Άννα Συνοδινού

Άννα Συνοδινού

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός Άννα Συνοδινού. Η υγεία της τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ κλονισμένη και γι” αυτό νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 Ιανουαρίου στο Α” Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Άννα Συνοδινού ήταν κυρίως γνωστή από το θέατρο, όπου είχε ερμηνεύσει με επιτυχία πολλούς ρόλους σε αρχαίες τραγωδίες.

Οι γνωστότερες ερμηνείες της ήταν στις τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια» και στην κωμωδία «Λυσιστράτη».

Αρνήθηκε να υποδυθεί τη Μήδεια, καθώς αδυνατούσε να ενσαρκώσει τη μάνα που σκότωνε τα παιδιά της.

Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1927 στο Λουτράκι Κορινθίας αλλά είχε καταγωγή από την Αμοργό. Ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειά της.

Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο στην Αθήνα, γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1948 στο έργο του Εντμόν Ροστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ», που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Ροντήρης.

Η Άννα Συνοδινού ήταν ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Μάλιστα, έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ και από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εν τω μεταξύ καταργήθηκε.

Το 1974 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και είχε ενεργή πολιτική δράση έως το 1990.

Σε μια συνέντευξή της είχε δηλώσει «Με έχει αφήσει ο άνδρας μου, που πέθανε πριν χρόνια. Άφησε ένα πολύ σπουδαίο υλικό για τους επόμενους. Υποστήριξε ότι σήμερα οι ηθοποιοί δεν ξέρουν την παλιά γλώσσα του θεάτρου. «Στα θέατρα δεν έχει πολλή δουλειά. Όλα περνούν στην τηλεόραση. Έχουν απογοητευτεί οι ηθοποιοί και πάνε να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Σήμερα, όλα έχουν γίνει μηχανές», αναφέρει.

Διαμαρτυρήθηκε για την ελληνική γλώσσα λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι προπάτορές μου μιλούσαν έτσι τα ελληνικά και σήμερα δεν ξέρουν να μιλάνε», λέει.

Για την πολιτική δεν ήθελε να σχολιάσει πολλά, άλλωστε και γι’ αυτό αποσύρθηκε «Δεν είμαι ενεργός σε κανένα κόμμα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο παρά να κοιτάξω να συμμαζέψω τα δικά μου θέματα. Είμαστε από τους Έλληνες που είχαμε τα προσόντα και ήταν εποχές που υπήρχε μεγάλη μπέσα. Τότε, μπορούσε να προχωρήσει ένας άνθρωπος. Μας έπαιρναν σε θέσεις χωρίς να υπάρχουν ανταλλάγματα», συμπληρώνει. Μάλιστα την περίοδο 1977-81 διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και την περίοδο 1987-89, δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ.Πηγή: Μηχανἠ του Χρόνου

Άννα Συνοδινού

Όταν το πρόσωπο συναντάει το προσωπείο: Η Άννα Συνοδινού αυτοαφηγούμενη
Άλλο ένα "Μονόγραμμα" υψηλών προδιαγραφώνΕΚΑΒΗ (1987)


ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ (1981)ΤΡΩΑΔΕΣ (1991)


Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *