Μετά τα καλλιστεία … κρατική συναυλία σε Ορθόδοξη εκκλησία

Με τον πλέον δόλιο τρόπο φαίνεται να εισήλθαν σε Ορθόδοξη εκκλησία, παράγοντες που με χίλιους τρόπους και νήματα συνδέονται με το πολύ… Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας, για να βγάλουν το άχτι τους και να πραγματοποιήσουν συναυλία. Είναι η εντολή του «Μεγάλου Βεζίρη» να βεβηλώνουν και ασελγούν σε ορθόδοξες εκκλησίες για να παίρνουν τα εύσημα του…

Το ρεπορτάζ τώρα και στη συνέχεια οι υποσημειώσεις.

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου, οργάνωση μουσικών και άλλων καλλιτεχνών με την επονομασία “Akademie Der Alten Music” που έρχεται από Αυστρία και σε συνεργασία με αλβανικές Μ.Κ.Ο της σφαίρας της Υπουργού «Πολιτισμού» Μιρέλα Κουμπάρου πραγματοποίησε συναυλία «Vox Baroque” εντός του ι. Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βουνό της Χιμάρας. Ο συγκεκριμένος ι. Ναός είναι ο κεντρικός της Ενορίας εκεί και λειτουργείται κανονικά καλύπτοντας τις ανάγκες της Ορθόδοξης κοινότητας του χωριού στην οποία και ανήκει ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι χαρακτηρισμένο ως «μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς». Το 1999 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακαίνισης που είχε υποβληθεί πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου πυρπολήθηκε υπό άγνωστες έως σήμερα συνθήκες. Στη συνέχεια παρενέβησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου «Πολιτισμού» και τον προηγούμενο χρόνο και πάλι για την στερέωση δήθεν της τοιχογραφίας… Ο Πρωθυπουργός Ράμα εξ άλλου εκ μητρός άγει την καταγωγή του απ’ το Βουνό.

Η επέμβαση με κρατική οικονομική υποστήριξη όμως φαίνεται να ήταν με δόλο και υστεροβουλία.

Στο Βούνο εδώ και πέντε χρόνια έχει μεταφέρει το επιχειρησιακό του κέντρο ο σύζυγος της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Εφορίας της Αλβανίας Βασιλική Βιέρο (γόνος βουνιώτικος και μάλιστα ξαδέρφη του Πρωθυπουργού) κ. Αρμπέν Παπαδόπουλι. Έχει σημασία τούτο διότι ενώ διατείνεται ότι είναι δημοσιογράφος πολιτιστικών θεμάτων στην ουσία λειτουργεί σαν τουριστικό γραφείο στην περιοχή.

Είναι αυτός που πήγε με δόλο στον επίτροπο της Εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνος και ζήτησε το κλειδί του ναού για να τον επισκεφτούν τουρίστες. Παραπλάνησε την επίτροπο και άνοιξε την Εκκλησία για να εισέλθουν μέσα οι …ιερόσυλοι.

Για να μην θεωρηθεί παρωχημένος ο όρος «ιερόσυλοι» να αναφερθούν οι εξής σημαντικές λεπτομέρειες: ο ενορχηστρωτής της όλης αυτής ιστορίας, Γιουσούφ Μπεσίρι δεν είχε καμιά επικοινωνία και άρα σχετική άδεια απ’ την αρμόδια εκκλησιαστική αρχή, τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου εν προκειμένου. Η Υπουργός «Πολιτισμού» κα. Κουμπάρο από μέρες διαφήμιζε στο προσωπικό της προφίλ την συναυλία εντός του Ναού. Ο συγκεκριμένος ι. Ναός είναι εν λειτουργία και μάλιστα πολύ τακτικά ιερέας παρακείμενου χωριού τελεί συχνά ακολουθίες και λειτουργίες.

Περιττό να αναφερθεί ότι η κείμενη νομοθεσία τυπικά αναγνωρίζει όλες τις εκκλησίες ακόμη και τις χαρακτηρισμένες ως «πολιτιστικά μνημεία» ως τίτλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επί το πλείστον δε απαγορεύει τη χρήση τους για οτιδήποτε άλλο σκοπό παρά για την τέλεση των θρησκευτικών λατρευτικών ακολουθιών.

Η συναυλία είχε επιχειρηθεί και πέρυσι στον ι. Ναό των Αγίων Πάντων στη Χιμάρα. Η έντονη αντίδραση ωστόσο της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου απέτρεψε την τελευταία στιγμή την πραγματοποίηση. Φέτος επέλεξαν να αγνοήσουν εντελώς την τάξη που επιβάλλεται τόσο οι διοργανωτές όσο και το Υπουργείο «Πολιτισμού».

Χορηγοί της συναυλίας που στην ουσία δεν απέβλεπε στο να ικανοποιήσει κάποιο κοινό αλλά να προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση στους Ορθοδόξους που βλέπουν με κρατική πρωτοβουλία και στήριξη να ασελγούν τα ιερά και όσια τους, ήταν η Αυστριακή Πρεσβεία στα Τίρανα, ο Δήμος Χιμάρας και Αυστριακός τραπεζικός όμιλος.

Αλήθεια ο Δήμος Χιμάρας πριν παράσχει την χορηγία του εξέτασε τις παραμέτρους με την ευαισθησία που επιβάλετε σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

Για να μην υπάρχουν και υπεκφυγές στις ευθύνες του Υπουργείου «Πολιτισμού» Μπεσίρι Γιουσούφ είναι αποκαλυπτικός: «…Εμείς με το φεστιβάλ μας στοχεύουμε να συμπεριλάβουμε και τα μνημεία πολιτισμού. Κάναμε και πέρυσι συναυλίες στο κάστρο της Χιμάρας που ήταν και σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία. Διαπιστώνοντας ότι από τότε ο θεσμός είχε επιτυχία και ήρθαν άνθρωποι και φέτος είμαστε σε συνεργασία με το πρόγραμμα των 100 χωριών (σ.σ. κυβερνητικό επιδοτούμενο τουριστικού και πολεοδομικού ενδιαφέροντος). Τη συναυλία στο ναό του Βουνού μας το κατέστησε εφικτό το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι το κτίριο αυτό μόλις που έχει ανακαινιστεί (σ.σ. οργιάζει το ψέμα). Η συναυλία στο ναό του Βουνού συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο αυστριακών και παίζουν όργανα – γνήσιες αντίκες. Τούτο ταιριάζει και στην εκκλησία, δηλαδή του χώρου που θα γίνει η συναυλία…»

Σύμπτωση: προ 5 χρόνων και στις 17 Αυγούστου έγινε άλλη κρατική ασέλγεια στην Εκκλησία της Παναγίας στην Πρεμετή.

Επόμενη: στη Χιμάρα και πάνω στο Κάστρο, στον Επισκοπικό Ναό προγραμματίζουν και διαφημίζουν να πραγματοποιήσουν πειράματα αναστηλώσεων του Υπουργείου «Πολιτισμού» τον επόμενο μήνα.

Δεν είναι απλά δολιότητες. Είναι θράσος και νοοτροπίες που θυμίζουν έντονα τον ολοκληρωτισμό του Ενβέρ Χότζα…

Πηγή: Tachydromos
Ἀναδημοσίευση ἀπό: katohika.gr

Σχετικά άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *