Οι δικοί μας δεν είχαν την γνώση…
30/3/2025
γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Διάβασα το πρόσφατο άρθρο του κ. Λουκή Λουκαίδη « Τα εγκληματικά και τερατώδη λάθη στο Κυπριακό που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο: Δεν διαφαίνεται η δημιουργία ενός κράτους δικαίου, και η λύση της ΔΔΟ βοηθά μόνο την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας». ( 14.3.2025 hellasjournal.com).
Εύχομαι να το διάβασε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι σύμβουλοί του και οι λοιποί του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου»…
Θυμήθηκα ότι είχα γράψει κάτι ανάλογο στο πρόλογο του δεύτερου μου βιβλίου «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο» που εκδώσαμε με τη «Σημερινή» το Σεπτέμβριο του 1992. Πριν 33 χρόνια…
Τον παραθέτω συντομευμένο με την ευκαιρία του άρθρου του κ. Λουκαΐδη.
«Οι δικοί μας δεν είχαν τη γνώση…
Εισερχόμενος ένας στην αίθουσα, αναγνωστήριο του Εθνικού Αρχείου του βρετανικού Κράτους…βλέπει μπροστά του τη φωτογραφία κάποιου, που κρατά ένα κομμάτι χαρτί και απάνω μια επιγραφή» Do not throw it, it may be interesting to someone else».
«Μην το πετάτε, μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο».
Οι Άγγλοι κρατούν και το τελευταίο σημείωμα και του τελευταίου υπαλλήλου…Μελετώντας κανείς τους φακέλους βλέπει σαν σε καθρέφτη την ιστορία της αγγλικής πολιτικής …
Η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Άγγλους όχι τυχαία, αλλά κατόπιν προγράμματος…. που γεννήθηκε από το περίφημο Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ως «η προσπάθεια αφενός διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφετέρου της συντήρησής της». Η Αγγλία διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο τόσο στην προσπάθεια διάλυσης όσο κυρίως και στην προσπάθεια διάσωσής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και τούτο γιατί, για τη μεν διάλυση της ενδιαφέρονταν κυρίως οι χώρες οι οποίες γειτνίαζαν με αυτήν – δηλαδή Ρωσία από βορρά και η Αυστροουγγαρία από δυτικά – ενώ η Αγγλία απέβλεπε στο να αποστερήσει την ηγεμονική θέση και από Ρώσους και από Αυστρουγγαρέζους. Συνεπώς θεώρησε ως πιο πρόσφορο να προσεταιρίζεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να κρατά έτσι ένα είδος ισορροπίας.
Επομένως η εξωτερική πολιτική της Αγγλίας στα θέματα της Μέσης Ανατολής δεν είναι υπόθεση ΜΟΝΟ των τελευταίων 30-40 ετών (αναφορικά και με την Κύπρο) αλλά στην κυριολεξία των τελευταίων 200 από τότε που ξεκίνησε το Ανατολικό Ζήτημα (Eastern Question), μια ιστορία η οποία έπρεπε να διδάσκεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα δικά μας ελληνικά σχολεία στην Κύπρο και Ελλάδα, για να τη γνωρίζουν οι μέλλοντες Πρόεδροι και Υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστο, οπόταν και θα έβλεπαν ότι η πολιτική των Άγγλων ήταν ανέκαθεν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΗ και ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ φιλελληνική.
Δυστυχώς όμως, ο Ελληνισμός πάντοτε έβλεπε το Ανατολικό Ζήτημα με το φακό μιας στενόκαρδης εξωτερικής πολιτικής χωρίς να εισέρχεται στα βαθύτερα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων…Τα έγγραφα στα οποία αναφερόμαστε στο βιβλίο τούτο, και που πρωτο-δημοσιεύθηκαν στη «Σημερινή» το 1989-90 είναι ένα ελάχιστο μέρος των εγγράφων γύρω από το θέμα αυτό αλλά, και την Ιστορία των διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας κλπ.
Βεβαίως δεν περιμέναμε από την ηγεσία της Κύπρου όταν πήγαν στο Λονδίνο(1959) να γνωρίζουν το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών… Είχαν, πιστεύω, υποχρέωση να γνωρίζουν την Ιστορία του 18ου και 19ου αιώνα τουλάχιστον. Να γνωρίζουν τα απομνημονεύματα των μεγάλων πολιτικών ανδρών, οι οποίοι εξέφραζαν καθαρά την εξωτερικών πολιτική της Αγγλίας…
Αυτό που ήθελε η Βρετάνια ήταν να εξασφαλίσει τα στρατηγικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντά της στη Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες των διαφόρων άλλων χωρών. Έτσι κατόρθωσε να πάρει την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Συρία.

Ένας από τους διάφορους διχοτομικούς χάρτες που ετοίμασε το 1956 το Κυβερνείο στη Κύπρο (χάρτης Ε’) κατ΄εντολή του Λονδίνου
Η προνοητικότητα πηγάζει από την βαθύτατη γνωριμία του πολιτικού ανθρώπου με την ιστορία του παρελθόντος. Εφόσον όμως οι πολιτικοί δήθεν ηγέτες της Κύπρου, αγνοούσαν και ακόμα αγνοούν την ιστορία του παρελθόντος ήταν και είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να προβλέψουν το μέλλον. Δεν χρειαζόμαστε ούτε καφετζούδες ούτε μαντικές ικανότητες, ούτε από μηχανής θεούς, για να ξέρουμε τι θα μας συμβεί αύριο, αλλά ΓΝΩΣΗ και ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δυστυχώς οι Κύπριοι πολιτικοί, αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν για το μέλλον της Κύπρου έβαλαν το Κυπριακό μέσα σε καλούπια δικά τους, μέσα σε ζουρλομανδύες, λόγω άγνοιας, λόγω έλλειψης ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και απαραίτητης γνώσης της Ιστορίας και λόγω φιλο-βρετανισμού…
Πιστεύοντας κυρίως στις υποσχέσεις των Εργατικών πολιτικών δεν γνώριζαν ότι όταν οι αντιπολιτευόμενοι θα έβγαιναν στην εξουσία όλες οι υποσχέσεις θα μετατρέπονταν σε παραμύθια της Χαλιμάς! Θα ακολουθούσαν την ίδια γραμμή… μέσα στα πλαίσια μιας ΕΝΙΑΙΑΣ εξωτερικής πολιτικής που αποβλέπει πρώτιστα στην εξασφάλιση των ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ της βρετανικής κυβέρνησης.
Η στάση της Βρετανίας σύμφωνα με τα έγγραφα δεν πρέπει να εκπλήττει κανέναν. Αυτή είχε δρομολογηθεί προηγουμένως… με το ΟΥΔΕΠΟΤΕ του Χόμκινσον το 1954 κ.α. Γιατί; Για να διατηρήσουν μια αδύναμη Κύπρο για να μπορούν να την εκμεταλλεύονται. Μήπως δε συμβαίνει σήμερα το ίδιο με την Ελλάδα; Μια δυνατή Ελλάδα συμφέρει στον Ελληνισμό στη Μεσόγειο. Δε συμφέρει όμως στους ξένους. Δε συμφέρει στα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της Τουρκίας… Αυτά τα πράγματα είναι ολοφάνερα και μόνο οι εθελοτυφλούντες και οι ξενο-πρακτορεύοντες δεν μπορούν να τα δουν.

Ομοσπονδία – δύο ζώνες Με τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων οι Τούρκοι από το 1957 ήλπιζαν να κατόρθωναν τις δύο ζώνες…(Φ.Α «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»). Δυστυχώς τα κέρδη των Τούρκων ξεπέρασαν κατά παρασάγγας τις «προσδοκίες» των…
Όλοι οι ξένοι φταίνε για την Κύπρο. ΄Όμως, όλοι αυτοί εξυπηρετούσαν (και εξυπηρετούν) τα συμφέροντά τους. Φταίνε όμως περισσότερο οι ΔΙΚΟΙ μας, οι οποίοι δεν είχαν τη γνώση. Και κυρίως οι ηγέτες μας που ΟΦΕΙΛΑΝ να την έχουν.»
Σήμερα, είτε την έχουν είτε όχι δεν έχουν την ΔΥΝΑΜΗ να διεκδικήσουν σωστά την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας. Να απελευθερωθούν από τα εγκληματικά λάθη των προκατόχων τους… Σέρνονται «σαν πρόβατα στη σφαγή» ακολουθώντας τυφλά την διαιρετική, βρετανική φιλο-τουρκική διζωνική, που έκαναν λάβαρο της ήττας τους. Δικαιώνοντας τους Τούρκους που από το 1957 ευελπιστούσαν ότι με λίγη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους θα κατόρθωναν τις ΔΥΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΕΣ ΖΩΝΕΣ !
Θυμίζοντας μας καθημερινά πλέον, με ότι αυτό συνεπάγεται, τα λόγια του αείμνηστου Δάσκαλου Νεοκλή Σαρρή:
«Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα».
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 30/3/2025
Πηγή: ΟΝΗΣΙΛΟΣ