Ηλεκτρική διασύνδεση και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα
Ενόψει της αυριανής (Τρίτη 10.9.2024) σύσκεψης που κάλεσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, με όλους όσοι έχουν λόγο και ρόλο στην ηλεκτρική διασύνδεση για το θέμα, δημοσιεύθηκαν δύο διαφωτιστικά κείμενα, το ένα του συνάδελφου Χρύσανθου Μανώλη στον «Φ» στις 7 Σεπτεμβρίου 2024 με τίτλο «Μια εισήγηση, κ. Πρόεδρε, για την Τρίτη», και το άλλο του συνάδελφου Μάριου Πούλλαδου στη «Σημερινή» 8.9.2024, με τίτλο « Great Sea Interconnector: Πόλεμος συμφερόντων, αμαρτίες και ασφάλεια».
Στον «Φ» εξιστορείται πώς ξεκίνησε και αυτή, η νέα «saga» στη νήσο των ατέλειωτων οικονομικών σκανδάλων και πρωτοφανούς πλέον διαφθοράς, η περιβόητη «ηλεκτρο-καλωδιακή σύνδεση Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και ΕΕ».
Ο ΧΜ κατέγραψε τις τεράστιες ευθύνες όλων των εμπλεκομένων για την ανικανότητά τους να συντονίσουν ένα έργο για το οποίο καθόλου δεν μελέτησαν ενώ μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ που θα βαραίνουν τελικά και ουσιαστικά τη δύσμοιρη Κυπριακή Δημοκρατία… Με την «ΕΕ να μην είναι σε καλύτερη κατάσταση – ως προς τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία- από εμάς» αλλά και για την «μπαμπεσιά» της ελλαδικής πλευράς εις βάρος της ΚΔ.
https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1505740/mia-isigisi-k-proedre-gia-tin-triti/
Στη «Σ» ο Μ.Π. αναφέρεται στον πόλεμο μεγάλων συμφερόντων και κτυπήματα κάτω από τη μέση, στις πιέσεις της Αθήνας, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κουβαλά «αμαρτίες» της προηγούμενης κυβέρνησης, με το θρίλερ να συνεχίζεται, αναφέρεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην παρέμβαση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, στη περίεργη σιωπή της Τουρκίας, όμως και σε δηλώσεις του εγκάθετου της Άγκυρας Ε. Τατάρ ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία απέχει μόνο 60 χιλιόμετρα από την Κύπρο κι’ επομένως η σύνδεση μέσω Τουρκίας είναι… σωστό έργο για το μέλλον του νησιού…
Από το άρθρο Μ.Π. «Σημερινή» 8.9.24
Πέραν αυτών, το βράδυ της Κυριακής 8.9.2024 εξήγησε αναλυτικά το θέμα με χάρτες ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης από το κεντρικό δελτίο του Sigma βάση και του άρθρου του επίσης στη «Σημερινή» 8.9.2024 «Οι ιστοί της τουρκικής αράχνης στραγγαλίζουν τριμερή, Κύπρο και Αιγαίο».
Αμερικανική παρέμβαση
Επικεντρώνομαι στην «απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ» στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 4ο Thessaloniki Metropolitan Economist Summit, μέσω της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στη Λευκωσία, Julie Davis Fisher.
Η Πρέσβειρα τόνισε φορτικά τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας το ηλεκτρικό καλώδιο «εδώ και τώρα», ότι υπερβαίνει τα στενά πλαίσια της Κύπρου και αποκτά ευρύτερη γεωπολιτική αξία στην περιοχή, ότι αν χαθεί η αυτή η ευκαιρία, για τη διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου με την Ευρώπη, δύσκολα θα παρουσιαστεί ξανά και η χώρα θα μείνει απομονωμένη… Είναι η ώρα να σκεφτούμε το θέμα της γεωπολιτικής γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δούμε την Κύπρο συνδεδεμένη με την Ευρώπη μέσω αυτής της ευκαιρίας», είπε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ και πρόσθεσε « έφτασε τώρα η στιγμή να μην σκεφτόμαστε μόνο τα χρήματα …».
H τόσο ξεκάθαρη παρέμβαση/τοποθέτηση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όμως, που πιστεύεται στόχο είχε πρωτίστως τα αυτιά του Κ. Μητσοτάκη, συνεπάγεται και μεγάλο προβληματισμό για την κυπριακή κυβέρνηση και για τους απλούς πολίτες.
Εξού και στη συνέντευξή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να «απαντήσει» όπως όπως και αορίστως «… Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές Αρχές αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει. Και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν”.
Πώς θα ξεπεραστούν δεν ανέφερε. Θα στείλει υποβρύχια και Φάντομς; Ή θα συστήσει να βάλουν και τη «φίλη» τους Τουρκία στο …έργο; Ήδη διαβάσαμε μια τέτοια απαίτηση της Τουρκίας εδώ –
«Η Άγκυρα θέλει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου μέσω κατεχομένων-Τουρκίας»
Πίσω όμως στην κα Φίσιερ
Το σημαντικότερο στην παρέμβαση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, είναι όσα δεν είπε η κα Φίσιερ.
Στρατηγικής σημασίας
1) Εφόσον οι Αμερικανοί θεωρούν τόσο αναγκαίο το έργο αυτό, μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την περιοχή, και καλεί να μην σκέφτονται το οικονομικό, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ενισχύσουν το έργο αυτό οικονομικά και άλλως πως;
2) Εφόσον για το τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας έργο είναι γνωστό ότι ο κυριότερος κίνδυνος για την εκτέλεση και επιτήρησή του προέρχεται από την ΤΟΥΡΚΙΑ, θα ήταν καλό να γνωρίζαμε αν η κυβέρνησή της μπορεί να δεσμευθεί ότι σε τέτοια περίπτωση κινδύνου θα χρησιμοποιηθούν άμεσα οι αμερικανικές στρατιωτικές ένοπλες δυνάμεις, αέρος, θαλάσσης. Που σήμερα βρίσκονται στη περιοχή λόγω Γάζας.
Ταυτόχρονα είχαμε και την παράλληλη παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος δήλωσε ευθέως «Με άλυτο το Κυπριακό, κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην Κύπρο και θα παράγουμε, ωραίες ενεργειακές ιστορίες, όπως έχει καταδειχθεί και στην πορεία των χρόνων».
Σημειώνεται ότι εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί για το όλο θέμα είναι το βρετανικό Φόρεϊν Όφις. Αυτοί που προ πολλού προβάλουν τον ισχυρισμό ότι ο θαλάσσιος πλούτος της ΚΔ πρέπει να μοιραστεί με το κατοχικό καθεστώς αφού βέβαια αναγνωριστεί από εμάς όπως προσδοκούν.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2024/9/9/elektrike-diasundese-kai-e-amerikanida-presbeira/
Ἀναδημοσίευση ἀπὸ: ΟΝΗΣΙΛΟΣ