Έτος 2015

Έτος 2015 και σιγά σιγά αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. O πολιτισμός μας κάλλιστα μπορεί να καταρρεύσει, ανά πάσα στιγμή, αν κατεβούν οι διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος για κανά – δυό εικοσιτετράωρα. Τόσο απλά. Μένουμε χωρίς διαδίκτυο, χωρίς τηλεόραση, χωρίς κουζίνα, χωρίς ψυγείο-καταψύκτη, χωρίς κλιματιστικό-καλοριφέρ, χωρίς πιστολάκι…

Πριν από λίγες ημέρες, με τις τόσες διακοπές ρεύματος, ελέω κακοκαιρίας, πήραμε μια μικρή γεύση του πόσο ευάλωτοι είμαστε, εφόσον αστικοποιηθήκαμε άγαρμπα και στοιβαχτήκαμε σε διαμερίσματα-κονσερβοκούτια εναποθέτοντας τα όνειρά μας μέσα σε λίγα τετραγωνικά τοίχων μοιραζόμενοι τις οικείες μας μέσα στις πολυκατοικίες-εκτρώματα, ως επί το πλείστον, μαζί με άλλες 10-20 οικογένειες.

Οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος μας έδωσαν ένα καλό έναυσμα για να αναλογιστούμε τί κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Η επίπλαστη ευμάρειά μας κατέρρευσε παταγωδώς μέσα σε μερικές ώρες. Χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ μείναμε ολομόναχοι. Δεν μάθαμε να επικοινωνούμε με τον δίπλα μας χωρίς την συντροφιά του χαζοκουτιού. Χωρίς ψυγείο και κουζίνα πεινάσαμε. Είχαμε συνηθίσει να βγάζουμε έτοιμο το συντηρημένο φαγητό μας από το ψυγείο και να το ζεσταίνουμε στην κουζίνα. Τρόμος μας έπιασε στην περίπτωση που αποψυχθεί ο καταψύκτης. Δεν ξέρουμε άλλους τρόπους συντηρήσεως των τροφίμων.

Χωρίς καλοριφέρ και κλιματιστικό κρυώσαμε. Άλλωστε όταν παστωνόμασταν στα διαμερίσματα των 80-90-100 τετραγωνικών η (πανάρχαιη) εστία θεωρούνταν περιττή ή διακοσμητική, το πολύ πολύ. Χωρίς φορτιστή, πιστολάκι, ασανσέρ, ηλεκτρική σκούπα, αποχυμωτή χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας! Πάντως το κάθε τί που συμβαίνει πρέπει να το βλέπουμε από την θετική του μεριά.

Οι προχθεσινές συνεχόμενες διακοπές ρεύματος μας έδωσαν τροφή για σκέψη και κίνητρο για να ξαναφτιάξουμε φίλους, γειτονιά, κοινότητα, ενορία, σπίτια, οικιακή οικονομία. Όταν κάτι το μοιράζεσαι και όταν είσαι προετοιμασμένος για ορισμένες δυσκολίες τότε απαλύνεται η δοκιμασία και, γιατί όχι, η όποια κατάσταση γίνεται ευχή κι όχι κατάρα…

΄΄Αντιφωνητής΄΄, Κομοτηνή, 15/2/15

Πηγή: Ενωμένη Ρωμηοσύνη

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *