Η Ευρωκεντρική ΑριστεροΔεξιά Υψηλή Μπουρδολογική και η Πόλη των Λιονταριών.

Οι Κινέζοι υποτίθεται πως μελετούν και προσπαθούν να αντιγράψουν -στοιχεία από, ή συνολικά- το «μοντέλο» της «Πόλης των Λιονταριών», δηλαδή της Σιγκαπούρης (στην Κίνα έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός: Singapore on steroids). Οι Σιγκαπουριανοί εξανίστανται και ισχυρίζονται πως οι Κινέζοι δεν έχουν ιδέα τι είναι και πως λειτουργεί το «μοντέλο» της Σιγκαπούρης (της οποίας πέθανε πριν λίγες ημέρες ο «Founding Father»).

Εάν θέλουμε να περιγράψουμε το «μοντέλο» της Πόλης-Κράτους που ονομάζεται Σιγκαπούρη, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κυρίαρχη ορολογία, θα πρέπει να περιγράψουμε το «μοντέλο» αυτό ως ένα μείγμα «αυταρχικού καθεστώτος», «δημοκρατίας», «κρατικού καπιταλισμού» και «ελεύθερης αγοράς».

Ο οπαδός της Ευρωπαϊκής -ή πιο ορθά Ευρωκεντρικής- ΑριστεροΔεξιάς Υψηλής Μπουρδολογικής έχει πρόβλημα να κατηγοριοποιήσει την Σιγκαπούρη -όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη- στο στενόμυαλο μικροκοσμικό συμβολικό του σύμπαν και μπλέκει τα -νοητικά- μπούτια του καταφεύγοντας σε υπεραπλουστεύσεις (θετικές ή αρνητικές). Εδώ προσπάθησαν κάποτε να μας πείσουν -ορισμένοι επιμένουν ακόμα- πως η Ιαπωνία και η (Νότιος) Κορέα ήταν -λέει- «δυτικές». Στη Σιγκαπούρη θα κολλήσουν;

Όλο και πιο δύσκολα θα προσαρμόζεται αυτός ο ανθρωπολογικός τύπος στην νέα εποχή που χαράζει. Αυτό που ξεχνούσαν όσες και όσοι μιλούσαν για το «τέλος» της ιστορίας, των μεγάλων αφηγήσεων, της κυριαρχίας κ.λπ, ήταν κάτι εξόχως σημαντικό: Το «μας» (αν και πάλι, στρεβλωμένη αντίληψη των πραγμάτων είναι και αυτή).

Όταν νομίζεις πως μιλάς στο όνομα της ανθρωπότητας και νομίζεις πως είσαι φορέας καθολικότητας, αυτά συμβαίνουν. Αλαζονεία λέγεται και θεωρείται η μητέρα όλων των αμαρτιών.

Υ.γ: Η Πόλη των Λιονταριών έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν Α.Ε.Π στον πλανήτη.

.~`~.

Kishore Mahbubani
There's nothing you can do, to stop it from happening.Πηγή: Δ`~. Κοσμοϊδιογλωσσία

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *