Η συμφωνία με τους Αλβανούς θα είναι «τύποις ή ουσία»;

Μακεδών

H εχθρότητα των Αλβανών προς την Ελλάδα δεν θα παύσει, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή αποτελεί εργαλείο ανάδειξης τυχοδιωκτών πολιτικών.

Ο Ν. Κοτζιάς επείγεται να αποσπάσει επί πλέον εύσημα από τους Αμερικανούς, κλείνοντας συμφωνίες με τους Βαλκάνιους γείτονες, με τους οποίους οι διαφορές μας όμως είναι πέρα από την διεκδίκηση θαλάσσιου χώρου ή ακινήτων.

Είναι διαφορές, που θα έπρεπε οι διπλωμάτες μας στο ΥΠΕΞ να ενημερώνουν τους ουρανοκατέβατους σωτήρες μας, οι οποίες εδράζονται σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης καταστάσεων. Σε έναν άλλον τρόπο ζωής, διαμορφωμένο επί χιλιετίες στον ελληνισμό, και μεταβαλλόμενο αναλόγως των συνθηκών στον αλβανικό χώρο.

Ως εκ τούτου, εκείνο που επιβάλλεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η δημιουργία σχέσεων επί αυστηρώς προκαθορισμένου πλαισίου, με τιμωρητικές ρήτρες, εφ’ όλων των εκφάνσεων της κοινωνικής ζωής. Και τούτο διότι, ακόμη και αν η αναμενόμενη εκ της συμφωνίας ζημία μας, που θα προκύψει από τον επισπεύδοντα άνευ λόγου Ν. Κοτζιά, είναι αντιμετωπίσιμη, η εχθρότητα των Αλβανών προς την Ελλάδα δεν θα παύσει, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή αποτελεί εργαλείο ανάδειξης τυχοδιωκτών πολιτικών ή «επιστημόνων».

Και, μπορεί τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι δημιούργησαν οι Αλβανοί -ή, οι Σκοπιανοί- πολιτισμό, τον οποίον έκλεψαν οι Έλληνες -και οι Βούλγαροι το υποστήριξαν αυτό- δεν διακρίνονται ασφαλώς για την πνευματική τους επάρκεια, δημιουργείται όμως ένα κοινωνικό στερεότυπο, που τείνει ως εξ αυτού να καταστεί αδιαμφισβήτητο.

Εξ ου, και κατά τις δημοσκοπήσεις Αλβανοί και Σλάβοι των Σκοπίων, θεωρούν τους Έλληνες ως τον κυριότερο εχθρό -οι Αλβανοί θεωρούν πρώτους τους Σέρβους-, η δε υπουργός Εθνικής Αμύνης της Αλβανίας, όχι απλώς ανοηταίνουσα, αλλά για να προσελκύσει κι αυτή ψηφοφόρους, αφού είναι μόδα ο ανθελληνισμός, ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να κατασκευάσουν βάσεις στην Αλβανία, για να προστατευθεί η χώρα από τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Μόλις υπέγραψε τη συμφωνία για την αναγνώριση των αδειών οδήγησης με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλεσε την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία ως μια ιστορική σχιζοφρένεια. Δήλωσε ότι θα καταργηθεί, ικανοποιώντας το αίτημα των Αλβανών που διατυπώνουν επί δεκαετίες. Εκείνο που μπορώ να ρωτήσω στον Ν. Κοτζιά, είναι αν θεωρεί πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υστερούσαν νοητικά, γι’ αυτό και δεν καταργούσαν το εμπόλεμο;

Καταξιωμένοι πρωθυπουργοί, αλλά και όλοι οι μεταπολιτευτικοί υπουργοί των Εξωτερικών, είχαν περιορισμένη αντίληψη και ικανότητες από τον Ν. Κοτζιά, και αρνούνταν την εγκατάλειψη του εμπολέμου;

Πληροφορούμαστε από δηλώσεις των Αλβανών, ότι η κατάργηση του εμπολέμου, θα επιφέρει μόνον την διεκδίκηση κάποιων περιουσιών που δημεύθηκαν το 1940, και δεν υπάρχει εφαρμογή στους Τσάμηδες. Αναρωτιέμαι όμως, σε περίπτωση υπογραφής τέτοιας συμφωνίας, πώς μπορεί το αλβανικό κράτος να εμποδίσει τους Τσάμηδες να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού δεν θα είναι πλέον αποτρεπτική η εμπόλεμη κατάσταση; Είθε να υπάρχει τρόπος, τον οποίον θα πληροφορηθούμε εν καιρώ.

Είπε και κάτι άλλο ο Ν. Κοτζιάς, που δείχνει προφανή άγνοια πολιτικής αντιμετώπισης καταστάσεων: «… η Νέα Δημοκρατία θέλησε να θέσει προϋποθέσεις για την Αλβανία για την υποστήριξη στην πορεία της ένταξης, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε», δήλωσε. Πέραν του ότι θέλησε μάλλον να δείξει ότι οι αμερικανόφιλοι κομμουνιστές είναι καλοί σε αντίθεση με τους ευρωπαϊστές αστούς, και πέραν του ότι επίσης, εκθέτει σε ξένους Έλληνες πολιτικούς, το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο να μη υπάρξουν όροι και προϋποθέσεις, για οριστική παύση της εθνοκάθαρσης που υφίστανται οι Έλληνες της Αλβανίας;

Πού διδάσκεται αυτή η πολιτική, της μη εκμετάλλευσης των συνθηκών, προς όφελος της Ελλάδας; Δεν υπεστήριξε κάποιος να αδικηθεί η Αλβανία, αλλά να παύσει αδικούσα. Ίσως, όλα αυτά να εξηγούνται από το γεγονός ότι Ν. Κοτζιάς, έλαβε δημοσίως τα εύσημα από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα.Πηγή: voria.gr

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *