Ο Α. Λαυρέντζος μιλά για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Η δήθεν αποσυμφόρηση των νησιών καταλήγει σε εποικισμό της ηπειρωτικής χώρας. Έναν εποικισμό που μας επιβάλλει η Τουρκία και στην πράξη διευκολύνει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό.
Είναι τουλάχιστον αφελές να λένε κάποιοι, όποια πολιτική τοποθέτηση κι αν έχουν, ότι αυτό το δημογραφικό έλλειμμα θα καλυφθεί από μεταναστευτικές ροές.
Όταν θα σου λείπουν 2,5 εκατομμύρια Ελληνόπουλα δεν μπορείς να τα αντικαταστήσεις μέσα σε ένα τόσο ελάχιστο χρονικό διάστημα με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που θα προέρχονται από το Αφγανιστάν, από το Μπαγκλαντές, από υποσαχάριες χώρες. Είναι αφενός πληθυσμοί που δεν είναι τόσο ενσωματώσιμοι όπως ζήσαμε το πρώτο ματαναστευτικό κύμα της δεκαετίας του '90, προέρχονται από πολιτισμικά περιβάλλοντα πολύ μακρινά από το ελληνικό, που έρχονται με διάθεση όχι μόνο να μείνουν αμετάβλητοι αλλά όταν ξεπεράσουν μία κρίσιμη μάζα να μεταβάλλουν και το χώρο στον οποίο έφτασαν και το βλέπουμε αυτό ήδη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εμπειρία σε αυτό το θέμα δύο και τριών γενεών και μάλιστα πληθυσμών που ήρθαν από αποικίες τους, όπως είναι στη Γαλλία π.χ. ή στη Βρεττανία.
Βλέπουμε λοιπόν το πρόβλημα ενσωμάτωσης που υπάρχει εκεί και... το σκεπτικισμό που αναπτύσσεται από πολλούς σοβαρούς ανθρώπους στις κοινωνίες αυτές για το αν τελικά είναι βιώσιμη αυτή η κοινωνία η οποία έχουμε μάθει να τη λέμε πολυπολιτισμική.
Εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εγώ προσωπικά και επιστημονικά έχω ζήσει, έχω εργααστεί σε πολυεθνικά περιβάλλοντα. Δεν μιλάω με την έννοια της περιχαράκωσης, μιλάω όμως με τη λογική ότι ένα κοινωνικό σύνολο, ένα συλλογικό υποκείμενο, για να μπορεί να είναι βιώσιμο, να μπορεί να έχει μία προοπτική θα πρέπει να έχει και κάποιο αίσθημα ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΗΚΕΙΝ. Δεν μπορεί δηλαδή να είναι ένα άθροισμα ΞΕΝΩΝ ΥΠΟΣΥΝΟΛΩΝ, τα οποία αύριο μπορεί να είναι και ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. Διότι, οι βαθιές πολιτισμικές διαφορές και ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ οι ξένες επεμβάσεις, γιατί ας μην είμαστε αφελείς, ένα τέτοιο σκηνικό θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν και εξωγενείς παράγοντες, και δε θα μασήσω τα λόγια μου, πρώτη και καλύτερη (το καλύτερη εντός εισαγωγικών βεβαίως) είναι η Τουρκία. Αυτή τη στιγμή διοχετεύει μεταναστευτικούς πληθυσμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ επί 4 δεκαετίες αμφισβητεί ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ το καθεστώς κυριαρχίας σε όλη την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Έχουμε ένα θέμα σοβαρό και το πώς το εκμεταλλεύεται η Τουρκία στη Θράκη και αυτή τη στιγμή εμείς ΑΦΕΛΩΣ ή ΜΟΙΡΑΙΩΣ έχουμε δεκτεί ΠΑΘΗΤΙΚΑ έναν ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο οποίος βαθμιαία καταλήγει σέ έναν ΔΙΑΧΕΟΜΕΝΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ στην ενδοχώρα. Όταν λοιπόν αύριο, και δεν κινδυνολογώ, απλώς προσπαθώ να κάνω τις λογικές προεκτάσεις... όταν λοιπόν αύριο δημιουργηθούν πολυάριθμες μειονότητες μουσουλμανικές σ' όλη την ελληνική επικράτεια, σ' όλες τις ελληνικές πόλεις, να είστε βέβαιοι ότι θα έρθουν και άλλα ζητήματα, ακόμα κι αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν τις καλύτερες προθέσεις.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Α. Λαυρέντζου
Πηγή: Λαυρέντζος Αναστάσιος