Αναζητήστε στη σημερινή μέρα την πραγματική ταυτότητα του ελληνικού κράτους
Η μέρα ύψωσης του Τιμίου Σταυρού είναι η μέρα δημιουργίας του Ελληνικού κράτους. Και τυπικά και ουσιαστικά.
Στέργιος Ζυγούρας
Τυπικά επειδή: α) στις 14/9/1815 ιδρύθηκε η Ιερά Συμμαχία β) στις 14/9/1829 ο Σουλτάνος αναγνώρισε την ήττα του και την αυτονομία των Ελλήνων.
Ουσιαστικά επειδή η λεγόμενη Φιλική Εταιρεία ήταν χτισμένη πάνω στον αγγλορωσικό άξονα, όμως η Μ. Βρετανία δεν υπέγραψε την Ιερά Συμμαχία, δεν ήθελε την Επανάσταση, προσπάθησε να την εμποδίσει και να την καταστρέψει ή να την περιορίσει. Η έγερση υποστηρίχτηκε μόνον από την «ουδέτερη» ρωσική πλευρά.
Η Ελληνική Επανάσταση έχει σκοτεινά σημεία και πρόβλημα ξεκάθαρης ταυτότητας επειδή οι Χριστιανοί ήταν αναγκασμένοι να κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα δηλώνοντας μόνον «Έλληνες» προς εκείνους που υποκρίνονταν τους «φιλέλληνες» ενώ ήταν «φιλογραικοί» και μπορούσαν να ανεχθούν μόνον ένα περιορισμένο Γραικικό κράτος με την πίστη υποταγμένη στην πολιτική εξουσία. Η Φιλική Εταιρεία είχε ως ημέρα εορτής την 14η Σεπτεμβρίου, όμως η παρουσία της αντιχριστιανικής τάσης εντός της, οι αναγκαίοι ελιγμοί κατά την έκρηξη της Επανάστασης και οι μετεπαναστατικοί συμβιβασμοί οδήγησαν στην τετριμμένη φράση «η Ιερά Συμμαχία κατατρέχει την Ελληνική Επανάσταση». Η Επανάσταση του 1821 και στηρίχτηκε οργανωτικά στη Ρωσία και έληξε στρατιωτικοπολιτικά μέσω αυτής. Είναι μια εθνική επανάσταση του χριστιανικού έθνους ή (αν δώσουμε διαφορετική ορολογία) μια υπερεθνική Επανάσταση των χριστιανών. Βαθύτερες αναλύσεις δεν είναι του παρόντος.
Ύψιστη προσβολή και απόλυτη αντιστροφή αποτελεί η πράξη της σημερινής (έκπτωτης πλέον) κυβέρνησης να ονομάζει «Ελευθερία» την υποδούλωση του ανθρώπου που στηρίζεται στην ανωτερότητα του φθαρτού σώματος επί της άφθαρτης ψυχής. Οι γηινόφρονες του Κοραή ουδέποτε συμμάχησαν με τους ουρανόφρονες του Καποδίστρια.
Βλ. σχετικά
14η Σεπτεμβρίου, Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Η ημέρα που -ιστορικά- αποτελεί την εθνική μας γιορτή
Η 14η Σεπτεμβρίου της Ελληνικής Επανάστασης – Ερωτοαπαντήσεις ιστορίας
Πηγή: Το καραβάκι της ιστορίας