Στο σφυρί κειμήλια και έργα του 1821!
Συνολικά 517 αρχεία, έγγραφα και σπάνια χαρακτικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης δημοπρατεί ο οίκος «Βέργος»
Από τη Γιώτα Βαζούρα
Η Ελληνική Επανάσταση έχει την τιμητική της στην επικείμενη δημοπρασία του οίκου «Βέργος», η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Athens Plaza». Σπάνια και δυσεύρετα αρχεία, που σχετίζονται με τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων, καθώς και πολλά έργα τέχνης, χάρτες, λιθογραφίες και εκδόσεις δημοπρατούνται σε μια εκδήλωση που θα γίνει μια ανάσα πριν από τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου.
* Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και μια σειρά από λογαριασμούς που είχε καταγράψει η Κοινότητα των Ψαρών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Πρόκειται για λογαριασμούς που κρατούσαν οι Ψαριανοί πλοίαρχοι και αφορούσαν έξοδα που γίνονταν για τις ανάγκες του Αγώνα, αλλά και έξοδα για τις μεταφορές των οικογενειών του νησιού. Η τιμή εκτίμησης των εγγράφων αυτών είναι 8.000-12.000 ευρώ.
* Οπως έχει γίνει γνωστό, συνολικά 517 αρχεία, έγγραφα και σπάνια χαρακτικά θα βγουν στο σφυρί από τον ελληνικό οίκο δημοπρασιών. Μεταξύ αυτών και ένα εφοδιαστικό (μυστική ταυτότητα δηλαδή) του ιερέα Ιωάννη Νάκου, ο οποίος αποτέλεσε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Το έγγραφο αυτό είναι γραμμένο με τον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών και χρονολογείται στο 1820. Η τιμή εκτίμησής του είναι 2.500- 3.000 ευρώ.
* Ενα έγγραφο που δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα επιδίωκε να έχει καλές σχέσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις κατά την Ελληνική Επανάσταση είναι και ένα μοναδικό ντοκουμέντο από τη Γ' Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, το 1827, λίγο δηλαδή πριν από την απελευθέρωση της Πελοποννήσου. Οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Γεώργιος Κουντουριώτης, Νικηταράς μαζί με πολλούς ακόμη απέστειλαν έναν υπογεγραμμένο έγγραφο προς τη Μεγάλη Βρετανία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους προς τους σωτήρες τους! «Εξοχότατε! Η Γ΄ Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις, επαναλαβούσα τας εν Επιδαύρω διακοπείσας εκ των περιστάσεων εργασίας της, προ πάντων σπεύδει να διακηρύξει τρανώς την ευγνωμοσύνη του ελληνικού έθνους προς την Μεγάλην Βρετανίαν, ήτις μεσολαβεί υπέρ των ιερών του ανθρώπου δικαίων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Η τιμή εκτίμησης του εγγράφου είναι 4.000 με 6.000 ευρώ.
* Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη οι τέσσερις τόμοι των James Stuart και Nicholas Revett με τίτλο «Οι αρχαιότητες της Ελλάδος», οι οποίοι κυκλοφόρησαν στο Λονδίνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται χαλκόγραφοι χάρτες της χώρας μας αλλά και 313 πίνακες που αναπαριστούν εμβληματικά σημεία της Αθήνας. Η τιμή εκτίμησής τους είναι 8.000-12.000 ευρώ.
* Ακόμη, στο σφυρί βγαίνει ένας σπάνιος χάρτης του Βασιλείου της Ελλάδος, που δημιουργήθηκε από τον Φερδινάνδο Αλδενχόβεν. Ο εντυπωσιακός αυτός λιθόγραφος χάρτης του 1838 φέρει τοπωνύμια τόσο στα ελληνικά όσο και στα γαλλικά, ενώ τα περιγράμματά του έχουν χρωματιστεί στο χέρι. Η τιμή εκτίμησής του είναι 4.000- 6000 ευρώ.
Η φωτογραφία με τον Θεόφιλο!
Επίσης θα δημοπρατηθεί μια σειρά από λιθογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τη «Ναυμαχία του Ναβαρίνου» (1828), με τιμή εκτίμησης τα 4.000-6.000 ευρώ, αλλά και μια σπάνια φωτογραφία με τον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Στην εν λόγω εικόνα ο καλλιτέχνης έχει απαθανατιστεί κρατώντας μαχαίρι και σημαία (τιμή εκτίμησης στα 200-300 ευρώ). Οπως είθισται, τα δημοπρατηθέντα θα βρίσκονται στα γραφεία του οίκου (Νεοφύτου Δούκα 10, Κολωνάκι) έως τις 17 Μαρτίου.
Εφημερίδα Δημοκρατία
Αναδημοσίευση από: Λόγιος Ερμής