Λουκά Λουκάς (3 Οκτωβρίου 1958) - Xρυσοστόμου Παναγιώτης (3 Οκτωβρίου 1958)

Λουκάς Λουκά

Λουκάς Λουκά

Λουκά Λουκάς. Γεννήθηκε στο χωριό Αγία Νάπα, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 10 Αυγούστου 1941. Πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1958 στην Αμμόχωστο, από κάταγμα κρανίου που του προκάλεσαν οι Άγγλοι.

Γονείς : Θεοδώρα και Ανδρέας Λουκά
Αδέλφια : Γεωργία, Θεογνωσία, Λουκία

Ο Λουκάς Λουκά αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Αγίας Νάπας και ήταν μαθητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, όταν πέθανε.

Ήταν μέλος των μαθητικών ομάδων της ΕΟΚΑ και η δράση του ήταν κυρίως συμμετοχή σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες εναντίον της κατοχής της Κύπρου από τους Άγγλους, ρίψη φυλλαδίων και αναγραφή συνθημάτων, τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην Αγία Νάπα.

Τη νύκτα της 3ης Οκτωβρίου 1958 χιλιάδες Βρετανοί προέβησαν, με την ανοχή των αρχών, σε κάθε είδους βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων πολιτών της Αμμοχώστου, μετά την επιβολή κατ' οίκον περιορισμού, εκδικούμενοι το φόνο της Αγγλίδας Κάλιφ, τον οποίο η ΕΟΚΑ κατηγορηματικά είχε καταδικάσει.

Οι κάτοικοι της πόλης προέβησαν σε διαμαρτυρίες για τη βάναυση μεταχείρισή τους από Άγγλους στρατιώτες και ήλθαν σε σύγκρουση μαζί τους. Η σύγκρουση πήρε διαστάσεις γενικότερη μάχης, με αποτέλεσμα να πληγωθούν πάνω από 200 άτομα, να φονευθούν δυο Έλληνες και ένα κοριτσάκι να πεθάνει από φόβο.

Ο Λουκάς Λουκά, που βρισκόταν την ώρα εκείνη στο σπίτι συναγωνιστή και συμμαθητή του, ξεκίνησε να πάει στο δικό του σπίτι, που ήταν δίπλα. Άγγλοι στρατιώτες που περιπολούσαν στους δρόμους τον άρπαξαν και κτυπώντας τον ανελέητα με ρόπαλα τον σκότωσαν. Το πόρισμα του θανατικού ανακριτή για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του έχει ως ακολούθως : "Ο θάνατος του Λουκά Ανδρέα Λουκά ωφείλετο σε εσωτερικήν αιμορραγίαν που προκλήθηκε από θλάσιν της αριστεράς μηνιγγίου αρτηρίας. Η θλάσις προξενήθηκε από κτύπημα αμβλέος οργάνου, το οποίον επέφερε κάταγμα στο κρανίον πάνω από το αριστερόν αυτί".


Παναγιώτης Χρυσοστόμου

Παναγιώτης Χρυσοστόμου

Xρυσοστόμου Παναγιώτης. Γεννήθηκε στο χωριό Στύλλοι, της επαρχίας Αμμοχώστου, το 1921. Σκοτώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1958 στην Αμμόχωστο από Άγγλους στρατιώτες, που τον βασάνισαν.

Σύζυγος : Ελισάβετ Χρυσοστόμου
Παιδιά : Νάκης, Δημήτρης, Γιώργος, Ανδρούλα, Μαρία, Φωτούλα
Γονείς : Χρυσόστομος και Δέσποινα Χρυσοστόμου
Αδέλφια : Φίλιππος, Νεοκλής, Γεώργιος, Προκοπία, Παρασκευή

Ο Παναγιώτης Χρυσοστόμου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Στύλλων και κατοικούσε στην Αμμόχωστο. Ήταν υποδηματοποιός.

Συνελήφθη στις 3 Οκτωβρίου 1958 από "δυνάμεις ασφαλείας", ως μέλος της ΕΟΚΑ. Η σύλληψή του έγινε μέσα στο σπίτι του, σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του, την οποία έδωσε στο δικαστήριο κατά τη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του.

"Ο άντρας μου ήταν καλά στην υγεία του", κατέθεσε ενώπιον του Άγγλου ανακριτή, που παρίστατο στο δικαστήριο εκ μέρους του Στέμματος, "όταν Άγγλοι στρατιώτες με κόκκινα μπερέ τον συνέλαβαν και άρχισαν να τον κτυπούν και να τον οδηγούν σε στρατιωτικό αυτοκίνητο, στις 3 Οκτωβρίου 1958 ".

Κατέθεσαν επίσης στο δικαστήριο άλλοι δυο Κύπριοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν μαζί με τον Παναγιώτη Χρυσοστόμου και άλλους. Εκείνοι κατέθεσαν ότι είδαν δυο στρατιώτες να ποδοπατούν τον Παναγιώτη και στη συνέχεια ο ένας να τον τραβά από το βραχίονα και ο άλλος να τον κτυπά μέχρι που έπεσε αναίσθητος στο στρατόπεδο, όπου τους είχαν μεταφέρει.

Ο κυβερνητικός παθολόγος που έκαμε τη νεκροψία κατέθεσε ότι ο Χρυσοστόμου έφερε πολλούς μώλωπες και επτά από τις πλευρές του ήταν σπασμένες. Ο θάνατός του, είπε, προήλθε από συγκοπή καρδίας.Πηγή: ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΙΔ.Α.Α.Ε)

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *