Tρία κείμενα από την ιστορία της Κύπρου
του Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
Μάϊος 1956: Μνήμες Κυπριακού:
«Οι Άγγλοι εκτελούν εν ψυχρώ την δολοφονίαν των δύο κυπρίων πατριωτών. Απαγχονίζονται σήμερον οι Καραόλης και Δημητρίου. 3 νεκροί και 165 τραυματίαι εις Αθήνας, χθες κατά τας ταραχώδεις διαδηλώσεις. Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής θεωρεί υπεύθυνους των αιματηρών γεγονότων τους κομμουνιστάς». (Είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της εφ. «Το Βήμα», της 10ης Μαΐου 1956).
Μάϊος: 1958 Κυπριακό και Χρουτσώφ.
Σε συνέντευξή του στην εφ. «Το Βήμα» (4-5-1958) έλεγε: «Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται την τύχην του και όσον ταχύτερον εξαφανιστούν τα υπολείμματα του επαίσχυντου αποικιακού συστήματος, τόσον καλύτερον θα είναι δια τους λαούς και για την γενικήν ειρήνην». Συνεχίζοντας ο τότε πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης κατέληγε: «Οι σοβιετικοί πολίται αισθάνονται συμπάθειαν και σεβασμόν προς τας επιδιώξεις των Κυπρίων όπως προστατεύσουν τα νόμιμα δίκαια των και απαλλαγούν από την ξένην καταπίεσιν».
Που να φανταζόταν ο χαμογελαστός Νικήτας ότι η Κύπρος θα αντιμετώπιζε τον τουρκικό «Αττίλα» και η μισή, σχεδόν, θα βρισκόταν κάτω από την μπότα του και μάλιστα υπό τις ευλογίες των… συμμάχων και των Ελλήνων «δημοκρατών» πολιτικών, επίορκων στρατιωτικών αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων. Ματαίως ο τότε υπουργός, του στρατιωτικού καθεστώτος Δημ. Καρακώστας, αγωνίζεται από το 1975 να θέσει την Κυπριακή τραγωδία στις σωστές και αληθινές εθνικές διαστάσεις, με αρθρογραφία, συνεντεύξεις και βιβλία ντοκουμέντα.
Στο τελευταίο του έργο, καταγράφει και τούτη την βαρυσήμαντη σημείωση, η οποία υπήρξε προϊόν της από 12-2-1975 επιστολής του προς την εφ. «ΕΣΤΙΑ», σχετικά με τον «Αττίλα»: «Η ανησυχία όμως της κυβερνήσεως Καραμανλή επεσφραγίσθη, δια της ανακοινώσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Στεφανάκη δηλώσαντος ότι: Με την υπ’ αριθ. 45 Πράξιν του Υπουργικού Συμβουλίου, της 7ης Μαρτίου 1975, αναστέλλεται η διερεύνησης της Κυπριακής υποθέσεως και των γεγονότων του Ιουλίου και Αυγούστου 1974, δια σοβαρούς Εθνικούς λόγους» (βλ. το έργο του: «Τομή εις τα γεγονότα» (1964-2004), Αθήναι 2009, σελ. 20-21).
Ερωτάται η κυβέρνηση της… Αριστεράς: Θ’ ανοίξει το φάκελο της Κύπρου;
Ιούνιος 1958. Κύπρος:
-«Με την υποκίνησιν, της Άγκυρας και την Αγγλικήν ανοχήν: Νέοι τουρκικοί βανδαλισμοί εις Κύπρον, δημιουργούν κινδύνους δια την ειρήνην… 5 νεκροί, 88 τραυματίαι και μεγάλαι υλικαί καταστροφαί» («Το Βήμα», 10-6-1958).
-«Ο Μακμίλλαν εξήγγειλε τας μακιαβελλικάς προτάσεις δια την Κύπρον. Το Αγγλικόν Σχέδιον καθιερώνει την διχοτόμησιν από τούδε και δεν κάμνει μνείαν περί αυτοδιαθέσεως. Προβλέπει δύο βουλάς με ισοτιμίαν των Τούρκων» («Το Βήμα») 20-6-1958).
Αθήνα 08/05/2015
Πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου