Έλληνες, οι έκπτωτοι πρίγκιπες του πνεύματος…

storm-walk

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Όταν επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός μας, ότι είναι ένας έκπτωτος πρίγκιπας του πνεύματος και ένας ξεπεσμένος ευγενής της αληθινής αρχοντιάς, τότε ίσως να υπάρξει κάποια ελπίδα ανάκαμψης.

Όταν θα καταλάβει ο λαός μας, ότι συμπεριφέρεται σαν τον Άσωτο Υιό της πατρικής κληρονομιάς, που ζητάει τώρα να τον θρέψουν με ξυλοκέρατα οι πρώην βάρβαροι παρίες της ιστορίας και οι νεόκοποι αριστοκράτες ευρωπαίοι να τον έχουν για κλοτσοσκούφι. Αυτοί που έφαγαν ψωμί από το πνευματικό καρβέλι των πατέρων του, τότε, ίσως να ντραπεί λίγο για τον εαυτό του και να έρθει στα συγκαλά του.

Ίσως να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στο σωτήριο οίκο της πατρικής αξιοπρέπειας και της πλούσιας κληρονομιάς του. Ίσως αποφασίσει να τιμήσει το όνομα των πατέρων του και το δικό του, φορώντας πάλι το δαχτυλίδι της ευγένειας στο δάκτυλο του. Την ευγένεια, που του αφαίρεσαν η αμάθεια, η σκληρή εκμετάλλευση και η δουλεία, ο μιμητισμός και η άγνοια, η ξενομανία και η αλλοτρίωση αιώνων.

Όταν ο λαός μας θα καταλάβει, πως η πολιτισμική και πνευματική αφύπνιση του, είναι η λύση για τα μεγάλα του προβλήματα κι όχι η οικονομία καθεαυτή, τότε, ίσως να ανοίξει ένα παράθυρο προς το μέλλον. Όταν θα αντιληφθεί, ότι τα μνημόνια δε μπορούν να τον σώσουν και πως αυτό που χρειάζεται, είναι πρώτα η Παιδεία (που τώρα διαλύεται για χάρη της οικονομίας) κι έπειτα η οικονομία, τότε μπορεί να θέσει τις σωστές προτεραιότητες.

Όταν θα νιώσει, πως η ευγένεια έχει να κάνει με την εσωτερική του ποιότητα κι όχι με τον εξωτερικό της πλούτο, τότε, θα απαρνηθεί τα δεσμά και τις φοβίες του. Θα μπορέσει να δει καθαρά, πως οι πλούσιοι της γης και της Ευρώπης δεν είναι καθόλου ευγενείς, ούτε είναι άξια πρότυπα. Αλλά είναι φτιασιδωμένες κοκότες και τάφοι κεκονιαμένοι. Παραδείγματα προς αποφυγή κι όχι προς μίμηση….Πηγή: ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *