Facebook, Twitter, YouTube και Microsoft στην υπηρεσία της λογοκρισίας της ΕΕ για την "ρητορική μίσους"
Το Facebook, το Twitter, το YouTube της Google και η Microsoft την Τρίτη, συμφώνησαν σε ένα «κώδικα συμπεριφοράς» της ΕΕ που θα αντιμετωπίζει την διαδυκτιακή "ρητορική μίσους" μέσα σε 24 ώρες στην Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να πείσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να «πατάξουν» τις διαδικτυακές «ρατσιστικές» επιθέσεις που έχουν αυξηθεί μετά την «προσφυγική κρίση» και τα τρομοκρατικά χτυπήματα των ισλαμιστών, με κάποιους να μιλάνε ακόμα και για απειλητικές ενέργειες κατά των εταιρειών.
Ως μέρος του πλαισίου συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαδικτυακοί γίγαντες θα επανεξετάσουν την πλειοψηφία των αιτήσεων για την απομάκρυνση παράνομης «ρητορικής μίσους» μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες και κατάργηση ή απενεργοποίηση της πρόσβασης στο περιεχόμενο αν είναι απαραίτητο.
Θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία τους με «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» οι οποίες βοηθούν στο να επισημανθούν κείμενα «μίσους» στο διαδίκτυο και προωθούν μια «αντι-αφήγηση» στη «ρητορική μίσους».
«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μας υπενθύμισαν την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους. Τα social media είναι, δυστυχώς, ένα από τα εργαλεία που τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν για να ριζοσπαστικοποιήσουν τους νέους», δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Vera Jourova.
Η Γερμανία έκανε πέρσι την Google, το Facebook και το Twitter να συμφωνήσουν να διαγράφουν «ρητορική μίσους» από τις ιστοσελίδες τους μέσα σε 24 ώρες και ακόμα ξεκίνησε μια έρευνα για τον επικεφαλής του Facebook στην Ευρώπη, σχετικά με την υποτιθέμενη αδυναμία του να αφαιρέσει την «ρατσιστική ρητορική μίσους».
«Δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους στο Facebook», δήλωσε η Monika Bickert, επικεφαλής της Global Policy Management στο Facebook.
"Με μια παγκόσμια κοινότητα 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εργαζόμαστε σκληρά για να δώσουμε εξισορροπημένα στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι παρέχουμε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον."
Ο κώδικας δεοντολογίας είναι σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση των προσπαθειών που οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει για την καταπολέμηση της «ρητορικής μίσους» στις ιστοσελίδες τους, όπως η ανάπτυξη «εργαλείων» για εκείνους που θέλουν να αναφέρουν περιεχόμενο «μίσους» και η εκπαίδευση προσωπικού για να χειριστεί τέτοια αιτήματα.
Το Twitter έχει αναστείλει πάνω από 125.000 λογαριασμούς από τα μέσα του 2015, για απειλή ή προώθηση τρομοκρατικών ενεργειών, που σχετίζονται κυρίως με το ισλαμικό κράτος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει παρόμοιες προσπάθειες για να κερδίσουν τη συνεργασία των εταιρειών τεχνολογίας για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης, εστιάζοντας στην προώθηση «αντι-αφηγήσων» σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο.
Οι υπουργοί της ΕΕ είχαν ζητήσει η συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας να ενταθεί μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.
Εβραίοι λομπίστες, που είναι συχνά ο στόχος της «ρητορικής μίσους», εξέφρασαν την ικανοποίησή του κώδικα δεοντολογίας.
«Αυτή η ιστορική συμφωνία δεν θα μπορούσε να έρθει καλύτερη στιγμή», είπε ο Δρ Moshe Kantor, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου.
ΚΟ: Όλως τυχαίως : Ραβίνοι της Ευρώπης: «Παντού να ψηφιστούν (κι άλλοι) νόμοι κατά της “ρητορικής μίσους”, ειδικά κατά των Εβραίων»
Δες και: «Λόγος μίσους». Το βαρύ όπλο του συστήματος
Πηγή: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ