Ακτιβιστές στο Λονδίνο αντιστέκονται στην συμφωνία εμπορίου (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Εκατοντάδες πολιτικοί ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία προειδοποιούν ότι θα ενισχύσει την εξουσία των εταιρειών καθώς και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών.

Η εμπορική συμφωνία, γνωστή ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), είναι αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες κεκλεισμένων των θυρών. Έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων επικρίσεων μεταξύ ακαδημαϊκών, ομάδων πίεσης, ομάδων εναντίον της λιτότητας και ακτιβιστών κατά της οικονομικής πολιτικής σε όλη την υφήλιο.

Η διαδήλωση του Σαββάτου στο Δυτικό Λονδίνο αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι από το σημείο Shepherds Bush Common. Έχει διοργανωθεί από τις Βρετανικές ομάδες πίεσης: War on Want, Global Justice Now, Keep Our NHS Public, Brick Lane Debates and Students Against TTIP.

Αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας με πάνω από 400 ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την ευαισθητοποίηση των συνεπειών της συμφωνίας ΤΤΙΡ. Μεγάλο προβληματισμό συνιστά η δυνατότητα της εμπορικής συμφωνίας να αφαιρεί από τα εθνικά κράτη σημαντικές προστασίες που αφορούν την εργασία, το περιβάλλον και τους καταναλωτές.

Η διαδήλωση στο Shepherds Bush Common θα ξεκινήσει με μια υπαίθρια συγκέντρωση στην οποία θα συμμετέχει ομάδα ομιλητών που θα παρουσιάσει αυτά που αναγνωρίζει ως ελλείψεις της εν λόγω συμφωνίας. Οι ακτιβιστές στη συνέχεια θα αναχωρήσουν από το πάρκο του Δυτικού Λονδίνου προς μία κατεύθυνση που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί αλλά θα στοχεύει μία ομάδα από τον εταιρικό κλάδο της Βρετανίας που υποστηρίζει την συμφωνία.

Η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ αποτέλεσε το αντικείμενο έντονης κριτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο, μια έκθεση της επιτροπής Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης στην εμπορική συμφωνία και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τις υποτιθέμενες θετικές επιπτώσεις της.

Η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατα, μία ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την συμφωνία καθότι ένα σχέδιο ψηφίσματος οδήγησε σε σχεδόν 900 προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Οι Βρετανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, έχουν εγκωμιάσει τις δυνατότητες της συμφωνίας να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία και στην Ευρώπη. Νωρίτερα όμως αυτό το μήνα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία, είπε ότι «δεν πιστεύει στους θαυμαστούς υπολογισμούς της ΤΤΙΡ για την οικονομική ανάπτυξη.»

Ο ακτιβιστής της ομάδας Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα [Global Justice Now], Guy Taylor, δήλωσε η προεκλογική εκστρατεία είναι μία σημαντική περίοδος για προβληματισμό σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις της εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ.

«Οι πολιτικοί υπόσχονται τόσα πολλά στους απλούς ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτά που θα μπορούν να κάνουν θα περιοριστούν δραματικά εάν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία και τα εταιρικά συμφέροντα θα επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης», είπε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπροσώποι μας είναι ελεύθεροι να ενεργούν προς το συμφέρον των ανθρώπων που υπηρετούν, όχι προς το συμφέρον του κέρδους των εταιριών.»

###

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ

RT

Πηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *