«Γιατί η Τουρκία θα δημιουργήσει ναυτική βάση στη Βόρεια Κύπρο»

Αύγουστος 29, 2018. 08:21

Η Τουρκία προχώρησε σε προετοιμασίες για την προστασία της κυριαρχίας της, καθώς διάφορες χώρες ενισχύουν τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τον πόλεμο στη Συρία ως δικαιολογία, κατά τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διαχωρίζει τα αποθέματα ενέργειας, αναφέρει τουρκική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, υπέβαλε πρόταση στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή στην Κατεχόμενη Κύπρο, από τον τουρκικό στρατό.

Τουρκική κυριαρχία στην Κύπρο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βάση θα επιτρέψει την προστασία της τουρκικής κυριαρχίας στη βόρεια Κύπρο, θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτρέψει την κατοχή θαλάσσιων ενεργειακών πεδίων και θα ενισχύσει τη διπλωματία της Τουρκίας στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.


Οι δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι δυτικές δυνάμεις- κυρίως οι ΗΠΑ και η Βρετανία- που εργάζονται για την επέκταση του συριακού πολέμου, έχουν ενισχύσει τη στρατιωτικής τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πλοία από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τον Καναδά, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη Δανία, έχουν, επίσης, αγκυροβολήσει στην περιοχή.

Η αρένα για αγώνες ενέργειας

Η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζεται για τον έλεγχο των ενεργειακών πεδίων της Ανατολικής Μεσογείου.
Συνάπτει συμφωνίες με όλες τις χώρες εκτός από τη Τουρκία, όπως με το Ισραήλ, προκειμένου να περιορίσει τις ναυτικές αρχές της Άγκυρας.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια κρίσιμης σημασίας περιοχή λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική, διότι αποτελεί τη βασική διαδρομή στο παγκόσμιο εμπόριο και στην ενεργειακή κυκλοφορία.
Η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει ισχυρή στάση κατά των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε διάφορες πλατφόρμες και έχει ετοιμάσει ένα προληπτικό σχέδιο.

Η Τουρκία θα εξασφαλίσει αποθέματα φυσικού αερίου για 572 χρόνια

Τα δικαιώματα της Τουρκίας στη θάλασσα επανεμφανίσθηκαν στην ημερήσια διάταξη καθώς συνεχίζεται ο αγώνας εξουσίας σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία θα μπορούσε με τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου να καλύψει ανάγκες ενέργειας στη χώρα για 572 χρόνια.

Η Ελλάδα, η οποία επιδιώκει τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να καθιερώσει θαλάσσια σύνορα μέσω της Λιβύης και της Κρήτης. Συγχρόνως η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η προσοχή στην Κύπρο

Το νησί της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο των πετρελαϊκών και εμπορικών δρόμων, και ξεχωρίζει με την παρουσία του στην ενεργειακή λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το νησί ελέγχει το κανάλι του Σουέζ, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό.
Η Κύπρος βρίσκεται στη θαλάσσια εμπορική διαδρομή μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και ελέγχει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, που αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πετρελαίου.
Για αυτό, η Τουρκία έχει προετοιμάσει προληπτικά μέτρα για την εφαρμογή ενόψει οποιωνδήποτε ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σχετικά με αυτήν τη στρατηγική θέση τα επόμενα χρόνια.

Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τη Βόρεια Κύπρο

Μια τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της βόρειας Κύπρου και θα δείξει για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα στέκεται δίπλα στο νησί. Η ναυτική βάση θα επιτρέψει στην Τουρκία να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η βάση θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές προφυλάξεις κατά της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των συμφωνιών που απορρίπτει και των επιδοτήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων που επιτρέπει, αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρειο Κύπρο.

Τουρκική βάση για τη μείωση του χρόνου αντίδρασης

Μια τουρκική βάση στην περιοχή θα μειώσει τον χρόνο αντίδρασης σε κάθε στρατιωτική και ανθρωπιστική δράση. Μια ναυτική βάση που θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία θα κρατήσει την ειρήνη στην περιοχή, καθώς θα απέκοβε τις προσπάθειες άλλων να προκαλέσουν αναταράξεις.

Yeni ŞafakΠηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο - Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *