Απειλούνται προστατευόμενα είδη στα Άγραφα

Το ότι τα Άγραφα αποτελούν πολύ σημαντικό βιότοπο για σπάνια ζώα όπως το όρνιο, το γνωρίζαμε. Σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα, όμως- που ήδη έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΝ- η οροσειρά των Αγράφων, φιλοξενεί και πολύ σημαντική εντομοπανίδα.

Στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο -ναι, εκεί όπου ορισμένοι επιμένουν, πέρα από κάθε λογική, να θέλουν να φυτέψουν ανεμογεννήτριες- βρέθηκαν δύο παγκοσμίως κινδυνεύοντα ενδημικά είδη ορθοπτέρων (ακρίδες) τα οποία μάλιστα ενδεχομένως να αποτελούν και νέα είδη για την επιστήμη! Τα είδη αυτά δηλαδή ίσως και να εξαπλώνονται μόνο στα Άγραφα και πουθενά αλλού στον Κόσμο. Συνακόλουθα η προστασία του συγκεκριμένου οικοτόπου αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση και τη μη εξαφάνιση των ειδών αυτών.

Παράλληλα, στα συγκεκριμένα σημεία βρέθηκαν και άτομα της σπάνιας ορεινής πεταλούδας Parnassius apollo (η πεταλούδα της φωτογραφίας μας), είδος απειλούμενο και αυστηρώς προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, λόγω της σταθερής πτωτικής τάσης των πληθυσμών της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας το συγκεκριμένο είδος εντόμου αποτελεί το μοναδικό είδος ασπόνδυλου Κοινοτικού ενδιαφέροντος, που ψηφίστηκε για τη διενέργεια και εφαρμογή Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση του καθεστώτος προστασίας του (στα πλαίσια του έργου LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση περιοχών του δικτύου NATURA 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» που υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Η ανάπτυξη των αιολικών συστοιχιών στη συγκεκριμένη περιοχή (αλλά και τα συνοδά έργα) θα αποτελέσει απειλή τόσο για την πεταλούδα αυτή όσο και τα ενδημικά είδη ορθόπτερων που αναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ, η σημασία των ειδών αυτών είναι τέτοια που πρέπει να ενσωματωθούν στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις των εταιρειών.

Τα επιστημονικά αυτά ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην ανάκληση των αδειών εγκατάστασης και τη μη πραγματοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

#save_agrafa #save_greek_mountains

(Ποιος ασχολείται με... ακρίδες, θα μας πείτε! Για τη σημασία της βιοποικιλότητας εν γένει και της προστασίας της μπορείτε να διαβάσετε και εδώ:
Γιατί είναι σημαντική η βιοποικιλότητα;)



Πηγή: Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *