Εισιτήρια...σε ναούς μας

Είναι προκλητική και αποτελεί σαφώς πράξη δήμευσης και χρήσης ξένης ιδιοκτησίας η ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να συνεχίζει να παρακρατεί Ορθόδοξους ναούς και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα στη σελίδα του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων δημοσιοποιείται ανακοίνωση της υφιστάμενης Περιφερειακής τους Διεύθυνσης Αυλώνας για εισιτήρια επίσκεψης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σ αυτή την περιοχή.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, αυτή των Αγίων Σαράντα στους λόφους πάνω απ την ομώνυμη πόλη...αλλά και το Κάστρο της Χιμάρας θέλουν εισιτήριο επίσκεψης. Και για τη χειμερινή περίοδο το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει εκπτώσεις αγάπης: μόνο 100 λεκ.

Υπάρχουν στη λίστα και αρχαιολογικοί χώροι αλλά εκεί ισχύει ότι και στη διεθνή πρακτική.

Κι ενώ ο Ναός της Παναγίας Βλαχέρνας στο Μπεράτι εκμεταλλεύεται επίσης με εισιτήριο απ τις αλβανικές κρατικές αρχές υπάρχει τουλάχιστον ελαφρυντικό ότι λειτουργεί ως εικονογραφικό μουσείο!!! Μάλιστα σε στατιστικές του ΥπΠο αναφέρει ότι υο δεκάμηνο του 2017 πλέον των 6 700 000 Λεκ συν άλλα τόσα είσοδο στο Κάστρο.

Ωστόσο δεν υπάρχει ερμηνεία και ούτε δικαιολογία καμιά για την παρακράτηση των Μονών μας ειδικά στην περίπτωση του Μεσοποτάμου.

Ωστόσο όμως περιορισμός στη χρήση λατρευτικών χώρων και άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας προκύπτει σαφώς και στην περίπτωση με το Κάστρο της Χιμάρας καθώς κι εκεί υπάρχουν εκκλησιές οι οποίες πλέον θέλουν εισιτήριο επίσκεψης. Το συγκεκριμένο Κάστρο είναι κατοικημένο και ως εκ τούτου το εισιτήριο των υπηρεσιών του ΥπΠο είναι άλλο τόσο προκλητικό...καθώς θα καλείται κανείς ν' αποδείξει ότι ζει εκεί για να μην καταβάλει το φόρο του ΥπΠο.

Βήματα περιορισμού της αυτονομίας διαχείρισης της πνευματικής κληρονομιάς της Ορθόδοξης κοινότητας αποτελούν τέτοια δεδομένου ότι ούτε ένα ισλαμικό τέμενος ή καθολικός ναός δεν παρακρατείται για εισπρακτική εκμετάλλευση από κρατικούς φορείς.Πηγή: Tachydromos

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *