Ο Νάϊτζελ Φάρατζ για τον Ευρωπαϊκό στρατό: Ποιον κοροϊδεύετε κύριε Γιούνκερ;

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στρασβούργο (11 Μαρτίου 2015)
Θέμα συζήτησης: Προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Μαρτίου 2015)

Αναρωτιόμουν γιατί ο Ντέϊβιντ Κάμερον έχει παραμελήσει τις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και γιατί αρνήθηκε να δεσμευτεί στους στόχους που αφορούσαν τα νησιά μας.

Νομίζω ότι ο κ Γιούνκερ έδωσε την απάντηση. Θα τα κάνουμε όλα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα έχουμε έναν Ευρωπαϊκό στρατό.

Όταν έθεσα αυτό το θέμα πέρυσι στον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βρετανίας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Nick Clegg, μου είπε ότι είναι μια επικίνδυνη φαντασίωση να μιλάμε για έναν Ευρωπαϊκό στρατό.

Όλοι έχουν ακούσει τον ηγέτη του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt, να φωνάζει για στρατιωτικοποίηση σε επίπεδο ΕΕ. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ήδη συμβαίνει. Ήδη έχουμε έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Έχουμε, παγκοσμίως, Ευρωπαϊκές ομάδες μάχης σε ενεργή υπηρεσία. Ήδη έχουμε ένα Ευρωπαϊκό ναυτικό που δραστηριοποιείται κατά των Σομαλών πειρατών, και ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ΕυρωπαΪκά Σώματα πέρυσι εδώ στο Στρασβούργο, που παρέλασαν με εκείνη την αποκρουστική σημαία γύρω από την αυλή.

Και φυσικά όλα αυτά προβλέπονται από το άρθρο 28 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο Τόνυ Μπλερ είχε δίκιο. Είχε πει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα σχέδιο για ειρήνη, είναι ένα σχέδιο για ισχύ.» Και νομίζω ότι ο κ Γιούνκερ προσπαθεί να αδράξει την ευκαιρία. Εμείς οι ίδιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλέσαμε τη σύγκρουση με τον εδαφικό μας επεκτατισμό στην Ουκρανία. Σκουντήξαμε τη Ρωσσική αρκούδα με ένα ραβδί και όπως ήταν αναμενόμενο ο Πούτιν αντέδρασε. Αλλά αυτό τώρα χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού στρατού.

Η ευκαιρία αδράχτηκε. Και ο κ Γιούνκερ είπε ότι πρέπει να δείξουμε στη Ρωσσία ότι σοβαρολογούμε. Ποιούς νομίζετε ότι κοροϊδεύετε κύριε Γιούνκερ; Δεν θέλουμε κανέναν Ευρωπαϊκό στρατό και αμφιβάλλω επίσης αν οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης τον επιθυμούν. Σας ευχαριστώ.

[Ο Νάϊτζελ Φάρατζ προσθέτει μετά από ερώτηση ευρωβουλετή]

Εμείς, μέσα από τις εδαφικές μας φιλοδοξίες προκαλέσαμε την ανατροπή ενός διεφθαρμένου μεν αλλά δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη στην Ουκρανία. Εμείς προκαλέσαμε αυτή την κρίση. Τώρα, το ερώτημα που τίθεται είναι, «Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;»

Ήμουν σε αυτή την αίθουσα όταν η Λιβύη δέχθηκε επίθεση. Άκουσα τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους να ουρλιάζουν, βγάζοντας αφρούς από το στόμα, για να βομβαρδίσουμε τη Λιβύη, για να αναμειχθούμε στρατιωτικά επειδή πιστεύαμε ότι τα πράγματα θα καλυτέρευαν.

Η άποψή μου Κύριε είναι ότι εάν κοιτάξετε στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, εάν κοιτάξετε την προσπάθεια που κάναμε να στηρίξουμε τους αντάρτες στη Συρία, όπου οι περισσότεροι αποτελούν πλέον την Isis, βλέπουμε ότι οι πρόσφατες ξένες στρατιωτικές μας παρεμβάσεις έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα, όχι καλύτερα.

###

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ


Πηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *