Ανοικτή επιστολή αποδήμων Ελλήνων με αφορμή την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Οι κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας ήταν η αφορμή για τη δημοσίευση, σήμερα (30/12/2019) νωρίς το πρωί, μιας ανοικτής επιστολής αποδήμων Ελλήνων με κύριο παραλήπτη τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κώστα Βλάση. Το κείμενο υπογράφουν δεκάδες Έλληνες ακαδημαϊκοί / επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου, ενώ συνυπογράφουν και εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή -εν μέσω εορταστικής περιόδου- στέλνει προς όλους το μήνυμα πως η Ομογένεια παρακολουθεί στενά και λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Οι απόδημοι ζητούν να αξιοποιηθεί επειγόντως η δύναμη αυτής της “δεύτερης Ελλάδας” τούτες τις δύσκολες ώρες και συνιστούν εγρήγορση και ανάληψη δράσης από την Πολιτεία: ” απαιτείται μια κεντρική, καλά μελετημένη θεσμική καθοδήγηση, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, ώστε να ωφελήσουμε το Έθνος μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.”

Προτείνονται και συγκεκριμένα μέτρα, όπως π.χ. στρατιωτική μετεκπαίδευση εφέδρων που ζουν στο εξωτερικό (σε εθελοντική βάση), δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος επικοινωνίας και συνεργασίας Πολιτείας – Ομογένειας και πρόβλεψη για τρόπους αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων, ενημέρωση καταλόγων επαγγελματιών, ομογενειακών συλλόγων, κ.ά.

Κλικ επάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε την επιστολή (PDF)

Λίγο πιο κάτω, αναφέρεται χαρακτηριστικά: η ενεργοποίηση του απανταχού Ελληνισμού θα στείλει πολλαπλά μηνύματα, εντός κι εκτός Ελλάδος: μήνυμα ενθάρρυνσης προς τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα, αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης προς όσους μας απειλούν. Ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος -που δε γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα. Και ο ψυχολογικός παράγοντας είναι εξόχως σημαντικός. “

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: ” Οι καιροί απαιτούν λοιπόν εγρήγορση, υπευθυνότητα, σχεδιασμό, οξυδέρκεια, θάρρος, πίστη. Θα είμαστε στο πλευρό σας και θα συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο στην πορεία αυτή της συνεννόησης και του συντονισμού δράσης. Θα είμαστε όμως και εποικοδομητικά αυστηροί κριτές του έργου σας. Γνωρίζετε πως οι Απόδημοι Έλληνες, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις, βάζουν πάνω απ’ όλα την Πατρίδα. Γι’ αυτό άλλωστε αποφασίστηκε η συγγραφή της παρούσης και ευελπιστούμε να δοθεί ταιριαστή συνέχεια εκ μέρους σας. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη. ”

Η Μέλισσα του Ελληνισμού, ένας πολιτιστικός φορέας με έδρα τη Λωζάννη που ιδρύθηκε το 2016, υιοθετεί πλήρως το περιεχόμενο αυτής της ανοικτής επιστολής. Συντασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό των προσώπων και των φορέων που εργάζονται για την άνθηση του Ελληνισμού, προς όφελος τόσο του μητροπολιτικού χώρου -Ελλάδος και Κύπρου- όσο και του κόσμου όλου.

«Ομπρός· βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα·
ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!»

Άγγελος Σικελιανός

Η επιστολή στο International Hellenic Association (IHA)

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή με τις υπογραφές

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Προς:
κ. Κωνσταντίνο Βλάση
Υφυπ. Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

Κοινοποίηση:
τους Προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας
τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος & Κύπρου
τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Ελλάδος & Κύπρου
την Ηγεσία της Εκκλησίας Ελλάδος & Κύπρου
τους Αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας Ελλάδος & Κύπρου
τους Αρχηγούς Πολιτικών κομμάτων Ελλάδος & Κύπρου
τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοβουλίων Ελλάδος & Κύπρου
τους Ευρωβουλευτές Ελλάδος & Κύπρου
τα ΜΜΕ Ελλάδος & Κύπρου

30/12/2019

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Πρώτα απ’ όλα ευχόμαστε να έχετε επιτυχημένη θητεία ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Η πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σας σε αυτή τη νευραλγική θέση συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία για τον Ελληνισμό.

Η Ελλάδα και η Κύπρος μας βρίσκονται αντιμέτωπες, εδώ και αρκετούς μήνες, με μια νέα φάση επιθετικότητας της Τουρκίας που βαίνει κλιμακούμενη. Δε θα αναφερθούμε εδώ σε γεγονότα που γνωρίζετε καλά. Έγκριτοι επιστήμονες, έμπειροι πολιτικοί, ακόμα και ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζουν πως το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης δεν πρέπει να αποκλειστεί. Όλοι μας ευχόμαστε να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία και να μην οδηγηθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Όμως η απέναντι πλευρά έχει προαναγγείλει περαιτέρω κλιμάκωση των επιθετικών της ενεργειών, κάτι το οποίο ίσως φέρει το ενδεχόμενο σύρραξης -απρόβλεπτης έκτασης- πιο κοντά κι από την περίοδο της κρίσης των Ιμίων. Στο πλαίσιο της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδος μας, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. H υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και η απόκρουση κάθε επιθετικής ενέργειας τρίτων είναι, βεβαίως αρμοδιότητα της Πολιτείας, της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης. Oι εξουσίες της πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 1, παρ.3).

Εμείς, οι Απόδημοι Έλληνες, είμαστε ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά του κόσμου και πρεσβευτές ενός μεγάλου πολιτισμού με οικουμενική απήχηση ως τις μέρες μας. Η σχέση μας με την Πατρίδα δεν είναι μόνο συναισθηματική, αλλά έχουμε ριζωμένη μέσα μας την αίσθηση του Χρέους απέναντί της. Πολλοί απόδημοι Έλληνες υπήρξαν σημαντικοί ευεργέτες ή έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή σε μάχες για την υπεράσπιση του Έθνους μας. Σήμερα, που ο Ελληνισμός βρίσκεται σε φάση δημογραφικής συρρίκνωσης και δοκιμάζεται επί έτη, ιδιαιτέρως στο οικονομικό πεδίο, το φάσμα νέων προκλήσεων και κινδύνων μας βρίσκει σχετικώς αποδυναμωμένους. Σε μια τέτοια συγκυρία, απαιτείται κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες για συνδρομή -κανείς δεν περισσεύει.

Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί πληθυσμιακά περίπου μια δεύτερη Ελλάδα, ακμαία και περήφανη. Πολλοί Ομογενείς μας έχουν κατακτήσει κορυφαίες θέσεις σε ακαδημαϊκα ιδρύματα, σε επιχειρήσεις, σε πολιτικά κόμματα, άλλοι έχουν παγκόσμια φήμη για το καλλιτεχνικό τους έργο, χιλιάδες άλλοι βοηθούν εθελοντικώς να διατηρήσουμε την Παράδοσή μας ζωντανή σε συλλόγους και σε ενορίες ανά την υφήλιο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που καλλιεργούν και σήμερα τον φιλελληνισμό σε πολλές χώρες.

Υπάρχει, σύμφωνα με τα παραπάνω, η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός πολυεπίπεδου μηχανισμού που μπορεί να συνδράμει επικουρικά στις ενέργειες της Πολιτείας για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, όποτε αυτό απαιτηθεί. Όμως οι χιλιάδες ψηφίδες αυτού του όμορφου μωσαϊκού συλλογικοτήτων και εξεχουσών προσωπικοτήτων θα πρέπει να τοποθετηθούν στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Με άλλα λόγια, απαιτείται μια κεντρική, καλά μελετημένη θεσμική καθοδήγηση, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, ώστε να ωφελήσουμε το Έθνος μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η συνδρομή μας θα είναι διττή, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την Ελλάδα όταν απαιτηθεί. Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, προσωπικότητες με επιρροή σε λόμπι, καλλιτέχνες κ.ά., μπορούν να ενεργοποιηθούν, ακόμα και την ύστατη ώρα, για να συνδράμουν στο έργο της Πολιτείας. Και στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μπορούσε να οργανωθεί άμεσα η στρατιωτική μετεκπαίδευση στην Ελλάδα εφέδρων αξιωματικών που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου απόδημου Έλληνα, διαρκείας 1-2 εβδομάδων. Να καταρτιστούν σε κάθε χώρα κατάλογοι με επαγγελματικές ειδικότητες, ιδιαίτερα ιατρών, με συντονισμό από τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας. Ενημέρωση καταλόγων συλλόγων Ελλήνων, φιλελλήνων και άλλων φορέων, δημιουργία μιας σύγχρονης και ασφαλούς πλατφόρμας επικοινωνίας για τη δυνατότητα ταχείας συνεννόησης σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης ανάληψης δράσης. Φυσικά, οι ανά τον κόσμο κοινότητες Ελλήνων έχουν τη δική τους εσωτερική οργάνωση και έχουν ήδη τρόπους συνεννόησης μεταξύ τους. Μπορείτε να εμπνευστείτε από τις υπάρχουσες υποδομές και να τις βελτιώσετε με τη συνδρομή ειδικών.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η ενεργοποίηση του απανταχού Ελληνισμού θα στείλει πολλαπλά μηνύματα, εντός κι εκτός Ελλάδος: μήνυμα ενθάρρυνσης προς τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα, αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης προς όσους μας απειλούν. Ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος -που δε γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα. Και ο ψυχολογικός παράγοντας είναι εξόχως σημαντικός.

Σας ενθαρρύνουμε λοιπόν, μέσω του θεσμικού σας ρόλου, να εργαστείτε (μαζί με άλλα υπουργεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις) για αυτό το σκοπό όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Επιθυμία μας είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να ευημερούν στο διηνεκές σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και εμείς οι Απόδημοι Έλληνες να είμαστε μαζί με τους θεσμικούς παράγοντες, θεματοφύλακες αυτής της ευημερίας, όπως υπήρξαμε πάντοτε -ιδίως στις δύσκολες στιγμές.

Οι καιροί απαιτούν λοιπόν εγρήγορση, υπευθυνότητα, σχεδιασμό, οξυδέρκεια, θάρρος, πίστη. Θα είμαστε στο πλευρό σας και θα συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο στην πορεία αυτή της συνεννόησης και του συντονισμού δράσης. Θα είμαστε όμως και εποικοδομητικά αυστηροί κριτές του έργου σας. Γνωρίζετε πως οι Απόδημοι Έλληνες, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις, βάζουν πάνω απ’ όλα την Πατρίδα. Γι’ αυτό άλλωστε αποφασίστηκε η συγγραφή της παρούσης και ευελπιστούμε να δοθεί ταιριαστή συνέχεια εκ μέρους σας. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη.

Με εκτίμηση,

(Υπογραφές)

Υπογραφές Αποδήμων Ελλήνων :

 1. Αγραφιώτης Βασίλης, Μηχανικός Λογισμικού/Υπολογιστών, Λωζάννη, Ελβετία
 2. Argyropoulos Yiannis, PhD, Consultant, Telecoms, Media, Internet, USA
 3. Αργυρού Φανούλα, ερευνήτρια, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Λονδίνο, ΗΒ
 4. Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, PhD, Bethesda, Maryland, USA
 5. Baltatzis Panayotis, MD, Baltimore Maryland, USA
 6. Δεληγιάννης Φώτιος, Μηχανικός Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, M.Sc. Cyber Security, Ζυρίχη, Ελβετία
 7. Δημόπουλος Θεοδόσιος, PhD, Τακτικός Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Χρηματο-οικονομικών Παν/μίου Λωζάννης, Ελβετία
 8. Διαμάντη Έλενα Θωμαή, χημικός μηχανικός, Λωζάννη, Ελβετία
 9. Doulberis Michael, MD, DVM, PhD, FACP, Switzerland
 10. Δρακάκη Τατιάνα, Ιατρός Ακτινολόγος, Σαν Φραντσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
 11. Ευσταθίου Δημήτριος, Στρατηγικός Σύμβουλος – Ακαδημαϊκός, Βασίλειο των Κάτω Χωρών
 12. Γιαννίτσης Αθανάσιος, Ηλεκτρονικός και Φυσικός, Αλμέρε, Ολλανδία
 13. Γκατζούλη Νίνα, Συνταξ. Καθηγήτρια University of New Hampshire, ΗΠΑ
 14. Ζαφειροπούλου Αλεξάνδρα, Project Manager – SuSoS AG, Zurich, CH
 15. Ηλιάδου Βαλέρια, Δικηγόρος – legal officer in European Commission, Bρυξέλλες, Βέλγιο
 16. Ioannidou Kalliopi, MSc, PhD, EMIR, Παθοβιοχημικός-Ανοσολόγος, Επικεφαλής Έρευνας στο Πανεπ. Νοσοκομείο Λωζάννης, Απόφοιτος Σχολής Διπλωματίας Γενεύης, Ελβετία
 17. Κακούλη Θωμαΐς, MSc, PhD, Καθηγήτρια Βιοτεχνολογία Περιβάλλοντος, Institute of Technology Carlow, Ireland
 18. Kotrotsios Paul, MBA, Founder & Publisher, Hellenic News of America, Founder & President Hermes Expo International, Immediate Past President oft he Hellenic American National Council (HANC), USA
 19. Κυριμλής Στέλιος, Μηχανολόγος Μηχανικός / Συμβολαιογράφος, ΗΠΑ
 20. Kourtis Gerasimoula, Board of Education, New York, ΗΠΑ
 21. Leventouri Theodora, Dr, Professor of Physics, Director, Medical Physics Program & Center for Biomedical and Materials Physics, Florida Atlantic University, USA
 22. Λιάσσας Γιώργος, Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας, MSc. Security & Mobile Computing, Δανία
 23. Λυμπερόπουλος Ιωάννης, Senior Scientist, ABB Future Labs, Ζυρίχη, Ελβετία
 24. Μακρής Δανιήλ, Ph.D. Φιλολογίας, Καθηγητής Φιλολογίας Πναεπιστημίου Μεσίνας, Ιταλία
 25. Μιχόπουλος Αριστοτέλης, PhD, Βοστώνη, ΗΠΑ
 26. Μωραΐτης Νικόλαος, Ph.D. Διεθνείς Σχέσεις, Θεωρία Διεθνούς Συστήματος, Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ, Συγκριτική Πολιτική, ΗΠΑ
 27. Νιάρχος Πάνος, Διευθυντής προσωπικού(Ret), Indiana University, Indiana, USA
 28. Παναγάκος Γρηγόριος, Research Engineer, Carnegie Mellon University, Pittsbrgh, PA, USA
 29. Παναγόπουλος Αλέξιος, Academic, PhD, Political Sciences State University in Belgrade, Σερβία
 30. Πάνος Γεώργιος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
 31. Παπαδόπουλος Γεώργιος-Μάριος, Centrals Planning Manager – Hilti Group, Zurich, CH
 32. Παπακωνσταντίνου Βασίλειος, Μαθηματικός, Ζυρίχη, Ελβετία
 33. Phufas-Jousma Ellene, English/FILM/Teacher Preparation, Buffalo NY, USA
 34. Procopiou Georgios, CEng MIET, Electronics Engineer, Test Design Engineering Manager, Ultra Electronics, Precision Control Systems (Aerospace Industry), Cambridge, UK
 35. Roupakia Sofia, Community Development Professional, London, UK
 36. Σακαρίδης Χρῆστος, Υπ. Διδάκτωρ Ηλ/γος Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, Ελβετία
 37. Σαραντόπουλος Αθανάσιος, PhD, ΜΒΑ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ΗΠΑ
 38. Σγούρδος Γεώργιος, Ιατρός ακτινοδιαγνώστης, Διευθ. διαγνωστικού κέντρου, Λωζάννη, Ελβετία
 1. Σεμερτσίδου Σοφία, Ψυχολόγος/Ψυχοθραπεύτρια, Λουγκάνο, Ελβετία
 2. Σιδεράς Θεόδωρος, Επιχειρηματίας, Βρυξέλλες, Βέλγιο
 3. Σίνη Μάρθα, Walters Art Museum, Δημιουργός Πολιτιστικών Εκθέσεων, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ
 4. Σκαρπέλος Ανδρέας, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Naas, Co. Kildare, Ireland
 5. Σταλίδης Ανδρέας, Μαθηματικός – αναλυτής, Μπαθ, Ηνωμένο Βασίλειο
 6. Steliou Kosta, PhD, Chairman & CSO, PhenoMatriX, Inc, Professor Emeritus of Chemistry, Research Professor Emeritus of Pharmacology, Professor, Cancer Center, Boston University School of Medicine, USA
 7. Triantafillou Georgia, Ph.D., Temple University. Philadelphia, USA
 8. Τσαπκίνη Κυράνα, PhD, Assistant Professor of Neurology, Johnns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, ΗΠΑ
 9. Tsirka Anna, Pediatric Cardiologist, Ass. Professor of Pediatrics, University of Massachusetts, USA
 10. Vahaviolos Sotirios, PhD, Chairman and Founder MISTRAS Group, a NY stock exchange company, USA
 11. Yfantis Evangelos, PhD, Professor of Computer Science, USA
 12. Φιλιππίδης Δημήτρης, Δημοσιογράφος- Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ
 13. Φωτίου Ιωάννης, CFO, Dr. sc. ETH Zurich, Ελβετία
 14. Χαλκιοπούλου Χριστίνα, Παιδίατρος, Naas Co. Kildare, Ireland

Συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή των αποδήμων οι εξής από Ελλάδα & Κύπρο:

 1. Ανδρεάτος Αντώνιος, Καθηγητής Πληροφορικής Σχολής Ικάρων
 2. Βαρδουλάκης Αντώνιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη
 3. Γρίβας Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Αθήνα
 4. Κουμάκης Λεωνίδας, Νομικός, Συγγραφέας
 5. Λυριντζής Ιωάννης, PhD, Καθηγητής Αρχαιομετρίας Παν/μίου Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Αρχισυντάκτης Mediterranean Archaeology & Archaeometry και Scientific Culture, Ρόδος
 6. Μελετόπουλος Μελέτης, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης
 7. Οικονομάκος Ελευθέριος, PhD, Συνταξ. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, Νεάπολη Λακωνίας
 8. Παπαδόπουλος Νικόλαος, MD, PhD, FEBO, Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη
 9. Ρήγας Ευάγγελος, Πλοίαρχος Ε.Ν. -Πρόεδρος ΙΗΑ, τ. Director of Hellenism ΑΧΕΠΑ-Αθηνών HJ1, Κόρινθος
 10. Σταμπολιάδης Ηλίας, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
 11. Τσεχελίδης Ιωάννης, Πυρηνικός Ιατρός, Λεμεσός, Κύπρος
 12. Χατζόπουλος Ιωάννης, MSCE, PhD, Ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου, τ. Καθηγητής Παν/μίου CSUF, USAΠηγή: ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *