Γνώση

tree

Γράφει ο Γρυλλάκης Θανάσης

Η κατάσταση του να είσαι ενήμερος για ένα αντικείμενο, ένα γεγονός, ένα φαινόμενο, όμως πρέπει να συλλάβουμε την ουσία, το βάθος, τις ιδιότητες, τα αίτια της δημιουργίας και να μη μένουμε στην επιφάνεια, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε γνώση όπως λέει ο Αριστοτέλης "τότε γάρ οιόμεθα γιγνώσκειν έκαστον, όταν γιγνώσκωμεν τας πρώτας αρχάς και τας αιτίας και μέχρι τών στοιχείων". Χάρη στη γνώση οι επιστήμονες μπόρεσαν να εισχωρήσουν στα άδυτα του κόσμου, του μικροκόσμου και του μακροκόσμου να αποκαλύψουν ιδιότητες και στοιχεία να δημιουργήσουν ενέργεια.

Η αμάθεια είναι δυνατό να δημιουργήσει ένα άτομο φοβισμένο και ακοινώνητο, ένα άτομο έρμαιο, ευάλωτο στην προπαγάνδα που στη συνέχεια οδηγείται εύκολα σε φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας όπως ο φανατισμός, η μαζοποίηση, η βία, η αρνητική συμπεριφορά. Η γνώση όπλιζει τον άνθρωπο με ερείσματα, με λογική, με ουσία, νόημα και σκοπό. Η γνώση δεν είναι απλά ένα εφόδιο στη ζωή του ανθρώπου, είναι εργαλείο δύναμης, πολέμας αγκυλώσεις, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, τη σύγχυση, το φόβο, το σκοταδισμό.

Ο Πλάτωνας λέει "ό,τι είναι οι οφθαλμοί για το σώμα είναι οι γνώσεις για το πνεύμα, είναι το φώς της διάνοιας". Όταν μάλιστα οι γνώσεις δεν είναι γενικόλογες και αφηρημένες θεωρίες, αλλά είναι αποτέλεσμα έρευνας μελέτης και προσπάθειας μάθησης ειδικά μέσα από την ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων που υπάρχουν στο κόσμο γύρω μας, τότε αποτελούν τον καλύτερο οδηγό στην πορεία της ζωής.

Μαθαίνω γνωρίζω σημαίνει άρνηση κάθε αυθεντίας, υποταγής και δουλείας έτσι οδηγούμαστε στην αυτοπειθαρχία στη συνειδητότητα στην αλήθεια βασικά στοιχεία ελευθερίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ούτε χωρίς ουσία, αυτό που ο Χριστός μας λέει, "γνώσεσθαι την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει ημάς". Το μέλλον θα είναι σκοτεινό, χρειαζόμαστε φώς και αυτό είναι η γνώση.



Πηγή: Νάξος-Παιδεία-Δημοκρατία

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *