ΠΓΔΜ. Τι είναι αυτό το Μ;

Του Γ. Μηλιώτη

Το παραπάνω ερώτημα έθεσε στους βουλευτές του ο Πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών. Δεν γνωρίζουμε αν έλαβε απάντηση.

Πιθανώς, βάσει και των όσων δημόσια δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και της εντύπωσης που έχει διαμορφωθεί, κάποιοι να κούνησαν το κεφάλι, αναγνωρίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι αποστόμωσε όλους αυτούς που φωνάζουν για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Πιθανώς, κάποιοι άλλοι να γέλασαν υποτιμητικά. Όχι για το αφελές του ερωτήματος, μα για την αφέλεια όσων εξακολουθούν να μαζεύονται στις πλατείες - όσων αποτελούν τον ετερόκλητο όχλο των συλλαλητηρίων, σύμφωνα με τα πρωθυπουργικά χείλη - διεκδικώντας την αποκλειστικότητα του ονόματος.

Ενδεχομένως κάποιοι να είδαν στο έξυπνο - και με προφανή κατά τη γνώμη τους απάντηση - ερώτημα του Πρωθυπουργού την αμηχανία, την διγλωσσία και την αγόμενη και μικροπολιτικά φερόμενη στάση του αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόσμου. Ποιος ξέρει, ίσως για κάποιους να μην είναι αναγκαία μια απάντηση.

Όπως και να έχει όμως, επειδή καμία απορία δεν πρέπει να μένει μετέωρη, θα επιχειρήσουμε μια ερμηνεία. Όχι μόνο για το Μ, αλλά για το ΠΓΔΜ. Εξάλλου, τουλάχιστον μέχρι τώρα, πάνε μαζί.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ:

  1. Το αρκτικόλεξο ΠΓΔΜ προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Πρώην, Γιουγκοσλαβική, Δημοκρατία, Μακεδονία. Το αρκτικόλεξο FYROM, που χρησιμοποιείται διεθνώς, από τις αντίστοιχες λέξεις της αγγλικής.
  2. Το αναγνωρισμένο όνομα του γειτονικού κρατιδίου, αυτό με το οποίο συμμετέχει στα διεθνή φόρα είναι το ΠΓΔΜ. Όχι το Μ.
  3. Το ΠΓΔΜ δηλώνει αυτό ακριβώς που είναι: μια από τις Δημοκρατίες της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, με το ψευδεπίγραφο όνομα Μ(ακεδονία). Δηλαδή, Μια Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία. Πρόκειται δηλαδή για μια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ονομασία που προσδιορίζει αυτό το κρατίδιο βάσει της ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ονομασίας του, όταν δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος. Δεν δηλώνει καμία Μακεδονία.
  4. Η πρώην ΓΔΜ ήταν ένα απο τα κρατίδια που συνέθεταν μια ένωση των Νοτίων Σλάβων (YugoSlavia, από τις λέξεις jugo=νότος και slav=σλάβοι).Οι πολίτες αυτού του ομόσπονδου κράτους ήταν Γιουγκοσλάβοι υπήκοοι (και όχι βέβαια Μακεδόνες) και είχαν Γιουγκοσλαβικό Διαβατήριο (και όχι βέβαια Μακεδονικό)
  5. Το ΠΓΔΜ, είναι το όνομα του κράτους αυτού στον ΟΗΕ. Αυτό το προσωρινό όνομα χρησιμοποιείται και στις σχέσεις του κρατιδίου με την Ε.Ε. Άρα και την Ελλάδα. Ουδέποτε έχουν αναγνωριστεί οι βόρειοι γείτονες αποκλειστικά με το Μ στο πλαίσιο του ΟΗΕ ή άλλου Διεθνούς Οργανισμού.
  6. Είναι σαφές χρόνια τώρα, ότι οι Σκοπιανοί επιδιώκουν με φασιστικό τρόπο - και με πακτωλούς χρημάτων, είναι η αλήθεια - την συσπείρωση γύρω από την ιστορική και πολιτιστική έννοια της Μακεδονίας. Κι αυτό για να δημιουργήσουν συμπαγές αφήγημα για τον ανάμικτο πληθυσμό τους αλλά και για μελλοντική επεκτατική πολιτική. Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο Σύνταγμά τους. Για αυτό καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας, γι αυτό επιδιώκουν από ΠΓΔΜ, να κρατήσουν μόνο το Μ.
  7. Στην επικράτεια του σημερινού κράτους στο οποίο εσείς παραχωρείτε το Μ, περιλαμβάνεται ένα πολύ μικρό γεωγραφικό τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του ανήκει στην αρχαία Δαρδανία, Παιονία κλπ. Περιοχές που κατακτήθηκαν μεν από τους Μακεδόνες, αλλά δεν συνιστούσαν ποτέ την ιστορική Μακεδονία. Και η περιοχή της Θεσσαλίας κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες, παραμένει όμως Θεσσαλία.
  8. Οι πλέον έγκριτοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, ολόκληρη η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα, επισημαίνει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Λένε δηλαδή ότι το Μ ανήκει μόνο στους Έλληνες και σε κανέναν άλλο. Με ατράνταχτα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα.
  9. Η ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” δεν είναι δηλωτική εθνοτικής καταγωγής και οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν αναφέρονται σε κανένα σημείο ως "Μακεδόνες", ούτε και η γλώσσα της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονική". Αυτά αναφέρει και η ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο κρατών.
  10. Η Ελλάδα δεν έχει παραχωρήσει το Μ (το όνομα Μακεδονία) ποτέ, πουθενά και με κανένα τρόπο, αμέσως η εμμέσως.
  11. Η γνωστή καραμέλα ότι η ΠΓΔΜ έχει αναγνωριστεί από εκατοντάδες χώρες εκτός από την Ελλάδα, δείχνει ακόμα περισσότερο, ακόμη πιο έντονα, ότι αυτό που μετράει πέρα και πάνω απ' όλα είναι η δική μας άρνηση να παραχωρήσουμε την ιστορία μας, να εκχωρήσουμε δηλαδή το Μ.
  12. Με τα παραπάνω, ελπίζουμε να πήρε την απάντηση που έψαχνε ο κ. Πρωθυπουργός. Θα πρέπει να κατάλαβε ήδη ότι το Μ δεν προσφέρεται ούτε παραχωρείται. Οι φίλοι μας και όσοι τους υποκινούν, ας επιλέξουν άλλο γράμμα.



    Πηγή: AKTINEΣ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *