Η τουρκική στρατηγική μέσω Αναστασιάδη

αφησα-μεσα-τη-ψυχη-μου

Περιθωριοποιήθηκε η υπέρ μας απόφαση της Τέταρτης Διακρατικής
Το Φόρεϊν Όφις γνώριζε τα τουρκικά σχέδια και από τον Αύγουστο του 1974 ανέμενε την έναρξη του εποικισμού!

Αντιδράσεις, απόγνωση, απογοήτευση, θυμό και έντονο προβληματισμό προκάλεσαν τα συμφωνηθέντα του Προέδρου Αναστασιάδη, υπό την ιδιότητά του ως «ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας», στις 27 Ιουλίου 2015, σε σχέση με την πρόταση για συγκρότηση «Ανεξάρτητης Επιτροπής Περιουσίας» που ανακοίνωσε ο κ. Έιντε. Η οποία, όμως, κάθε άλλο από ανεξάρτητη θα είναι (ή είναι) και παραβιάζει το αναφαίρετο δικαίωμα των Ελληνοκύπριων προσφύγων, ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, κατόχων των τίτλων ιδιοκτησίας, παραχωρώντας δικαιώματα και στους σφετεριστές. (Βλέπε δήλωση του ειδικού σύμβουλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε 27.7.2015).

Η ασυγχώρητη αυτή υποχώρηση εκ μέρους του κ. Ν. Αναστασιάδη, ως «ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας», που καμία εξουσιοδότηση είχε για τέτοια από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των κατεχόμενων περιουσιών, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ελλήνων Ορθοδόξων χριστιανών. Το προμελετημένο ξερίζωμα των Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα ήταν και παραμένει άμεσα συνδεδεμένο με τον εγκληματικό εποικισμό, που ξεκίνησε αμέσως μετά τη δεύτερη τουρκική εισβολή του 1974. Για άμεση αντικατάστασή τους και συμπλήρωση του κενού που άφησαν, με αμιγή τουρκικό πληθυσμό. Εν γνώσει του Φόρεϊν Όφις, το οποίο γνώριζε τα τουρκικά σχέδια και από τον Αύγουστο του 1974 ανέμενε την έναρξη του εποικισμού!

Απόφαση ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλου
Η απόφαση του ΕΔΑΔ την 1η Μαρτίου 2010 βγήκε, όντως, υπέρ της Τουρκίας, εφόσον δέχθηκε το δικαστήριο να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα, ως ένδικο μέσο, της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα, και που είναι όργανο της Τουρκίας, η οποία και χρηματοδοτεί το ξεπούλημα μέσω των τουρκικών τραπεζών! Αντί εμείς να αγωνιστούμε για ανατροπή της χωρίς προηγούμενο μεροληπτικής απόφασης του ΕΔΑΔ, που είναι κάθετα αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, προχωρεί αβίαστα ο κ. Αναστασιάδης στην ουσία να «κλείσει» το Κυπριακό. Να το κλείσει ξεπουλώντας τις περιουσίες των προσφύγων και όχι μόνο, τη γη των προγόνων μας, πράξη ισοδύναμη με εθνική πανωλεθρία, διότι η παρουσία του Ελληνισμού στο νησί θα έχει οριστικό χρόνο λήξης βάσει των τουρκικών σχεδίων.

Αφενός με την αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων για δικαιώματα των σφετεριστών και αφετέρου με την ανοχή του για παραμονή των κουβαλητών εποίκων, που αλληλοσυμπληρώνουν τα τουρκικά σχέδια «επανάκτησης της Κύπρου» του Νιχάτ Ερίμ από το 1956... Και για άρον-άρον κλείσιμο του Κυπριακού, για προώθηση της τουρκικής ευρωπαϊκής ένταξης και αγωγού μέσω Τουρκίας...

Η «Ανεξάρτητη Επιτροπή Περιουσιών» με ρίζες στη Λωζάνη 1923!
Η εν λόγω «επιτροπή», λοιπόν, που ανακοίνωσε ο Νορβηγός «επιτηρητής» των διαπραγματεύσεων διαλύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τουρκικών προδιαγραφών και, αν ένας πάει πίσω στον χρόνο, θα βρει ότι έχει σημαντικά σημάδια της «Μικτής Επιτροπής» που ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης στις 30 Ιανουαρίου 1923 για να «διαγράψει» τις περιουσίες των Ελλήνων Ορθοδόξων χριστιανών της Μικράς Ασίας. Πιο συγκεκριμένα, η προτεινόμενη «Ανεξάρτητη Επιτροπή Περιουσιών» δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλά ενορχηστρωμένο μηχανισμό θρησκευτικού ξεκαθαρίσματος, μέσω μιας άδικης και ανήθικης «νομικής» διαδικασίας.

Σ' αυτήν τη διαδικασία είναι που συμφώνησε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης και που, κατά τα άλλα, τη θεώρησε και μέγα επίτευγμα που τη δέχθηκαν και οι...Τουρκοκύπριοι!
Ενώ:

  1. Μέρες πριν εκδοθεί η εξευτελιστική εκείνη απόφαση του ΕΔΑΔ στην απόφαση Δημόπουλου, ο πρόεδρός του, Ζαν Πολ Κόστα, παρευρέθη σε συνέδριο για το μέλλον του ΕΔΑΔ, στο Ιντερλάκεν της Ελβετίας (18 και 19 Φεβρουαρίου), όπου είχε έντονη την παρουσία της η Τουρκία, και ο κ. Κόστα επαινούσε την Τουρκία... (Ελευθερία Λονδίνου, 11.3. 2010, σελ. 27).
  2. Το 2011 δημοσιεύθηκε μακροσκελής και λεπτομερής νομική ανάλυση της απόφασης του ΕΔΑΔ από τον πρώην δικαστή του ΕΔΑΔ και πρώην αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Λουκή Λουκαΐδη. Με τίτλο-ερώτηση «Είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακόμα δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αρχές, μετά την υπόθεση Δημόπουλου;», δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2011, στο διεθνούς κύρους περιοδικό και ιστοσελίδα που ασχολείται με το Διεθνές Δίκαιο, το «Leiden Journal of International Law» (Σύνδεσμος εδώ: http://journals.cambridge.org/repo_A82d2q6k).
  3. Περιθωριοποιήθηκε πλήρως η απόφαση υπέρ μας στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή που είναι ακόμα ζωντανή. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης για το περιουσιακό, στον απόηχο της απόφασης της 12ης Μαΐου 2014:

    «Η απόφαση για απόδοση του ποσού των 90 εκατομμυρίων ηθικής βλάβης για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους είναι εξαιρετικά σημαντική. Ακόμα σημαντικότερη είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ στην παράγραφο 63 της απόφασης σχετικά με το περιουσιακό ζήτημα… α) Η παράβαση των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα από την Τουρκία εξακολουθεί να συνεχίζεται από το 2001 όταν εκδόθηκε η απόφαση στην Τέταρτη Διακρατική, β) Ότι η απόφαση στη Δημόπουλος δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την υποχρέωση της Τουρκίας να τερματίσει τις παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, ούτε και μεταβάλλει το εύρος της απόφασης στην Τέταρτη Διακρατική, γ) Ότι η Τουρκία υποχρεούται να τερματίσει άμεσα την παράνομη πώληση, ενοικίαση, χρήση ή άλλης μορφής εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, και ότι δ) Η Τουρκία υποχρεούται άμεσα να συμμορφωθεί με την απόφαση της 10.5.2001, η οποία 13 χρόνια αργότερα εξακολουθεί να διατηρεί την πλήρη ισχύ της και να είναι πλήρως δεσμευτική…».

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέαςΠηγή: Εφημερίδα "Σημερινή"

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *