Υγίνου, Ποιητική Αστρονομία : Ι.3 Όφις

serpens_caput_iau

Το τεράστιο ερπετό σημαδεύει το κενό ανάμεσα στις δυό Αρκούδες. Λέγεται ότι περιφρουρούσε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων και αφού ο Ηρακλής το σκότωσε, η Ήρα του χάρισε μια θέση στ᾽ άστρα γιατί με την προτροπή της ο ήρωας είχε κινηθεί εναντίον του. Θεωρείται συνήθως φύλακας των κήπων της Ήρας. Ο Φερεκύδης λέει ότι όταν στο γάμο του Δία με την Ήρα, κατέφθασε η Γαία κρατώντας κλαδιά φορτωμένα με χρυσά μήλα κι από τον θαυμασμό της η νύφη της ζήτησε να τα φυτέψει στους κήπους της, πλησίον του μακρινού όρους Άτλας. Οι κόρες του Άτλαντα συνήθιζαν ν᾽αρπάζουν μήλα από τα δέντρα κι έτσι η Ήρα ανέθεσε τη φύλαξή του σ᾽ έναν τέτοιο φρουρό. Απόδειξη αυτού θ᾽ αποτελούσε η μορφή του Ηρακλή πάνω από τον δράκοντα, όπως την εμφανίζει ο Ερατοσθένης, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τον συγκεκριμένο λόγο που τον αποκαλούσαν έτσι.

Κάποιοι λένε ότι ο δράκος αυτός ρίχτηκε στην θεά Αθηνά από τους Γίγαντες, όταν αυτή πολεμούσε εναντίον τους. Εκείνη ωστόσο άρπαξε το φιδίσιο σώμα του και το πέταξε στ᾽ αστέρια ακριβώς στον πόλο τ᾽ ουρανού. Έτσι, ακόμη και σήμερα, το κυματιστό κορμί του φαίνεται να μεταφέρθηκε πρόσφατα στη γειτονιά των άστρων.

Ο Όφις στα χέρια του Οφιούχου.

Ο Όφις στα χέρια του Οφιούχου.Πάνω από από την ουρά του ερπετού βρίσκεται ο παρωχημένος στις μέρες μας αστερισμός του Ταύρου Πονιατόφσκι (Stanislaus Poniatowski, βασιλέα της Πολωνίας)
wikipedia URL[https://en.wikipedia.org/wiki/Serpens]

Ο Ηρακλής σκοτώνει τον Δράκο-φύλακα των κήπων της Ήρας

Ο Ηρακλής σκοτώνει τον Δράκο-φύλακα των κήπων της Ήρας
wikipedia URL [https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Apples_of_the_Hesperides]

Ο Κήπος των Εσπερίδων

Ο Κήπος των Εσπερίδων
wikipedia URL [https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Apples_of_the_Hesperides#/media/File:The_Garden_of_the_Hesperides.jpg]

  • μετάφραση από το πρωτότυπο: Πυθεύς
  • πηγή αναφοράς: LOEB Classical Library Harvard University Press
  • εικόνα εξωφύλλου: Serpens wikipedia URL [https://en.wikipedia.org/wiki/Serpens]

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *