ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ «ΔΙΓΕΝΗΣ» (23 Μαΐ.1898 – 27 Ἰαν.1974)

digenis-grivas

Αν προσπαθούσαμε να ιχνηλατήσουμε τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητα του Διγενή,του θρύλου της Κύπρου,θα εντοπίζαμε τα γνησιώτερα και πιο λαμπρά στοιχεία,με πρώτο και βασικό την φιλοπατρία,τον άδολο πατριωτισμό,σε συνδυασμό με την βαθειά και ειλικρινή πίστη στα Χριστιανικά ιδεώδη και στις αρχές της Ελευθερίας,Ισότητος,Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας.

Την αγάπη προς την πατρίδα και την Ορθόδοξη πίστη διδάχθηκε από τα παιδικά του χρόνια.
Αγωνίστηκε για την ελευθερία στα πεδία των μαχών στην Μικρά Ασία,στα βουνά της Βορείας Ηπείρου·πολέμησε τον Φασισμό,τον Ναζισμό,τον Κουμμουνισμό και την Αποικιοκρατία.

Οταν εζώνετο τα όπλα,επικαλείτο πρωτίστως την βοήθεια του Θεού.Έτσι,στην πρώτη προκήρυξη του αγώνα της ΕΟΚΑ,ξεκινά με την φράση: “Με την βοήθειαν του Θεού,με πίστη στον τίμιον αγώνα μας…”

Στις συναντήσεις του με τους συνεργάτες του,τελειώνει όσα έχει να τους πεί με την φράση: “Ο Θεός μαζί μας”

Για πνευματική ενίσχυση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ,δημιουργεί την Υπηρεσία Πνευματικού Ανεφοδιασμού.Κάθε αντάρτικη ομάδα εφοδιάζεται με την Καινή Διαθήκη,με Xριστιανικά βιβλία και φυλλάδια.

Και μετά το πέρας του αγώνα,όπως περιγράφει ο λογοτέχνης-δημοσιογράφος Μελής Νικολαϊδης,την πρώτη Κυρικαή μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα,σε εκδρομή με την σύζυγό του κ.α συγγενείς,όταν αντίκρυσε ψηλά στο βουνό κάποιο παρεκκλήσι,ζήτησε και το επισκέφθηκε,όπου απομονώθηκε και προσευχήθηκε επί ώρα.
Αργότερα,απευθυνόμενος στους συνοδούς του,είπε: ”Να προσέυχεσθε.Δεν υπάρχει καλύτερο και πολυτιμώτερο πράγμα.Σας κάνει να νοιώθετε τον Θεό κοντά σας,μέσα σας.Και σας δίνει γαλήνη,θέληση και δύναμη.Να προσεύχεσθε.” (βλ. Περιοδικό ΑΚΤΙΝΕΣ “Η προσευχή του Διγενή”)

Άριστα καταρτισμένος στα στρατιωτικά θέματα,με βαθεία γνώση της Ελληνικής Ιστορίας,εμπειρώτατος απο την μακροχρόνια πολεμική του θητεία στα πεδία των μαχών,επιδεξιώτατος στην αντιμετώπιση πολυαρίθμων και άρτια εξοπλισμένων αντιπάλων,θαρραλέος,αποφασιστικός,ψύχραιμος και τολμηρός.
Με προσόντα Ηγέτη,που προκαλεί τον θαυμασμό και τον σεβασμό αυτών που τον ακολουθούσαν,στους δύσκολους αγώνες του.
Με σπινθηροβόλο βλέμμα που φανέρωνε την οξυδέρκεια του,πολυμήχανος και πείσμων προ των δυσκολιών.Πίστευε ότι καμμιά δυσκολία δεν ειναι αξεπέραστη.

Μεθοδικός και Οργανωτικός,κατάφερνε να δημιουργεί εκ του μηδενός.Χαρακτηριστική ειναι η οργάνωση του αντιαποικιακού-απελευθερωτικού αγώνα,με στελέχωση της ΕΟΚΑ,με απειροπόλεμα και αμούστακα παιδιά,χωρίς επαρκή οπλισμό.
Επίσης,η οργάνωση της άμυνας της Κύπρου,την περίοδο 1964-1967,που την καθιστούσε απρόσβλητη και πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή.

Αυτός είναι ο Διγενής,ο θρύλος της Κύπρου.Ο εμπνευστής της νεολαίας.
Σύνθημά του: “Η Λευτερια αποκτάται με το σπαθί του σκλάβου”Πηγή: ο Διγενής
Αναδημοσίευση από: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *