Αυτογκόλ η «επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας»
Βρυξέλλες: Η ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας) για «επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», αποτελεί τους όρους εντολής της Κομισιόν για προώθηση τεσσάρων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει παγώσει μονομερώς η Λευκωσία από το 2009.
Τη θέση αυτή, η οποία δημιουργεί την εντύπωση ενός «πολιτικού αυτογκόλ» για την Κυπριακή Δημοκρατία, διατύπωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, Μάγια Κοτσίγιαντσις, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση, ότι «η δέσμευση για επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αναλήφθηκε στο ανώτατο επίπεδο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κομισιόν καλείται να την υλοποιήσει».
Αξιοποιώντας ερώτηση που της υποβλήθηκε, η εκπρόσωπος φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι τα 28 κράτη-μέλη έχουν ομόφωνα αναλάβει τη δέσμευση για «επανενεργοποίηση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί τη βάση των όρων εντολής της Κομισιόν για προώθηση των τεσσάρων κεφαλαίων που μπλόκαρε μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
Επανέλαβε δε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει ανανεωμένες προτάσεις και κριτήρια για τα κεφάλαια 23 και 24, για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη «Δικαιοσύνη», αντίστοιχα, καθώς και για το κεφάλαιο 15 «Ενέργεια», ενώ θα προτείνει το άνοιγμα του κεφαλαίου «Παιδεία-Πολιτισμός», το πρώτο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας πάντως ότι η κίνηση αυτή των Βρυξελλών «δεν προκαταλαμβάνει τις θέσεις που θα εκφράσουν τα κράτη-μέλη» (σ.σ. καθώς διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο).
Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», ο Μάρτιος του 2016, που επιλέχθηκε ως χρονικό σημείο για την προώθηση των τεσσάρων τουρκικών κεφαλαίων που πάγωσε μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που οραματίζεται ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα για πραγματοποίηση χωριστών δημοψηφισμάτων και για λύση του Κυπριακού. Οι συμπτώσεις αυξάνονται αν αναλογισθεί κανείς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι ο Μάρτιος 2016 αποτελεί το καταληκτικό σημείο των προσπαθειών για διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι πριν από το εγχείρημα για προώθηση των τεσσάρων τουρκικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία, οι Βρυξέλλες προσβλέπουν στο ξεπάγωμα του τουρκικού κεφαλαίου 17, για την «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», το οποίο είχε μπλοκάρει μονομερώς ο Νικολά Σαρκοζί (2007), αλλά είναι έτοιμος να «ελευθερώσει» ο Φρανσουά Ολάντ, κάτι άλλωστε που είχε πράξει και προ διετίας, όταν συναίνεσε στην άρση του γαλλικού βέτο και στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την «Περιφερειακή Πολιτική». Το κεφάλαιο 17 αναμένεται να ανοίξει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα συγκαλέσει η Λουξεμβουργιανή Προεδρία.
Γιούνκερ: Τα δίνει όλα στον Ερτνογάν
Νέα ανταλλάγματα για συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» να θέσει η Άγκυρα προς τις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης Γιούνκερ-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, στις 15-16 Νοεμβρίου, στην Τουρκία. Όπως πληροφορούμαστε, τα ανταλλάγματα δεν θα περιορίζονται στο ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων, αλλά θα εκτείνονται και στο Κυπριακό, επί του οποίου η Άγκυρα έχει ήδη εγείρει ζήτημα διατήρησης των εγγυήσεων, ενώ έθεσε και θέμα παρεκκλίσεων από το κεκτημένο σε ζητήματα εγκατάστασης και περιουσιών Ελληνοκυπρίων. Το πλέον ανησυχητικό δεν είναι βεβαίως τα αιτήματα που κατά καιρούς υποβάλλει η Άγκυρα προς την Ε.Ε., αλλά η σπουδή του κ. Γιούνκερ να ικανοποιήσει κάθε αξίωση του Ταγίπ Ερντογάν, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσει την υπογραφή στο Σχέδιο Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, για συνεργασία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Ανταπόκριση Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Πηγή: Ο φιλελεύθερος