Καλαϊτζής Χαράλαμπος (1918 - 14 Σεπτεμβρίου 1958)

Καλαϊτζής Χαράλαμπος

Καλαϊτζής Χαράλαμπος

Καλαϊτζής Χαράλαμπος. Γεννήθηκε στο χωριό Κάθικας, της επαρχίας Πάφου, το 1918.
Έπεσε το βράδυ της 13ης προς τη 14η Σεπτεμβρίου 1958 στο χωριό του, μαχόμενος εναντίον των αγγλικών δυνάμεων.
Σύζυγος : Ελισάβετ Καλαϊτζή
Παιδιά : Ανδρούλα, Αντωνάκης, Έλλη, Αλεξάνδρα, Φύτος, Κούλα, Πάμπος
Γονείς : Νεόφυτος και Θεονίτσα Καλαϊτζή
Αδέλφια : Γεώργιος, Ανδρέας, Κυριάκος, Ελλάδα

Ο Χαράλαμπος Καλαϊτζής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κάθικα και ήταν γανωματής. Αγαπούσε την Ελλάδα και αγωνιζόταν για την ελευθερία της Κύπρου, προσφέροντας κάθε βοήθεια στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και στους καταζητούμενους της περιοχής του. Μεγάλη του επιθυμία ήταν να καταταγεί στο αντάρτικο, ο Διγενής όμως δεν το επέτρεψε, επειδή είχε πολλά μικρά παιδιά.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1958 σκοτώθηκε σε ενέδρα της ΕΟΚΑ στη Γιόλου ένας Άγγλος στρατιώτης και πληγώθηκαν άλλοι δυο. Το τάγμα των Σκώτων Χαϊλάντερς, που κατέφθασε σε λίγο, επιδόθηκε σε έκτροπα εναντίον των κατοίκων των γύρω χωριών και του Κάθικα. Πέντε στρατιώτες, που είχαν επισημασμένο το σπίτι του Χαράλαμπου στον Κάθικα, όρμησαν σ' αυτό και άρχισε μια τρομερή πάλη μεταξύ του και των Σκώτων στρατιωτών. Σε κάποια στιγμή, εξαγριωμένος ο Χαράλαμπος άρπαξε ένα μαχαίρι και τους κτύπησε. Έπεσαν τρεις. Οι άλλοι δυο του ξέφυγαν και πετάχτηκαν έξω. Ο ένας από αυτούς άφησε εκεί το όπλο και το πηλήκιό του. Ο Καλαϊτζής τους κυνήγησε και η πάλη συνεχίστηκε στην αυλή. Εκείνοι έστειλαν σήμα κινδύνου, οπότε κατέφθασαν ενισχύσεις.

Ο Χαράλαμπος Καλαϊτζής προσπάθησε να πηδήσει τον τοίχο της αυλής με το μαχαίρι στο χέρι, αλλά δεν πρόφθασε. Τον πυροβόλησαν και έπεσε. Η γυναίκα του πήρε τα όπλα των σκοτωμένων Άγγλων που ήταν μέσα στο σπίτι, τα έριξε σε παρακείμενη αυλή και προσπάθησε να διαφύγει μέσα στο σκοτάδι, αλλά εντοπίστηκε, όταν έπεσαν πάνω της φώτα από φωτοβολίδες και συνελήφθη.Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *