Μπάχαλο (για μία ακόμη φορά) σε Αστυνομία και ΕΥΠ

newego_LARGE_t_1101_54374553

Αστυνομία και ΕΥΠ κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες τους…
Τα πάντα υπό διάλυση εξαιτίας της επικίνδυνης ανικανότητας των αρμοδίων κρατικών αρχών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Η είδηση, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας ενός κράτους και δη αρμοδίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών δεδομένων, θα έστελνε άμεσα με τον χαρακτηρισμό «λίαν ακατάλληλος» όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς υπαλλήλους και τους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, κι επειδή ο κανόνας λέει πως «περί άλλων τυρβάζουμε», τόσο οι αρμόδιοι διευθυντές, οι υποδιοικητές, αλλά και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ, συνεχίζουν να παραμένουν, σαν να μην συνέβη τίποτε απολύτως, στις θέσεις τους…!

Η υπόθεση αφορά την ηλεκτρονική κλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων περίπου 15.000 πολιτών και αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση της αρχής των προσωπικών δεδομένων. Όλως παραδόξως, κανείς δεν φαίνεται να εξετάζει την πιθανότητα η ηλεκτρονική κλοπή να μην έγινε από το εξωτερικό, αλλά από το εσωτερικό της χώρας, από απολύτως εξειδικευμένους πολίτες ή… κρατικούς υπαλλήλους… Μήπως πρέπει να αναρωτηθούν οι «αρμόδιοι» την πιθανότητα η όλη ιστορία να εμφανίστηκε ως παραβίαση που έγινε από το εξωτερικό (και τρέχα – γύρευε) για να παραπλανηθεί η ό,ποια έρευνα διατασσόταν;…

Ας παρακολουθήσουμε όμως το «αφήγημα» της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής κλοπής και ας σκεφτούμε στη συνέχεια, κατά πόσο είμαστε ηλεκτρονικά ασφαλείς σε αυτό το κράτος, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες «αγρόν αγοράζουν» (σύμφωνα πάντα με το «αφήγημα») και αποφεύγουν περίτεχνα τις ευθύνες τους, όταν δεν μπορούν να τις συγκαλύψουν (όπως έκανε μέχρι πριν λίγο καιρό ο κ. Δραβίλας -ως διοικητής της ΕΥΠ- που διέταζε ΕΔΕ για να καλύψει "πράσινους" υφισταμένους του;)…

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, τριγμούς φέρεται να έχει προκαλέσει στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, όπου εδρεύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρευνα της ΕΥΠ σχετικά με ηλεκτρονικές υποκλοπές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων περίπου 15.000 πολιτών.

Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό «CERT») της ΕΥΠ επέλεξε να χειριστεί μόνη της την πολύ σοβαρή υπόθεση -που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»- χωρίς να ενημερώσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία πληροφορήθηκε για το θέμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια στρατηγών του Σώματος. Δεν αποκλείεται, πάντως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την Πέμπτη, ο φάκελος να διαβιβαστεί τελικά στην Εισαγγελία και στη συνέχεια να ανατεθεί η έρευνα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε μετά από πληροφορία που είχε η ΕΥΠ από ξένη υπηρεσία ασφαλείας της Ευρώπης, η οποία ενημέρωσε για την κλοπή δεδομένων 15.000 Ελλήνων.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επιχειρηματίες και πρόσωπα «ειδικού ενδιαφέροντος», οι οποίοι δέχθηκαν ηλεκτρονική επίθεση από «μετρ» του είδους με αποτέλεσμα να μην καταλάβουν το παραμικρό. Οι δράστες υπέκλεψαν πιστοποιητικά ασφαλείας (username και password) που αφορούν σε e-mails πολιτών. Κατόπιν, δημοσίευσαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο ίντερνετ με σκοπό να τα «κάψουν», δηλαδή να τα αχρηστεύσουν.

Οι κάτοχοι των e-mails ενημερώθηκαν από την αρμόδια Αρχή για τις υποκλοπές, προκειμένου να αλλάξουν λογαριασμό και να ελέγξουν τον υπολογιστή τους για το κατά πόσο έχει υποστεί άλλες αλλαγές.

«Πρόκειται για κλοπή μίας μεγάλης βάσης προσωπικών δεδομένων από πολίτες διαφόρων χωρών. Ένα κομμάτι της υποκλαπείσας βάσης έχει ελληνικό ενδιαφέρον αφού αφορά σε 15.000 Έλληνες. Όλοι τους θα ενημερωθούν για να λάβουν τα μέτρα τους», λέει αρμόδια πηγή. Από την πλευρά τους αστυνομικές πηγές επικρίνουν το χειρισμό αυτό λέγοντας ότι με την ενημέρωση των πολιτών-θυμάτων διαρρέει η υποκλοπή που την ίδια ώρα χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητο μυστικό».

Αυτό που ερευνάται πλέον είναι το κατά πόσο τα δεδομένα που υποκλάπηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο κατά της εθνικής ασφάλειας. Πρώτο μέλημα των Αρχών είναι να εντοπίσουν τους υποκλοπείς, κάτι που για να γίνει μάλλον απαιτείται διευρωπαϊκή συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εν κατακλείδι, να σημειώσουμε από την πλευρά μας, πως η "λαχτάρα" εμφάνισης μίας επιτυχίας (ότι έγινε αντιληπτή η υποκλοπή των στοιχείων) κρίνεται, αν μη τι άλλο, ως απαύγασμα ανικανότητας, αφού με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές γνωστοποίησαν την ηλεκτρονική παραβίαση και έπαυσαν οριστικά την πιθανότητα μίας επανάληψης (με την ίδια μεθοδολογία) κλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων από τους "χάκερς"...

Ίσως, εάν κάποτε επιβληθεί δια νόμου η αξιοκρατία και καταργηθεί η τοποθέτηση κομματικών εκπροσώπων ως διοικητών (ακόμη και των πλέον ευαίσθητων εθνικά υπηρεσιών) ή η δια των πολιτικών - κομματικών εξυπηρετήσεων αναρρίχηση και τοποθέτηση μη ικανών προσόντων κρατικών υπαλλήλων (αστυνομικών και στρατιωτικών), γίνει κατορθωτή η εύρυθμη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών (δηλ. του κράτους) αυτής της χώρας... Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουμε θύματα της επιτηδευμένης ικανότητας (ή ανικανότητας;) εκείνων που έχουν οριστεί να μας προστατεύουν...Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *