ΕΝ ΤΩ ΚΑΙΡΩ ΕΚΕΙΝΩ…

Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου

Ο τρόπος που κυλά η καθημερινότητα, οι ειδήσεις που μεταδίδονται πάντα περιβαλλόμενες από ένα πλαίσιο πρακτικής χρησιμότητας, η βιασύνη, δεν μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε την βαθύτερη σημασία κάποιων γεγονότων, την εσχατολογική τους διάσταση.

Εφημερίδα Ημερήσια ( Μάιος 2015): DER SPIEGEL

Την κατάργηση των χαρτονομισμάτων ζητούν μεγάλοι οικονομολόγοι.

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των χαρτονομισμάτων σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

3

«Με τις τρέχουσες τεχνικές δυνατότητες τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα είναι ουσιαστικά αναχρονισμός», δήλωσε ο Μπόφινγκερ, ενώ την ίδια άποψη μοιράζεται και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ.
Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, με την κατάργηση των χαρτονομισμάτων θα στερέψει η αγορά της μαύρης εργασίας και των ναρκωτικών.

Ο Μπόφινγκερ ζήτησε μάλιστα από τη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την ιδέα αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο. «Θα ήταν ένα καλό θέμα για τη σύνοδο της Ομάδας G7», είπε χαρακτηριστικά.Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κένεθ Ρόγκοφ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν να τυπώνονται μόνο τα μικρά χαρτονομίσματα.

«Πολύ μεγάλο μέρος των αρνητικών συνειρμών συνδέεται με τα μεγάλα χαρτονομίσματα. Όταν σταματήσουμε να τυπώνουμε αυτά, τότε θα έχουμε ήδη πετύχει πολλά», εκτίμησε. Ο Ρόγκοφ εξήγησε ότι εξαιτίας της ανωνυμίας τους τα χαρτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες συναλλαγές, ενώ υποστήριξε ότι η αχρήματη οικονομία θα δώσει στις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερη ευχέρεια να υιοθετούν αρνητικά επιτόκια εμποδίζοντας τους επενδυτές να καταφεύγουν στην μετατροπή των χρημάτων τους σε μετρητά.

Aκολουθεί απόσπασμα από προηγούμενο άρθρο του Θεόδοτου με τίτλο: Η ΕΞΑΫΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Μεσαιωνικό χρυσό νόμισμα

Μεσαιωνικό χρυσό νόμισμα

(….) πίσω από φαινόμενα που δεν τραβούν ιδιαίτερα την προσοχή μας, κρύβονται πολύ λεπτές καταστάσεις που φανερώνουν την ολοένα και πιο επιταχυνόμενη πορεία του κόσμου μας προς τον, ας μου επιτραπεί ο όρος, «αποδομητικό ολοκληρωτισμό» (deconstructive totalitarianism)

Η ερμηνεία μιας ιστορικής στιγμής, όταν παίρνει υπ’ όψιν της εκτός των υλικών παραγόντων και την πνευματική διάσταση των γεγονότων, μπορεί να οδηγήσει σε ακριβείς μελλοντικές προβλέψεις. Έτσι ο Γάλλος διανοούμενος René Guénon είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη , δηλαδή την σταδιακή κατάργηση του νομίσματος, σε ένα κείμενο που έγραψε το 1945:

«Συνέβη λοιπόν με το νόμισμα ότι γενικώς συμβαίνει με όλα τα πράγματα που, με τον ένα ή τον άλλο τίτλο, έχουν μία λειτουργία στην ανθρώπινη ύπαρξη: δηλαδή λίγο-λίγο γδύθηκαν από κάθε «ιερό» ή παραδοσιακό χαρακτηριστικό, οπότε αυτή η ίδια η ύπαρξη, στο σύνολό της, έγινε εντελώς βέβηλη και τελικώς κατέληξε στη χαμηλή μεσότητα της ‘συνηθισμένης ζωής’… Το παράδειγμα του νομίσματος δείχνει πως αυτή η ‘βεβηλοποίηση’, εάν είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιήσω τέτοιο νεολογισμό, λειτουργεί πρωταρχικά διαμέσου της μείωσης των πραγμάτων μόνο στην ποσοτική τους όψη. Πράγματι, κατέληξε να είναι αδύνατον να αντιληφθούμε ότι το νόμισμα είναι κάτι το διαφορετικό από την αντιπροσώπευση μιας καθαρής και απλής ποσότητας…

Σ’ ένα παραδοσιακό πολιτισμό, αντιθέτως, κάθε αντικείμενο, εκτός από το να είναι πλήρως κατάλληλο για τη χρήση για την οποία είναι προορισμένο, ήταν φτιαγμένο με τρόπο που στην κάθε στιγμή μπορούσε να χρησιμέψει ως ‘υποβοήθημα’ διαλογισμού, ο οποίος επανασυνέδεε το άτομο σε κάτι διαφορετικό από την απλή σωματική υπόσταση και βοηθούσε έτσι τον καθένα να ανυψωθεί σε μία ανώτερη κατάσταση - ανάλογα με τις ικανότητές του.
Τι άβυσσος μεταξύ αυτών των δύο τρόπων αντίληψης της ανθρώπινης ύπαρξης!
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα του νομίσματος, πρέπει να εξετάσουμε και τη δημιουργία ενός σημαντικού φαινομένου : Το νόμισμα, αφού έχασε κάθε εγγύηση ανώτερης τάξης, είδε την ίδια του την ποσοτική αξία, δηλαδή ό,τι στη γλώσσα των οικονομολόγων ορίζεται ως «αγοραστική δύναμη», να μειώνεται χωρίς σταματημό• μπορούμε, κατά συνέπεια, να φανταστούμε ένα οριακό σημείο, στο οποίο πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο, όπου το νόμισμα θα χάσει κάθε αιτία ύπαρξης, ακόμη και «πρακτικής», υλικής, και θα σχεδόν από μόνο του θα εξοβελιστεί από την ανθρώπινη ύπαρξη.
Πρέπει να συμφωνηθεί πως είμαστε σε μία παράξενη αναδρομή των πραγμάτων (η οποία δεν είναι δυσκολονόητη εξαιτίας των προηγούμενων εξηγήσεων μας): Επειδή η καθαρή ποσότητα βρίσκεται ακριβώς κάτω από κάθε ύπαρξη, όταν ωθείται στις έσχατες συνέπειές της, δεν μπορεί παρά να βρεθεί σε μία αληθινή διάλυση. Αυτό μπορεί ήδη να χρησιμέψει στο να δείξουμε ότι, όπως λέγαμε προηγουμένως, η σιγουριά της ‘συνηθισμένης ζωής’, στην πραγματικότητα είναι εντελώς αβέβαιη...».

(…) Η πρόβλεψη ότι κάποτε οι άνθρωποι θα εκβιάζονται με την απειλή του εμπορικού αποκλεισμού , υπάρχει στην Αποκάλυψη του Ιωάννη: καὶ «ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ.»

Εuronews, ( Μαΐος 2015)

Λουξεμβούργο: Ο πρώτος ομοφυλοφιλικός γάμος εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Ε.Ε.
«Ο Ξάβιε Μπέτελ πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο Γκοτιέ Ντεστενέ, Βέλγος αρχιτέκτονας παντρεύτηκαν στο δημαρχείο της πρωτεύουσας του δουκάτου. Η τελετή συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον αφού είναι ο πρώτος ομοφυλοφιλικός γάμος εν ενεργεία Πρωθυπουργού κράτους μέλους της Ε.Ε. »

Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης: «Αι πορνείαι, μοιχείαι, αρσενοκοιτίαι, κλοπαί και φόνοι, θα πολιτεύωνται, εν τω καιρώ εκείνω…»



Πηγή: Θεόδοτος

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *