Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν Ινδοελληνική πόλη του 2ου αιώνα π.Χ. στην κοιλάδα Βατ του Πακιστάν (φωτογραφίες)
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Πακιστανοί και Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία Ινδοελληνική πόλη κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Κοιλάβα Σβατ (Swat Valley) στη νοτιοδυτική επαρχία του Khyber Pakhtunkhwa σύμφωνα με την εφημερίδα Dawn την οποία επικαλείται το Prensa Latina.
Στην περιοχή βρέθηκαν πολλά όπλα και νομίσματα, καθώς και μορφές αγγείων που προέρχονται από την Ελληνική Βακτρίας (αρχαίο βασίλειο στην κεντρική Ασία) και από τη Μεσόγειο περί τον 2ο αιώνα π.Χ.
«Πολύ λίγα είναι γνωστά στην αρχαιολογία για τον Ινδοελληνικό πολιτισμό. Ωστόσο, αυτή τη φορά ανακαλύψαμε στο Barikot άφθονα στρώματα που σχετίζονται όχι μόνο με μία Ινδοελληνική πόλη, αλλά επίσης με μία προελληνική πόλη, ένα οικισμό Maurya (1η Ινδική Αυτοκρατορία) του 3ου αιώνα π.Χ.» δήλωσε η Λούκα Μαρία Ολιβιέρι, επικεφαλής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής.
Εικόνες της περιοχής όπου έγινε η ανακάλυψη από το google maps
Σύμφωνα με τους ειδικούς η περιοχή Barikot είναι μία από τις πιο σημαντικές για την αρχαιολογική έρευνα στη χώρα, καθώς πρόκειται για τη μόνη Ινδοελληνική πόλη που έχει έρθει στο φως σε τόσο μεγάλη κλίμακα και ένα από τα λίγα παραδείγματα εποικισμού των Kushan στη νότια Ασία.
Η διάδραση μεταξύ της Ελλάδας και των περιοχών της κεντρικής και της νότιας Ασίας ξεκίνησαν με την κατάκτηση από τον Μεγάλο Αλέξανδρο τον 4ο αιώνα π. Χ. Οχι μόνο δημιουργήθηκε έντονη εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά επίσης είχε ελληνική επιρροή στη βουδιστική θρησκεία, στα καλλιτεχνικά και φιλοσοφικά σχολεία των επόμενων περιόδων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας