Η κατάληψη της Κορυτσάς (7 Δεκεμβρίου 1912)

Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ91 χιλ.

Επιστολικό δελτάριο. Διαστ. 138Χ91 χιλ.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1912 ώρα 6:00 ο Ελληνικός στρατός μπήκε απελευθερωτής στην Κορυτσά και μέσα σε συγκινητικές εκδηλώσεις των κατοίκων υψώθηκε στο Διοικητήριο της πόλεως η Ελληνική σημαία.

Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, προκειμένου να αποκλείσει την Κορυτσά, απέστειλε στην περιοχή την 3η, 4η και 6η μεραρχία. Οι Τούρκοι, φοβισμένοι από τον αποκλεισμό τους, αρχικά επιχείρησαν έξοδο, αργότερα όμως υποχώρησαν προς την κατεύθυνση των Ιωαννίνων.

Έγινε τελικά σκληρή μάχη της 3ης Μεραρχίας με Τουρκικές δυνάμεις και η Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου απελευθερώθηκε, τελικά, στις 7 Δεκεμβρίου 1912. Έτσι, ήταν ελεύθερος ο δρόμος του Ελληνικού στρατού προς τα Ιωάννινα.

Στο επίσημο τηλεγράφημα διαβάζουμε:

«Την 6ην τρέχοντος μέρος στρατού υπό τας διαταγάς του στρατηγού κ. Δαμιανού κατέλαβεν κατόπιν μάχης την Κορυτσάν. Ο στρατός προχώρησε δια τριών οδών. Η 6η Μεραρχία ακολούθησεν την μεγάλην οδον, η 5η την οδόν Βρανίτσας Πλιάσας και η 3η την οδό «Μπαμπά Καλύβα». Ο Τουρκικός στρατός φεύγει εν αταξία προς νότον.»

Εφημερίδα. Διαστ. 153Χ347 χιλ.

Εφημερίδα. Διαστ. 153Χ347 χιλ.

Εφημερίδα. Διαστ. 153Χ347 χιλ. Πληγωμένος Τούρκος αξιωματικός, ταμπουρωθείς όπισθεν ογκώδους λίθου, επιχειρεί να φονεύση Έλληνα αξιωματικόν προσκαλούντα αυτόν να παραδοθεί. Ταχύτερος όμως αυτού ο Έλλην με μίαν σφαίραν το εξαποστέλλει, άνευ επιστροφής εννοείται, εις τα Ουρί του Τουρκικού Παραδείσου. (Σχεδιάγραμμα επί τη βάσει περιγραφών.)

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1912, η 3η και η 6η Ελληνική Μεραρχίες άρχισαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον τουρκικό θύλακα της Κορυτσάς. Οι επιχειρήσεις αυτές κράτησαν τρεις ημέρες και στις 7 Δεκεμβρίου ο Ελληνικός στρατός μπήκε στην Κορυτσά.Πηγή: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
Αναδημοσίευση από: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *