Η «Μακεδονική Εκκλησία» ένα βήμα πιο κοντά στην Ανεξαρτησία

Σεπτέμβριος 5, 2018. 08:41

Σκόπια.

Το Συμβούλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη που συνήλθε από τις 1 έως τις 3 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να κηρύξει την ανεξαρτησία των Εκκλησιών χωρίς την συγκατάθεση των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, αναφέρει το ‘Κανάλ 5’ των Σκοπίων.

Η απόφαση σημαίνει τη ρήξη με την προηγούμενη αρχή της συναίνεσης μεταξύ των εκκλησιών και όσοι γνωρίζουν την κατάσταση λένε ότι είναι μια θετική απόφαση και ένα βήμα προς την τελική διευθέτηση του καθεστώτος του μνημονίου συνεργασίας.

Ο αναλυτής των εκκλησιαστικών θεμάτων, Μπάνκο Γκιοργκιέφσκι, αναφέρει ότι η πορεία προς την ανεξαρτησία, προς το αυτοκέφαλον της Εκκλησίας, είναι πλέον ανοικτή.

Ο Γκεοργκιέφσκι αναμένει πρώτα την αλλαγή του καθεστώτος της Ουκρανικής Εκκλησίας και κατόπιν την αλλαγή του καθεστώτος του μνημονίου συνεργασίας, θεωρώντας ότι θα αναγνωρισθεί ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πορεία των γεγονότων θα ανοίξει εντάσεις και θα δημιουργήσει ταραχές στις σχέσεις μεταξύ των Ορθόδοξων εκκλησιών.

Οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Σερβίας, εξέφρασαν, ήδη, την αντίθεσή τους στην ανεξαρτησία της Ουκρανικής και της ‘μακεδονικής’ Εκκλησίας, επιμένοντας ότι για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία, θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Βουλγαρικό δημοσίευμα της ‘News.bg’ επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γράφει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά δεν έγινε ακόμη γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση του μνημονίου συνεργασίας.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια την αναγνώριση και της ‘Μακεδονικής Εκκλησίας’ ως αυτοκέφαλης.Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο - Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *