Η Blackwater και τα εγκλήματα του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού

Patrick Martin
World Socialist Web Site

Η καταδίκη αυτής της εβδομάδας των τεσσάρων πρώην μισθοφόρων της Blackwater σε ποινές φυλάκισης από 30 έτη έως και ισόβια είναι ένα γεγονός το οποίου ο ιδιαίτερος χαρακτήρας από μόνος του υπογραμμίζει την αποτελεσματική ασυλία των εγκληματιών πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού.

Οι Nicholas Slatten, Evan Liberty, Paul Slough και Devin Heard καταδικάστηκαν για πολλαπλές κατηγορίες, φόνο πρώτου βαθμού ή φόνο εκ προμελέτης καθώς και για χρήση βαρέων όπλων στις εγκληματικές τους πράξεις στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007. Οι τέσσερις βρίσκονταν σε μια ομάδα της Blackwater και άνοιξαν πυρ εναντίον Ιρακινών πολιτών στην πλατεία Nisour της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 20.

Τα ονόματα των θυμάτων μετά βίας έχουν αναφερθεί από τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αν και είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα έγγραφα. Μέσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται ο εννιάχρονος Ali Mohammed Hafedh Abdul Razzaq, ο εισοσάχρονος Ahmed Haithem Ahmed Al Rubia’y, ένας φοιτητής της ιατρικής με τη μητέρα του, ο σαρανταεξάχρονος δερματολόγος Δρ Mahassin Mohssen Kadhum Αλ-Khazali, ο πενηνταδυάχρονος πωλητής αυτοκινήτων Osama Fadhil Abbas, ο σαρανταεπτάχρονος οδηγός φορτηγού Mohamed Abbas Mahmoud με τον δωδεκάχρονο γιο του Qasim, ο πενηνταδυάχρονος επιχειρηματίας Sa’adi Ali Abbas Alkarkh, ο εβδομηνταεπτάχρονος κηπουρός Ibrahim Abid Ayash, ένας επιβάτης σε ένα λεωφορείο και ο πενηντατετράχρονος σιδεράς Ali Khalil Abdul Hussein που πήγαινε στη δουλειά του με τη μηχανή του.

Επίσης σκοτώθηκαν οι, Mushtaq Karim Abd Al-Razzaq – 18 ετών, ένας Ιρακινός στρατιώτης που στεκόταν σε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου, η πενηνταπεντάχρονη Ghaniyah Hassan σε ένα λεωφορείο καθώς προσπαθούσε να καλύψει την κόρη της από την βροχή των σφαιρών, ο εικοσιεξάχρονος οδηγός ταξί Mahdi Sahib Nasir ο μοναδικός που είχε δουλειά και στήριζε τα υπόλοιπα 7 μέλη της οικογένειάς του, ο τριαντατριάχρονος πατέρας 7 παιδιών Hamoud Sa’eed Abttan που βρισκόταν στην πλατεία ψάχνοντας για δουλειά μαζί με τον εικοσιεπτάχρονο ξάδελφό Uday Ismail Ibrahiem, πατέρα τριών παιδιών.

Αυτές οι ωμές περιγραφές είναι σημαντικές διότι υποδηλώνουν το ευρύ φάσμα των θυμάτων της αμερικανικής εισβολής και κατοχής του Ιράκ, η οποία οδήγησε στο θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων: μικρών και μεγάλων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, εργατών, φοιτητών, επαγγελματιών. Όπως έχει επισημάνει το World Socialist Web Site επανειλημμένως, αυτό που συνέβη στο Ιράκ από το 2003 και μετά δεν ήταν απλώς μία ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και μαζική σφαγή αλλά η καταστροφή μιας ολόκληρης κοινωνίας, από τις πιο προηγμένες στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, όπως δημοσίευσαν οι New York Times την Τετάρτη, η ομάδα των μισθοφόρων της Blackwater έχει ευημερήσει αποκομίζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων, με τα στελέχη της συχνά να υπερτερούν αριθμητικά των πραγματικών ενστόλων στις χώρες που κυριαρχούν οι ΗΠΑ, όπως στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί εργολάβοι του στρατού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι αμερικανικές πολυεθνικές κολοσσοί κάνουν δουλειές αξίας 100 δις δολαρίων.

Οι μισθοφόροι της Blackwater ήταν ανάμεσα στους πιο στυγερούς δολοφόνους στο Ιράκ αλλά δεν ήταν οι μοναδικοί. Υπάρχουν πολλά αναφερθέντα περιστατικά μαζικών δολοφονιών που διεξήχθησαν από αμερικανούς στρατιώτες, πράκτορες ειδικών μονάδων και ιδιώτες εργολάβους. Πολλά περισσότερα περιστατικά δεν έχουν καταγραφεί διότι τα θύματα δεν επέζησαν. Μερικές από αυτές τις φρικαλεότητες βρίσκονται στις στρατιωτικές αναφορές που έβγαλε στη δημοσιότητα ο στρατιώτης Chelsea (Bradley) Manning* μέσω WikiLeaks, κάποια δημοσιοποιήθηκαν υπό τον τίτλο «Παράπλευρη Δολοφονία» [«Collateral Murder.»].

Το στρατοδικείο καταδίκασε τον στρατιώτη Manning σε ποινή φυλάκισης 35 ετών για την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου, αλλά έχει διώξει μόνο μια χούφτα Αμερικανών στρατιωτών για τις δολοφονίες, τους βιασμούς και τους ακρωτηριασμούς των Ιρακινών, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι αποδείξεις και πόσο φρικιαστικά είναι τα περιστατικά.

Κυρίως, οι πολιτικοί και οι στρατηγοί που διοργάνωσαν και ηγήθηκαν του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ παραμένουν στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με τις αρχές που ορίστηκαν από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ηγέτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, Τζωρτζ Μπους, Ρίτσαρντ Τσένι, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Κοντολίζα Ράις, Κόλιν Πάουελ, Τζωρτζ Τένετ, Πωλ Γούλφοβιτς και οι κορυφαίοι στρατιωτικοί διοικητές από τον Τόμι Φρανκς έως τον Ντέιβιντ Πετρέους είναι ένοχοι του εγκλήματος του σχεδιασμού και της εκτέλεσης ενός επιθετικού πολέμου. Είναι συλλογικά υπεύθυνοι για όλους τους θανάτους που ακολούθησαν ως αποτέλεσμα των δικών τους ενεργειών.

Ο κατάλογος δεν σταματά με την διοίκηση Μπους-Τσένι. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάϊντεν και οι ανώτατοι αξιωματούχοι των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών συνέχισαν για άλλα τρία χρόνια την κατοχή από τις ΗΠΑ, και επανεκκίνησαν τον πόλεμο στις αρχές του Αυγούστου του 2014 χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, πρώην συνεργάτη της Αλ Κάιντα που εξοπλίστηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πολέμου εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία.

Υπό την διοίκηση Ομπάμα τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιρακινού λαού έχουν μετατραπεί σε εγκλήματα πολέμου εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού της Μέσης Ανατολής. Η Λιβύη, η Συρία και τώρα η Υεμένη έχουν καταστραφεί ως λειτουργικές κοινωνίες από τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ εμφύλιους, τους βομβαρδισμούς και τους πυραύλους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι δράστες αυτών των φρικτών εγκλημάτων έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα εκατομμυρίων. Αλλά στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα αυτό θεωρείται απλώς το τίμημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας για την εξαγωγή του πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο και την Κεντρική Ασία. Οι εγκληματίες πολέμου του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού -και των συνεργατών τους στις λιγότερο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις-, μπορούν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μόνο από ένα διεθνές κίνημα της εργατικής τάξης εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων και για την σοσιαλιστική επανάσταση.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται από την Διεθνή Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς που διεξάγει ένα διεθνές May Day συλλαλητήριο την Κυριακή, 3 Μαίου. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους νέους σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν αυτό το σημαντικό γεγονός.

###

*Chelsea (Bradley) Manning – λεγόταν Bradley αλλά τώρα αλλαξε φύλο και λέγεται Chelsea

Σχόλιο Φαίης: Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε κομμουνιστής, ούτε εργάτης, ούτε σοσιαλιστής, ούτε νέος, ούτε να ανήκεις γενικώς σε κάποια ‘αποκλειστικότητα’ που σου ορίζουν κάποιοι άλλοι, για να εναντιωθείς στα εγκλήματα των πολεμοχαρών αμερικανών και των συνεργατών τους. ΑΝΘΡΩΠΟΣ οφείλεις να είσαι με ένα στοιχειώδες αίσθημα ΔΙΚΑΙΟΥ. Αυτοί οι ανούσιοι διαχωρισμοί είναι πολλές φορές η αιτία που η ανθρωπότητα όχι μόνο παραμένει διχασμένη αλλά με έναν διαβολικό τρόπο συντηρεί αυτές τις απάνθρωπες συμπεριφορές.

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ

Πηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *