μελέτησα με αρκετή προσοχή τη χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάϊκ Πένς, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και δεν κρύβω ότι πραγματικά με προβλημάτισε και με έκανε να καθίσω να σκεφτώ την απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, από μια πιθανή αποτυχία της επίλυσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου.

Μετά από αρκετή σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν μου κόβει και πολύ, γιατί απέτυχα παταγωδώς να τη διακρίνω.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία:

  • “Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”.
  • Διαβάζοντας το σημείο αυτό της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται στην περιοχή μας και δεν ζει στην Ελλάδα ή τα Σκόπια, μένει με την εντύπωση ότι οι δυο χώρες είναι με το όπλο στη σκανδάλη και ολόκληρη η περιοχή είναι έτοιμη να πάρει φωτιά εάν το κρατίδιο, δημιούργημα του Τίτο, δεν αποκτήσει όνομα που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία”.

    Μάλιστα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος μας επισημαίνει ότι συμφώνησε με τον κύριο Πρωθυπουργό, ότι “ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη”, στη διαπραγμάτευση. Πολύ απλά στη γλώσσα του πεζοδρομίου, αυτό που καταλαβαίνει όποιος σκέφτεται και σέβεται τον εαυτό του, είναι, τελειώνετε γιατί θέλουμε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να τοποθετηθεί και το τελευταίο κομμάτι στο πάζλ του σχεδίου της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, στην περιοχή.

    Πολύ καλά ομιλεί από την πλευρά του και για τα συμφέροντα της χώρας του ο κ. Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μόνο που αυτό δεν σημαίνει ότι η επιχειρηματολογία του στο συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι διάτρητη και δεν αναδύει μια υποκρισία, που δεν αρμόζει στη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη. Και σίγουρα ομιλεί με τρόπο που δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας.

    Καταρχήν η επιχειρηματολογία του Αντιπροέδρου Πένς, δεν αντέχει στο σκληρό και αποκαλυπτικό τεστ του χρόνου. Εκτός και έχει υπάρξει αποσταθεροποίηση της περιοχής μας και βρισκόμαστε στα πρόθυρα ένοπλης σύρραξης, επειδή τα Σκόπια δεν έχουν αναγνωριστεί από την Ελλάδα, ως Μακεδονία, και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Είναι επίσης, πολύ ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί ποια ήταν η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε αυτό το σημείο της συνομιλίας.

    Την ίδια στιγμή, ένας απλά σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης θα ανέμενε από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να επιδείξει την ίδια ανησυχία και να στηλιτεύσει τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία διεμβολίζει ελληνικά πλοία, συλλαμβάνει και κρατά ομήρους δυο Έλληνες στρατιωτικούς για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο λάθους, και σε καθημερινή βάση απειλεί και αμφισβητεί, την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Και όταν μάλιστα το κάνει αυτό ασελγώντας σε καθημερινή βάση, μέσω δηλώσεων του Προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, και άλλων τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω δηλώσεων και προκλητικών – επιθετικών κινήσεων σε διεθνή φόρα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και αλλού, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Αναμένουμε με αγωνία την σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Αντιπροέδρου στο Λευκό Οίκο.

    Επίσης, θα περίμενε κανείς από τον Αντιπρόεδρο Πένς, να επιδείξει την ίδια σθεναρή στάση, έναντι μιας συμμάχου χώρας όπως η Ελλάδα, και παρόμοια με αυτή που επέδειξε και επιδεικνύει, έναντι του Ισραήλ, στην περίπτωση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του και τη μεταφορά της Αμερικανικής Πρεσβείας εκεί. Εκεί, πολύ σωστά, ο Αντιπρόεδρος, και η Αμερικανική κυβέρνηση, αναγνώρισαν μια ιστορική αλήθεια. Γιατί άραγε δεν πράττει το ίδιο στην περίπτωση της Μακεδονίας, όπου η ιστορική αλήθεια είναι χιλιάδων χρόνων και αναμφισβήτητη;

    Είναι ευχάριστο, και έχει τη σημασία του, που την παρέμβαση αυτή, σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη για το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας στιγμή, την έκανε ο Αντιπρόεδρος Πένς, και όχι ο Πρόεδρος Τράμπ. Δεν αποτελεί μομφή, αλλά είναι γνωστό ότι ο Αντιπρόεδρος Πένς, προέρχεται και διατηρεί άριστες σχέσεις και επαφές με το παραδοσιακό κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.

    Καλό θα είναι λοιπόν πέρα από την αξιοθαύμαστη προσπάθεια που κάνει η ελληνοαμερικανική κοινότητα στο μέτωπο του Ερντογάν και της Τουρκίας, να βρει τον χρόνο, να απαιτήσει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, και να του παραθέσει όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, πριν ολοκληρωθούν εγκλήματα εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Μπορεί, βέβαια, να το κάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

    Κλείνοντας και με όλο το σεβασμό προς τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τα επιχειρήματά του και τα επιχειρήματα του παραδοσιακού κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είναι έωλα και δεν αντέχουν στο τεστ του χρόνου και της πραγματικότητας. Ας μην κάνει λοιπόν, ελαφρά την καρδία, το λάθος να αγνοήσει την ιστορία, είναι κρίμα και άδικο. Με το συμπάθειο, που έλεγαν οι αγνοί παλιοί Έλληνες.

    Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.



    Πηγή: HellasJournal

    Σχετικά άρθρα...

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *