To φαινόμενο του Domino Effect στο μεταναστευτικό

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Γνωρίζω πώς το τελευταίο διάστημα έχω αναφερθεί με ξενικούς όρους σε διάφορα ζητήματα ασφαλείας, όμως δεν υπάρχει και άλλος τρόπος να το εξηγήσεις όταν γενικότερα η ασφάλεια είναι κάτι που στην χώρα μας αντιμετωπίζεται ως πρόσθετη πολυτέλεια και οι μόνες σοβαρές σπουδές (με ρεαλιστική σύνδεση στην σημερινή πραγματικότητα) γίνονται δυστυχώς στο εξωτερικό. Ας μου συγχωρεθεί λοιπόν το συνεχόμενο των αναφορών με ξενικούς όρους.

Για το domino effect θα έλεγα πώς είναι ουσιαστικά μια εξέλιξη της RED- BLUE άσκησης. Είναι η μετάδοση και πολλαπλασιασμός του φαινομένου εφόσον τα συνθετικά στοιχεία του πολλαπλασιάζονται και κλιμακώνουν σε αριθμό και ένταση.

Στην περίπτωση λοιπόν του μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα έχουμε τα εξής παρακάτω.

– Αυξανόμενες ροές με μικρή ικανότητα αφομοίωσης από την κοινωνία της χώρας που οφείλεται σε διαφορετικές πολιτισμικές συνήθειες και δημιουργεί και μια συνολική τάση για παραβατικότητα από την πλευρά των ροών.

– Κερδοσκοπικά κυκλώματα εντός ΜΚΟ, πολιτικό μέσο πίεσης για διάφορους επιτήδειους εντός συνόρων, κέρδος πολιτικό για Ερντογάν αλλά και ΕΕ που κρατάνε μακριά την “απειλή” παράνομων μεταναστών από την χώρα τους.

– Απελπισμένοι πολίτες που δέχονται πιέσεις ακόμα και στην καθημερινή επιβίωση τους και βιώνουν μια αυξανόμενη οργή λόγω του φόβου αυτού. Νιώθουν εγκατάλειψη και λίγο στοχοποιημένοι από το κράτος που απλά αδιαφορεί για το τι συμβαίνει.

– Μια άνευ προηγουμένου φοβικότητα μιας κυβέρνησης όπου παρόλο που έχει ένα 80+% στήριξης από τον Ελληνικό λαό να καταπολεμήσει το μεταναστευτικό, αυτή συνεχίζει και καρκινοβατεί.

Όλο αυτό δημιουργεί ένα μείγμα πολύ επικίνδυνο που έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλη την περιφέρεια της χώρας. Παράδειγμα η πόλη της Θεσσαλονίκης όπου περιοχές της έχουν γκετοποιηθεί πλήρως και πλέον ακόμα και περιοχές στο κέντρο της , όπως ακριβώς και στην Αθήνα, αρχίζουν και γίνονται προβληματικές σε επίπεδο διαβίωσης.

Υπάρχουν επίσης κέντρα υποδοχής στη Θήβα, στη Κόρινθο και άλλες πόλεις της χώρας που μπορεί να μην είναι στο απόλυτο όριο που βρίσκονται τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου όμως είναι πανεύκολο να μεταδοθεί όλη αυτή η ένταση και να δημιουργήσει ίδιες καταστάσεις σε όλη την χώρα, ειδικά μάλιστα εάν μέρος του πληθυσμού των νησιών μεταφερθεί εκεί, όπως σχεδιαζόταν να γίνει.

Ένα Domino Effect που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους χώρους υποδοχής και κατ’ επέκταση να δημιουργήσει και σχετικές αντιδράσεις από πολίτες στην ενδοχώρα. Δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει (σε μικρότερη κλίμακα) όταν με το ζόρι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει συνύπαρξη παιδιών μεταναστών σε σχολεία που δεν είχαν καν το βασικό επίπεδο γνώσης για να συμβαδίσουν με τα ημεδαπά.

Αν κάποιος το θεωρεί τραβηγμένο το domino effect, προκαλώ να δει τι συμβαίνει αυτή την στιγμή – τώρα – στα νησιά της Λέρου, Χίου, Λέσβου, Σάμου και πώς όλα τα συγκεκριμένα κέντρα υποδοχής είναι πλέον σε σημείο σύγκρουσης.

Παράλληλα, όποιος ζητεί να δει τι θα κάνει η Ε.Ε. , έχει σημασία να δει κάποιος τον σχεδιασμό που προτείνει η Γερμανία που λέει πώς η χώρα που θα δώσει πρώτη άσυλο είναι και εκείνη που θα επιβαρύνεται εφεξής με κοινωνικές παροχές. Κάτι που προφανώς κόβει και την χρηματοδότηση προς Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, ενώ επίσης συνεπάγεται και την ακόμα αυστηρότερη άρνηση από άλλες χώρες της Ευρώπης να δεχτούν πλέον νέους παράνομους μετανάστες.

Αυτό το domino effect που θα είναι περιορισμένο εντός συνόρων, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα είναι ΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΟ από την κυβέρνηση (την όποια κυβέρνηση) εκτός και αν κηρύξει στρατιωτικό νόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υ.Γ. Συγκρατώ πώς ήδη υπάρχουν παροτρύνσεις και αναφορές από ομάδες πολιτών που αναφέρουν ότι θα οπλιστούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όσο αυτή δεν αντιμετωπίζεται. Μια κατάσταση που θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα ίσως πιστεύουμε πώς θα λύσει.



Πηγή: Geopolitics & Daily News

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *