7 Μαρτίου 1936: Η επαναστρατιωτικοποίηση της Ρηνανίας

rhineland

Το 1936 η συνθήκη των Βερσαλλιών, βασική συνθήκη της συνθηκολογήσεως της Γερμανίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούσε πλέον κενό γράμμα, έπειτα από συνεχείς παραβιάσεις της απ’ όλες τις πλευρές.

Ήδη από το 1922, στη συνθήκη του Rapallo, μεταξύ Σοβιετικής Ενώσεως και Γερμανίας, αγνοήθηκαν βασικοί της όροι, καθώς προκρίθηκε η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Το 1932, η Γερμανική Κυβέρνηση υπό τον Φράντζ φον Πάπεν, διακήρυξε μονομερώς πως οι περιορισμοί που επέβαλε η συνθήκη στον εξοπλισμό της Γερμανίας δεν ίσχυαν και το 1935, η Μεγάλη Βρετανία αποσύρθηκε από τη συνθήκη και υπέγραψε το «Αγγλο – Γερμανικό Ναυτικό Σύμφωνο», σύμφωνα με το οποίο επαναρυθμιζόταν το συνολικό σχετικό εκτόπισμα των πολεμικών στόλων των δύο χωρών.

Η μεσοπολεμική Ρηνανία ήταν μία περιοχή Ανατολικά του ποταμού Ρήνου, που συγκέντρωνε τον ανθό της βαριάς Γερμανικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τη συνθήκη των Βερσαλλιών, βρισκόταν από το 1919 υπό το καθεστώς αποστρατικοποιημένης ζώνης και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια βρισκόταν υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή. Η Γερμανία είχε μετά το 1935 τον πολιτικό έλεγχο της περιοχής αυτής, αλλά δεν είχε το δικαίωμα να εγκαταστήσει εκεί στρατιωτικές η αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 7 Μαρτίου του 1936, ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε τα στρατεύματά του να επανέλθουν στη Ρηνανία, παραβιάζοντας έτσι τους όρους των Βερσαλλιών για άλλη μια φορά και μέχρι εκείνη τη στιγμή την πιό εντυπωσιακή: Περισσότεροι από 32.000 στρατιώτες και οπλισμένοι αστυνομικοί πέρασαν στη Ρηνανία, για πρώτη φορά έπειτα από 19 χρόνια. Αυτή η διαταγή, θεωρείται η πρώτη επιθετική πράξη του τρίτου Ράϊχ και το πρελούδιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γερμανός στρατηγός Heinz Guderian, στη διάρκεια ανάκρισης από Γάλλους αξιωματικούς μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε πως: «Αν εσείς οι Γάλλοι είχατε παρέμβει στην περιοχή της Ρηνανίας το 1936 θα μας είχατε κατατροπώσει και ο Χίτλερ θα είχε πέσει«.

Και ο ίδιος ο Χίτλερ δήλωσε σχετικά:

«Οι σαράντα οκτώ ώρες μετά την πορεία στη Ρηνανία ήταν η πιο νευρικές στη ζωή μου. Αν οι Γάλλοι είχαν τότε εισβάλει στη Ρηνανία, θα έπρεπε να αποσυρθούμε με τις ουρές μας ανάμεσα στα σκέλια μας, καθώς οι στρατιωτικοί πόροι που είχαμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας ήταν εντελώς ανεπαρκείς, ακόμα και για μια μέτριας κλίμακας αντίσταση«.

Πετροβούβαλος

Πηγές:

wiki
History Learning Site
WWII Trough the Lens
FirsWorldWar.com



Πηγή

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *