Σε ποιον απευθυνόταν η Διακήρυξη Balfour; (1917)
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Διακήρυξη Balfour η Πρέσβυς του Ισραήλ εξηγεί περί τίνος πρόκειται (δημοσίευση της huffingtonpost.gr). Όμως έκανε μισή μετάφραση της Διακήρυξης, για να αποφύγει να αναφέρει σε ΠΟΙΟΝ απάντησε επίσημα η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με την ίδρυση του Ισραήλ. Και φυσικά η γραπτή απάντηση-δέσμευση της Βρετανικής Κυβέρνησης απευθύνεται στον Λόρδο Rothschild, Πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας.
Ομοίως και στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αναφέροντας ένα σατυρικό δρώμενο με αφορμή τα 100 χρόνια από την διακήρυξη του Balfour δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά στον Rothschild που ήταν ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ αποδέκτης της συγκεκριμένης επιστολής-διακήρυξης.
Η επέτειος της Διακήρυξης Μπάλφουρ έγινε στην διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Σχετίζεται με την έκβαση του πολέμου υπέρ της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ (που τότε μπήκαν στον πόλεμο) και την μετέπειτα εχθρότητα του Χίτλερ προς τους Εβραίους. Η επέτειος της Διακήρυξης του Μπάλφουρ γιορτάζεται από το Ισραήλ ως το προοίμιο της δημιουργίας του κράτους το 1948 – Από την άλλη αυτό ήταν η αρχή μιας «καταστροφής» που ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
https://youtu.be/V-dzhlf25TI
Ο Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι οργάνωσε σήμερα μια «τελετή συγγνώμης» μπροστά από το ξενοδοχείο του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με την ευκαιρία της 100ης επετείου από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Σε μια σουρεαλιστική και σαρκαστική σκηνοθεσία, μια πενηνταριά μικροί Παλαιστίνιοι έγιναν δεκτοί για να πάρουν το τσάι τους μαζί μ’ έναν ηθοποιό μεταμφιεσμένο σε βασίλισσα της Αγγλίας. Πίσω τους, πάνω στο ισραηλινό τείχος διαχωρισμού που διαιρεί τη Δυτική Όχθη, είχε χαραχτεί η λέξη «Sorry», κάτω από το «Er» (Elizabeth Royal). Αύριο Πέμπτη είναι η 100η επέτειος της Διακήρυξης Μπάλφουρ, όταν η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως βλέπει «ευνοϊκά την εγκαθίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό».
Η επέτειος αυτή γιορτάζεται στο Ισραήλ, όπου η Διακήρυξη Μπάλφουρ θεωρείται το προοίμιο της δημιουργίας του εβραϊκού κράτους το 1948 και ενθάρρυνε τους Εβραίους να μεταναστεύσουν στη γη των προγόνων τους. Για τους Παλαιστινίους αντίθετα το κείμενο αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας «καταστροφής» που ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια του πολέμου που κατέληξε στη δημιουργία του Ισραήλ και συνεχίσθηκε με την κατοχή της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη.
«Η σύγκρουση αυτή προκάλεσε τόσα βάσανα σε όλες τις πλευρές. Δεν πιστεύω πως αρμόζει να ‘γιορτάζουμε’ τον βρετανικό ρόλο στη σύγκρουση αυτή», αναφέρει ο Μπάνκσι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Εδώ οι Βρετανοί δεν χειρίσθηκαν καλά τα πράγματα. Όταν οργανώνετε έναν γάμο, είναι προτιμότερο να είστε βέβαιος ότι η νύφη δεν είναι ήδη παντρεμένη», προσθέτει. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως θα τιμήσει «με υπερηφάνεια» την επέτειο αύριο Πέμπτη, παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έχει προσκληθεί σε δείπνο στο Λονδίνο με τη Βρετανή ομόλογό του Τερέζα Μέι. Ο Μπάνκσι άνοιξε τον Μάρτιο κοντά στη Βηθλεέμ το ξενοδοχείο Walled-Off, όλα τα δωμάτια του οποίου «βλέπουν» κατ’ ευθείαν πάνω στο ισραηλινό τείχος διαχωρισμού. Ο καλλιτέχνης προστατεύει προσεκτικά την ταυτότητά του και ελέχθη πως δεν ήταν παρών σήμερα στην τελετή της συγγνώμης.
Πηγή: Οι μάσκες πέφτουν
Ἀναδημοσίευση ἀπό: Το καραβάκι της ιστορίας